EU interessert i Mongstad-rensing

EU-kommisjonens president, José Manuell Barroso, har i samtaler med statsminister Jens Stoltenberg sagt at Mongstad kan bli et pilotanlegg i Europa for CO2-rensing.

BArrose og Stoltenberg

Presidenten i Europakommisjonen, José Manuel Barroso (t.v.), møtte mandag statsminister Jens Stoltenberg på hans kontor.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Han var positiv til å se på mulighetene for at Mongstad  kunne bli en del av den europeiske satsingen på CO-rensing, sier Stoltenberg til NRK.

I fjor vedtok EU å etablere inntil tolv demonstrasjonsanlegg for CO2-håndtering i Europa

- Ikke bare for Vestlandet

- Det har EU problemer med å få til. Derfor var de interessert i å se på om de kunne få til et samarbeide med Norge og Mongstad, sier Stoltenberg, som i dag tok imot EU-kommisjonens president til samtaler i Oslo.

Han sier at myndigehetene er interessert i at Mongstad skal bli noe mer enn et anlegg som kan rense 1 million tonn CO2 på Vestlandet.

-  Poenget er å utvikle en teknologi som gjør at vi kan rense hundrevis av millioner av tonn CO2 rundt omkring i verden, sier Stoltenberg.

- Norge er ledende

– Vi trenger umiddelbar og forebyggende handling mot klimaendringer. Norge er ledende på fangst og lagring av CO2, og vi har diskutert hvordan vi best kan samkjøre våre planer med de norske planene, sa Barroso i Oslo i dag.

Senere i år reiser statsministeren sammen med flere andre statsråder til Brussel for å møte EU-kommisjonen for å diskutere et tettere klimasamarbeid mellom Norge og EU.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger