EU truer med ståltoll allerede om to måneder

Over 30 norske industribedrifter har vesentlig eksport av stålprodukter til EU, og vil dermed bli rammet, ifølge direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Knut Sunde, bransjedirektør i Norsk Industri

FRYKTER TOLL: Direktør Knut Sunde i Norsk Industri frykter at norske bedrifter skal bli ilagt en ny EU-toll på stål og stålprodukter.

Foto: Johan B. Sættem

– Vi skal ikke ta alle sorgene på forskudd, men dette handler om norske arbeidsplasser over hele landet og de skal vi slåss for, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen blir intervjuet av NRK

SKAL SLÅSS: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen skal nå kjempe for at Norge får unntak hvis EU innfører ståltoll.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Bakgrunnen er USAs toll på stål og aluminium rettet mot asiatiske produsenter. EU frykter nå at asiatisk stål skal havne hos dem isteden og har varslet norske myndigheter at også de vurderer å innføre toll.

– EU har sagt de skal ta en beslutning om toll eller kvoter i løpet av ni måneder, men slik jeg forstår det kan innføre toll allerede om to måneder, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Han har snakket med en rekke bedriftsledere som ikke aner at de kan bli stengt ute fra et av sine viktigste markeder.

Som et første steg kartlegger nå EU hvem som eksporterer stålvarer til dem. Norske bedrifter får nå skjemaer hvor de må fylle hva slags stålvarer og hvor mye de selger til EU-land.

– Jeg snakket akkurat med en direktør som ikke var klar over denne problemstillingen i det hele tatt, men han skjønte raskt alvoret i saken, sier Sunde.

Minst 30 bedrifter rammes

– En fjerdedel av det vi lager selges til EU, sier fabrikksjef Bjørge Reiersen hos Trygg Nøsted kjetting i Mandal.

De lager stålprodukter som kraner, vinsjer, og nettopp kjetting. Nå må de fylle ut et skjema hvor de detaljert oppgir hva og hvor mye de selger til EU.

Bjørge Reiersen

ALLE TAPER: Fabrikksjef Bjørge Reiersen hos Trygg Nøsted Kjetting i Mandal frykter handelskrig

Foto: Øystein

– EU-toll vil være alvorlig for oss, men vi tror og håper vi slipper det. Det vi frykter mest nå, er at handelskrigen skal føre til mindre etterspørsel etter produktene våre i hele verden. Jeg kan ikke se noe annet enn tapere i denne konflikten, sier Reiersen.

Ber pent om unntak

– EU vurderer å svare USA gjennom å sette opp sin egen tollmur. Dersom de gjør det, og vi ikke får klare og tydelige unntak, vil det kunne skape store problemer for norske bedrifter, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han sier de nå jobber på politisk nivå for å bli hørt.

– Så skal vi gjøre alt vi kan for at dette blir så lite belastende som mulig for arbeidsplasser i Norge, og det er det etter vår vurdering god sjanse for at vi får til.

Håper

– Det er ingen grunn til at Norge skal rammes bare fordi EU får litt billig stålimport fra Asia, sier Sunde i Norsk Industri.

Han er likevel redd for at nettopp et kan bli resultatet.

– Jeg er bekymret fordi flere av bedriftene har betydelig salg til EU, og tollsatser betyr at de må ta tollen på egen kappe. Det har de færreste råd til.

– Tror du EU kommer til å høre på dere?

– Jeg er ganske sikker på at de kommer til å høre på oss, men om de kommer til å følge rådene våre, det gjenstår å se.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger