Hopp til innhold

EU-tilhenger Støre trist etter Brexit

Ap-lederen har ikke mistet troen, men mener Norge må følge nøye med på hva EU utvikler seg til å bli de kommende årene.

Jonas Gahr Støre

TRIST: Ap-leder og erklært EU-tilhenger Jonas Gahr Støre mener EU-prosjektet er i store problemer.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Støre sier til NRK at han synes det er trist at Storbritannia velger å forlate unionen:

- Jeg synes det er trist fordi Storbritannia er en av de viktigste stemmene i EU. Det er et av de største landene i EU som nå trer ut, og jeg tror mange av utfordringene Europa møter krever mer samarbeid, og ikke mindre.

Ap-lederen sier dette om hvordan han opplevde EU gjennom sine syv år som utenriksminister (2005-2012):

- Jeg så da et EU i store problemer, fordi veldig mange mennesker i Europa ikke opplever at de er blitt en del av fremskrittet, men tvert i mot blitt marginalisert, mistet jobben og opplevd sosiale tilbakeskritt. Det er ikke EUs skyld, men skyldes samfunnsutviklingen og politikernes manglende evne til å levere resultater. Det blir mistillit mot systemet, og det er det som har skjedd i Storbritannia nå, sier Ap-lederen.

Mener Norge må følge nøye med

Det har gjort at den tidligere svorne EU-tilhengeren har fått et mer nyansert syn på et eventuelt norsk medlemskap i unionen.

– I 1994 stemte jeg selv ja til at Norge skulle bli med i EU, og jeg tror på tanken om integrasjon og at vi må løse mange av de store og kompliserte sakene sammen. EU-samarbeidet i dag har imidlertid noen store utfordringer å løse for å ta vare på den legitimiteten som trengs for at land skal ønske å gå sammen.

– Synes du fortsatt at Norge burde være en del av EU?

– Det har jeg tatt til etterretning at det norske flertallet ikke ønsker, og det tror jeg er bredt forstått i norsk politikk. Vi har en EØS-avtale som har bredt flertall på Stortinget og blant velgerne, så EU-medlemskap for Norge er ikke en aktuell problemstilling i dag.

– Gjør Brexit at en ny norsk EU-debatt bare blir enda fjernere?

– Jeg tror ikke dette påvirker det så mye egentlig. Jeg tror derimot at EU kommer til å bli endret på en eller annen måte. Og da må Norge følge nøye med på hva slags EU det blir.

Solberg frykter ekstreme krefter

Statsminister Erna Solberg er på sin side alvorlig bekymret for de politiske konsekvensene etter at Storbritannia stemte for å gå ut av EU.

– Jeg tror dette blir en vitamininnsprøytning til ekstreme krefter som ønsker mindre samarbeid i Europa. Verden trenger flere fellesløsninger nå, sa statsministeren på en felles pressekonferanse med finansministeren fredag formiddag.

Saken fortsetter under bildet.

Erna solberg

BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg frykter store politiske konsekvenser av Storbritannias exit fra Den Europeiske Unionen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Statsministeren mener den britiske folkeavstemningen markerer et veiskille for europeisk samarbeid og at Europas ledere nå må ta innover seg den uroen og mangelen på tillit mange velgere føler.

– Vi trenger mer samarbeid, ikke mindre. Det er i alles interesse at det er et sterkt og nært samarbeid i Europa, sa Solberg.

Senterpartiet strålende fornøyd

Det finnes også dem i det politiske landskapet som er glade for at Storbritannia går ut av EU.

– Jeg er glad og lettet, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

vedum

NYE MULIGHETER: Brexit gir Norge nye muligheter til å få til en bedre EØS-avtale for Norge, mener Sps Trygve Slagsvold Vedum

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg håper at EU-eliten tar dette på alvor og at det blir en oppvåkning, og at det blir en justering av kursen i EU. Altfor lenge har de oversett den folkelige motstanden, sier Vedum.

Når Storbritannia skal forhandle med EU om ny tilknytning mener Sp-lederen at dette åpner for nye løsninger for Norge. Brexit betyr at regjeringen må få en mer aktiv EU-politikk.

– Jeg håper ser at regjeringen ser at vi har en åpen bok nå og at vi kan styrke vårt forhold til EU, sier Vedum.

Flere av Sp-lederens partifeller har de siste dagene vært i London og drevet aktiv kampanje for tilhengerne av britisk utmelding.

Lysbakken delt på midten

– Det er bred enighet mellom ja- og nei siden i Norge om at EØS-avtalen ikke er god. Hvis britene forhandler seg frem til en ny form for samarbeid- og handelsavtale kan det gi muligheter for en bedre avtale også for oss, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han er delt på midten når det kommer til hva han egentlig synes om at Storbritannia melder seg ut.

Lysbakken

USIKKER: SV-leder Audun Lysbakken er både positiv og negativ.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

SV-lederen er glad for at EU blir mindre, men ikke komfortabel med å bli satt i bås med de nasjonalistiske og innvandringskritiske kreftene som har drevet frem EU-utmeldelsen.

– Dette gir både muligheter og bekymringer. Vi kan få en bedre samarbeidsavtale med EU, men det er en sterk bekymring for de høyrenasjonalistiske kreftene som er på offensiven i Europa, sier han.

– Er dette spikeren i kista for en ny EU-debatt i Norge?

Det er veldig vanskelig etter dette å se for seg at vi skal få en ny EU-debatt i Norge. Men vi trenger en ny Europa-debatt, for nå blir det store forandringer. Da gjelder ikke de gamle svarene mer.

AKTUELT NÅ