Hopp til innhold

EU splittet partiet: Nå skal MDG ta stilling til norsk medlemskap

– Jeg tror vi kan være klare i løpet av det neste året, sier MDGs Lan Marie Nguyen Berg under partiets landsmøte.

MDG-topper.

SNUDDE PÅ HÆLEN: Flere partitopper i MDG la lørdag frem et nytt forslag om EU-debatten, som gikk gjennom på landsmøtet. (F.v.) Tobias Stokkeland, Sigrid Heiberg, Einar Wilhelmsen, Lan Marie Nguyen Berg, Tommy Reinås.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

– Norge må ta stilling til om vi skal søke medlemskap i EU, og MDG skal aktivt bidra til å løfte en slik debatt, sier Einar Wilhelmsen, leder i redaksjonskomiteen i Miljøpartiet de Grønne.

Lørdag ble det stemt over det nye forslaget på landsmøtet, som fikk overlegent flertall med 171 stemmer for og 35 stemmer mot.

I forkant av avstemningen møtte flere i redaksjonskomiteen og andre MDG-topper pressen, etter å ha tatt en helomvending i hva de mener bør være partiets EU-standpunkt.

Opprinnelig ba partitoppene landsmøtet om et ja til en folkeavstemning om EU-medlemskap.

Men da saken gikk opp til debatt fredag, var misnøyen stor blant flere i partiet, som mente forslaget kom for brått på, og var for dårlig forankret.

– Jeg synes prosessen om standpunkt har gått for fort, uten at partiet har fått diskutere saken ordentlig, sier Frode Elias Lindal, leder i Alta MDG.

Stortingsrepresentantene Rasmus Hansson og Lan Marie Nguyen Berg.

FIKK IKKE STØTTE: MDG-profilene Rasmus Hansson og Lan Marie N. Berg tok forrige uke til orde for at partiet måtte ta stilling til en EU-folkeavstemning.

Foto: EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN / NRK

Oppe til sent på natten

Etter å ha jobbet i de sene nattetimer, skrotet redaksjonskomiteen derfor sitt gamle forslag.

MDGs Lan Marie Nguyen Berg mener likevel de har kommet frem til et godt kompromiss, og at partiet snart vil være klare til et ja eller nei til EU.

Jeg tror vi kan være klare i løpet av det neste året. Det vil vi se. Men jeg ser av debatten at mange i MDG er positive til å tilnærme seg EU enda mer, sier Berg.

Hun ser også at flere synes prosessen har gått litt fort i svingene.

Vi har stor forståelse for at mange syns det ble en litt rask prosess. Jeg tror vi nå fremover skal få en god gjennomgang, og diskutere standpunktet i partiet, sier Berg.

Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa som følge av Ukraina-krigen, en akutt klima -og naturkrise, hensyn til jobber, og internasjonal solidaritet, er punktene komiteen mener styrker at Norge nå må ta stilling til EU-medlemskap.

– Skal ikke føle det kommer brått på

Partileder Une Bastholm vil ikke si om hun hadde stemt for et forslag om folkeavstemning, men hun stemte for kompromisset.

– Jeg er opptatt av at når vi først skal si noe om EU, som er et tema med mye følelser og meninger, så gjør vi det skikkelig. Folk i partiet skal ikke føle at det kommer brått på, sier Bastholm.

– Burde dere ikke vært modigere?

– Jeg synes vi er modige når vi som grønt parti, med tre representanter på Stortinget, sier vi vil løfte debatten om Norges forhold til Europa, sier partilederen, og legger til at hun er fornøyd med prosessen.

Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne

FORNØYD: Partileder Bastholm kom dansende inn på scenen da hun åpnet MDGs landsmøte fredag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Er du for eller mot norsk EU-medlemskap?

Personlig er jeg ikke så opptatt av å gå ut med min mening. Jeg er opptatt av at partiet skal ha den gode diskusjonen. Vi har hatt temaet oppe, men faktisk ikke hatt den grundige diskusjonen på mange år. Så jeg er veldig spent på det nå, sier Bastholm.

– Vært en dårlig prosess

Frode Elias Lindal, er en av dem som har vært misfornøyd med håndteringen av EU-spørsmålet.

Han tok dissens på det nye kompromisset.

Frode Elias Lindal, MDG Alta

MISTER FOKUS: Frode Elias Lindal i MDG mener partiet mister fokus på andre viktigere saker, når de skal diskutere EU-spørsmålet.

Foto: William Jobling / NRK

– Føler du partitoppene har kuppet EU-debatten?

Nei, men det har vært en dårlig prosess med dårlig forankring. Det burde ikke vært gjort på den måten, sier Lindal til NRK, som tror EU-spørsmålet vil ta for mye krefter fra det politiske rommet.

Det blir en kommune -og fylkesdebatt ganger ti. Så for de grønne, vil vi tjene lite på å lage så mye støy. Vi mister fokus på de andre gode sakene, og det er feil bruk av ressursene våre, sier Lindal.

En annen som var kritisk til EU-prosessen er leder i Oslo MDG, Sigrid Heiberg.

– Jeg er glad den opprinnelige forslaget ikke fikk flertall. Jeg tror mange følte det kom brått på, sier hun til NRK.

Sigrid Heiberg mdg

BLITT USIKKER: Sigrid Heiberg i Oslo MDG, sier hun er splittet i EU-spørsmålet, men at partiet likevel må ta debatten.

Foto: Annika Byrde / NTB

Heiberg har selv kjempet mot norsk EU-medlemskap i mange år. Men den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og EUs klimapolitikk har nå gjort henne usikker.

– Jeg er veldig i tvil, og vet ikke om jeg vil stemme ja til et EU-medlemskap. Men det vi nå sier, er at Norge trenger å ta denne diskusjonen på alvor, og det vil MDG bidra til, sier Heiberg.

AKTUELT NÅ