Hopp til innhold

EU oppdaterer smittekart: Store deler av Danmark blir oransje

Det europeiske smittevernbyrået ECDC har oppdatert sitt smittekart, og flere regioner i Europa regnes nå som røde og oransje.

Fotball-EM 2020: Danmark - Finland

SMITTESPREDNING? Mesteparten av Danmark går nå fra å være grønt til å være oransje eller rødt på ECDCs oppdaterte kart. Bilder fra København etter Danmarks EM-suksess viser store folkemengder samlet for å feire.

Foto: Johan Nilsson/tt / NTB

Det europeiske smittevernbyrået ECDC har oppdatert sitt kart over smittesituasjonen i Europa.

FHI gjør sin egen vurdering av de europeiske smittetallene. Det er dermed ikke gitt at deres oppdaterte kart, som kommer i morgen, samsvarer med ECDC sitt.

– Vanskelig å holde seg oppdatert

På kartet, som ved forrige oppdatering var svært grønt, ser man nå mange regioner gå over til å bli enten røde eller oransje.

Blant dem er de fleste regionene i Danmark. Nordjylland, Midtjylland, og Sjælland går fra grønn status til oransje status. Københavnsregionen går fra gult til rødt.

Flere av de reisende NRK møtte på kaia i Kristiansand i ettermiddag var ikke klar over det oppdaterte smittekartet, flere ser seg nå nødt til å revurdere Danmarksreisen.

Maciek Oleiearz

REVURDERER: Maciek Oleiearz sitter i bilkø på vei til det som var planlagt til å bli en to ukers lang ferie i Danmark.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Vi hadde egentlig tenkt å reise på ferie to til tre uker, men nå kan det fort hende det bare blir en helg, sier Maciek Oleiearz, som var én av flere skuffede reisende.

– Jeg synes det er vanskelig å holde seg oppdatert på reglene når ting endrer seg så fort. Det burde være bedre informasjon om dette, sier Maciek.

Italia eneste helgrønne del av Sør-Europa

Mens Spania og Portugal forblir røde på ECDCs kart, går de to sørfranske regionene Occitanie og Provence-Alpes-Côte-d'Azur til å være oransje. Det samme gjør de kroatiske regionene Dalmatia, Kvarner, og Istria.

Frankrikes president Emmanuel Macron kunngjorde på mandag at det ville bli innført flere kraftige tiltak for å få bukt på smitteøkningen i landet, som knyttes til delta-varianten av viruset.

Sore deler av Hellas blir også oransje, og regionen rundt hovedstaden Athen, Attikí, blir farget i rødt. Den populære ferieøyen Kreta var allerede rød ved forrige oppdatering.

Et annet populært reisemål, Kypros, forblir rødt.

Dermed er Italia den eneste delen av Sør-Europa som forblir helgrønt.

Smittekart ECDC
Smittekart ECDC 8. juli

Norge og Sverige med positiv utvikling

De såkalte Benelux-landene, Nederland, Belgia, og Luxembourg, merker nå en sterk smitteøkning. Nederland og Luxembourg er nå helrøde, mens Belgia er heloransje.

Noen av de eneste regionene som ser en positiv utvikling finner vi i Norge og Sverige.

Her i landet blir både Agder, Trøndelag og Finnmark nå regnet som grønne, og Rogaland er den eneste delen av Norge som forblir oransje.

I Sverige blir blant annet Värmland og Dalarna nå grønne.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ