Hopp til innhold

Norge klare til å delta i EU-dugnad

EU tvinger gjennom en avtale om å fordele 120.000 asylsøkere. Norge er beredt til å ta imot flere av disse, men Justisminister Anders Anundsen vil ikke si noe om hvor mange.

Anders Anundsen

VIL DELTA: Anders Anundsen forteller at Norge er beredt til å delta på EUs flyktningdugnad.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

EUROPE-MIGRANTS/EU Hungarian Interior Minister Pinter, French counterpart Cazeneuve and Belgium's Asylum and Migration State Secretary Francken attend attend an extraordinary EU Justice and Home Affairs ministers meeting in Brussels

PÅ MØTET: På bildet er Ungarns, Frankrikes og Belgias representanter i Brussel.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

EU-landene klarte ikke å komme til en enstemmig enighet og fordelingsspørsmålet gikk dermed til avstemning. Finland avsto fra å stemme, mens Tsjekkia, Ungarn, Slovakia og Romania stemte nei. De fire landene ble overkjørt og avtalen om å fordele 120.000 flyktninger ble vedtatt.

Et ekstraordinært møte om flyktningkrisen ble tirsdag holdt for EUs innenriks- og justisministre. Justisminister Anders Anundsen sa etter møtet at Norge er klare til å følge vedtaket til EU.

– Hvor mange skal Norge ta imot?

– Det kan jeg ikke svare på i dag. Norge har en intensjon om på delta, men det foreligger ikke noen tall. Vi skal i dialog med aktuelle landene og se hvordan Norge best kan bidra, sier Anundsen til Dagsnytt atten fra Brussel.

Ytterligere møter

Anundsen var veldig tydelig før møtet på hva som var Norges standpunkt. Schengens yttergrenser må kontrolleres mye bedre. Og det er i den sammenhengen at Hellas og Italia nå skal avlastes.

– Det er bred enighet i Europa om å gjenopprette grensekontrollen langs Schengens yttergrense og sikre at Dublin-avtalen fungerer etter intensjonene. Det har alle landene store problemer med for tiden, og det er veldig krevende, sier Anundsen.

– Som en del av det arbeidet er EU enige om en relokalisering for de områdene er mest belastet, så de kan gjenopprette sine forpliktelser og gjenoppta det arbeidet de må gjøre.

Fordelingen

I sommer kom EU-landene fram til en avtale om fordeling av 32.000 asylsøkere og tirsdagens avtale om fordeling av nye 120.000 kommer i tillegg til disse. Onsdag samles toppene i EU-landene til møter for å se på langsiktige løsninger.

Hvem som skal ta imot flyktninger, og hvor mange, kommer an på innbyggertall, hvor mange asylsøkere de enkelte landene har fra før, hvor stor arbeidsledigheten er og hvor stort bruttonasjonalprodukt (BNP) er.

Ifølge Financial Times skal landene melde inn frivillige kvoter, i stedet for en obligatorisk fordeling.

Anders Anundsen i Brussel

AKTUELT NÅ