EU er lei av gjenoppbyggingen

Det blir en utfordring å få EU til å bevilge nye milliarder til gjenoppbyggingen av de palestinske områdene i Midtøsten.

Palestinsk kvinne bærer med seg en madrass ut av utbombahus på Gaza-stripen

Er det riktig av verdenssamfunnet å bruke nye milliarder på oppbyggingen etter Israels ødeleggelser?

Foto: (AP Photo/Khaled Omar) / Scanpix

Norge har brukt hundrevis av millioner kroner og EU milliarder av kroner på utbyggingen av de palestinske områdene.

Er det riktig å bidra gang på gang i gjenoppbyggingen? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

- En kjempeutfordring

I Politisk kvarter på NRK P2 i morges ble utenriksminister Jonas Gahr Støre og Frp-formann Siv Jensen spurt om hvor lenge det skal bevilges penger så lenge kraftverkene, vannledningene, veiene og bygningene bombes med jevne mellomrom.

- Dette er et forferdelig problem. Torsdag skal jeg møte EU-kommisjonens ansvarlig Benita Ferrero-Waldner, og hun sier det blir vanskelig for henne å komme tilbake og nok en gang be om støtte til å bygge opp det som er valset ned, sa Støre.

Torsdag skal han også møte Tony Blair og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

Hest og kjerre foran utbomba bygg på Gaza-stripen
Foto: (AP Photo/Eyad Baba)

Støre sier han ikke har et godt svar på om Norge skal betale for ødeleggelsene etter det israelske bombefly har ødelagt.

- Det er en kjempeutfordring som giversamfunnet må diskutere. Jeg er ikke i tvil om at vi må stille opp med den humanitære hjelpen for at disse menneskene skal overleve, få skole og utdanning og det som skal til for å komme gjennom livet, sier Støre.

- En slik løsning er dårlig

Siv Jensen kaller situasjonen en hodepine.

- Dette er en hodepine som verdenssamfunnet har oversett i alt for lang tid. Jeg må minne om at det er skutt 9000 Qassam-raketter mot israelske sivile mål. Det har aldri vært gjort noe forsøk på å ta ut militære mål, sier Jensen.

Hun sier angrepene fra palestinerne har vært ensidig rettet mot sivile

- Og da har det vært lite prat fra den norske regjeringen eller fra andre i verdenssamfunnet som har latt dette skje, som har gitt Hamas muskler og latt Iran forsette sin finansiering og derfor står vi nå ved denne katastrofen, sier Jensen

Støre mener det er uforsvarlig av Frp å foreslå kutt støtten til FN-organisasjonen UNRWA, som er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten.

- Denne organisasjonen er den eneste som er inne i Gazastripen og som jobber inne hos dem. Men fordi vi er kritiske til FN, blir det feil å kutte dem i to og lete etter andre organisasjoner som ikke inne. En slik løsning er dårlig for disse menneskene som allerede er traumatisert, bombet og kommer til å ha et enormt behov for hjelp, sier Støre.

Jensen sier at UNRWA også ville vært inne på Gazastripen med midler fra Frp.

- Vi bevilger også penger, bare ikke riktig så mye som regjeringen. Men vi vil bevilge penger til en rekke andre organisasjoner som nå er på vei inn i krigsområdet, blant annet Røde Kors som sender personell og utstyr inn i dag, sier Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger