– Flommen i Gudbrandsdalen er ute av kontroll

Store vannmasser har flere steder ført til at folk har måtte evakueres. Sivilforsvaret har blitt satt i økt beredskap.

Vannet flommer gjennom Kvam sentrum.

Flomvann i Kvam

På Kvam i Nord-Fron i Oppland har 250 personer blitt evakuert. Regiondirektør Stein Nordvi i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier flommen i Gudbrandsdalen er fullstendig ute av kontroll.

Otta

På Otta i Gudbrandsdalen har et jordras flyttet et hus av grunnmuren.

Foto: Dag Kessel / NRK

- Vi har trukket gravemaskinene vekk fordi det er for farlig å jobbe tett på vannmassene, sier Nordvi til NRK.

Alt arbeidet i forbindelse med flommen i Kvam ble sent onsdag kveld innstilt for natten på grunn av hensyn til sikkerheten. Ved dagslys skal situasjoenn vurderes på nytt.

Frykter at demning vil briste

Antallet evakuerte i Holt i Eidsvoll er nå oppjustert til 41 personer. Det ble først oppgitt til å være 27 personer, senere 37.

De evakuerte er personer som bor langs elva Fløyta. Politiet frykter at en demning skal briste som følge av de store vannmassene.

I Stange i Hedmark viser en uoffisiell måling at det har kommet 100 millimeter regn i løpet av natta. Fem personer er blitt evakuert fra sine hjem og kommunen har opprettet et kriseteam.

I Aurdal i Vestoppland er i alt 43 personer evakuert fra området der det har gått jordras. Det er ingen personskader, og alle er tatt hånd om av Aurdal kommune.

På Otta i Gudbrandsdalen har et jordras flyttet et hus av grunnmuren.

Ifølge ordfører i Sel kommune, Dag Erik Pryhn er situasjonen uoversiktlig.

– Det er vanskelig å gi en fullstendig status, men vi mener at vi har kontroll på det som gjelder liv og helse, sier han.

Fem boligeiendommer og elleve personer er evakuert, og de som ikke har noen venner eller familie å bo hos er innkvarter på hotell i Otta, forteller Pryhn.

Fare for eksplosjon

Ifølge Sel-ordføreren er situasjonen uavklart men bedre enn den var tidligere, da det var fare for eksplosjon.

– Vi har hatt en situasjon med en trafostasjon rett sør for Otta sentrum der det var fare for vanninntrengning som kunne skape eksplosjon. Der graves det nå over en fylkesvei og Sivilforsvaret er på plass med pumpeutstyr, men det er ikke helt avklart, sier Pryhn.

Se de dramatiske bildene av hvordan en campingvogn tas av vannmassene på Kvam i Nord-Fron i Gudbrandsdalen:

Se de dramatiske bildene av hvordan en campingvogn tas av vannmassene på Kvam i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen.

Campingvogn tas av vannmassene på Kvam

Øker beredskapen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har bedt alle sivilforsvarsdistriktene om å gjøre nødvendige forberedelser i forbindelse med vårflommen i Sør-Norge.

Sivilforsvaret kan på kort varsel sette inn mannskaper til å bistå i arbeidet med flommen. De vil nå opprette kontakt med lokale myndigheter for å avklare hvilke behov som må dekkes.

På sentrallageret i Starum i Oppland har Sivilforsvaret etablert døgnkontinuerlig vaktordning og andre tiltak for raskt å kunne støtte opp med relevant materiell.

Veien revet vekk

Flere steder i landet er rammet av flom eller oversvømmelser.

Ved Atna i Nord-Østerdal har vannmengdene tatt med seg deler av riksveg 3, slik at deler av asfalten henger i løse lufta.

Riksveg 34 stengt nord for Hov sentrum

500 meter nord for Hov sentrum i Oppland har det gått et jordras. Riksveg 34 er stengt.

Foto: Leserbilde

Veien er nå helt stengt i begge retninger. Det er også problemer nord for Motrøkrysset, melder politiet i Hedmark.

I Trøndelag er det varslet store mengder nedbør det neste døgnet. NVE frykter en 50-årsflom og ber folk holde seg unna elvene i området.

Dovrebanen stengt

Det kraftige regnværet har også skapt store problemer for togtrafikken på Østlandet.

Dovrebanen er helt stengt mellom Oslo og Dombås. Det meldes også om problemer på Røros- og Kongsvingerbanen.

NSB har allerede forklart at de ikke sier at de ikke klarer å skaffe alternativ transport til alle som er rammet. Tidligere onsdag oppfordret NSB folk som kan jobbe hjemmefra til å gjøre det.

Flere hundre biler sto fast på E6

Gudbrandsdal politidistrikt meldte tidligere i kveld at mange hundre biler sto fast på strekningen fra Fåvang og nordover.

– Det skal være folk i bilene, men vi har ikke fått melding om det er noe dramatikk i dette, sa Gunhild Olstad, kommunikasjonsrådgiver i Gudbrandsdal politidistrikt.
Rett over midnatt løste det seg.

– Det har nå åpnet seg slik at det går an å komme seg sørover på E6 ved Fåvang, sier seksjonssjef i Statens vegvesen, Kjell Seim.

To broer undergravd i Ringdal

Det skal ikke regne like mye som det har gjort framover.

– E6 i Gudbrandsdalen et stengt ved Kvam, og i Ringdal er det to broer som er undergravd. Der skal vi på plass en bro så fort det er mulig i morgen, sier Per Kolstad i Statens Vegvesen.

– På Kvam vil vi gjøre vurderinger på hva vi gjør der, sier Kolstad. Han er også med i krisestaben i Oppland og håper folk ikke tar unødvendige sjanser med bilen.

– Det er mellom 4,500-5000 kilometer vei i Oppland, og mye av det er avsidesliggende veier. Det vi må si til folk er er at de må kjøre forsiktig.

Fasttelefoner og mobilnett har falt ut

Fasttelefoner og mobilnett i Midtdalen har falt ut grunnet fiberbrudd.

Telenor melder at fiberfeil mellom Harpefoss og Vinstra forårsaker at fasttelefoni i Ringebu og mobildekning i flere områder er ute av drift, melder lokalavisa Dølen på facebook.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger