EU anbefaler munnbind på tog, men det vil ikke Norge

EU oppfordrer både reisende og ansatte til å bruke munnbind på tog og annen kollektivtransport. Men hverken i Norge eller Sverige er det anbefalt.

Munnbind i Tyskland

På T-banen i Berlin bruker folk munnbind.

Foto: Michael Sohn / AP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

EU-kommisjonen, Det europeiske smittevernbyrået og EUs jernbanebyrå anbefaler i sine oppdaterte råd å bruke munnbind, dersom det ikke lar seg gjøre å holde 1,5 meters avstand til andre.

Togpersonell bør også bruke og bli opplært i bruk av munnbind, heter det i anbefalingen.

Men hverken t-bane, trikk eller tog i Norge vil pålegge sine reisende munnbind.

– Vi forholder oss til en hver tid til rådene som norske helsemyndigheter kommer med. Så det må du spørre dem om og ikke oss. Sporveien overlater til helsemyndighetene å gi reiseråd, sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, som driver Oslos trikk og T-bane, til NRK.

Også tog-operatørene Vy og Flytoget sier de følger norske helsemyndigheters smittevernveilder for kollektivtransporten, som foreløpig ikke pålegger noen å bruke munnbind.

Sporveien har satt igang ekstra renhold under koronautbruddet

Sporveien har satt igang ekstra renhold under koronautbruddet, men vil ikke pålegge de reisende munnbind så lenge rådet ikke kommer fra norske helsemyndigheter.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Ikke faglig grunnlag

Folkehelseinstituttet i Norge har ikke gått ut med noen anbefaling om bruk av munnbind på tog og annen kollektivtrafikk.

– Ut fra dagens epidemiologiske situasjon anser Folkehelseinstituttet at det ikke er faglig grunnlag for å anbefale generell bruk av munnbind eller ikke-medisinske ansiktsmasker i befolkningen, heter det i deres råd.

Flyselskapene SAS og Norwegian har likevel innført krav om munnbind om bord.

Deler ut gratis

Heller ikke på svenske tog foreligger det ennå noe råd om bruk av munnbind.

– Vi følger det som kommer fra Folkhälsomyndigheten, og det er ingen anbefaling om munnbeskyttelse så vidt vi vet, sier Stefan Holmlund ved SJs pressekontor.

Ifølge Folkhälsomyndigheten er ikke munnbind nødvendig i vanlige situasjoner i samfunnet. De mener det er bedre å holde avstand og være nøye med å vaske hendene.

Togoperatøren MTRX, som kjører ruten Stockholm-Göteborg, tilbyr gratis munnbind til sine passasjerer.

– Siden juni har vi begynt å dele ut munnbind gratis til reisende. De kan bruke dem hvis de vil, sier administrerende direktør Mats Johannesson.

Valgfri bruk

Det er flere og flere som bruker munnbind på tog i Sverige, ifølge Johannesson. Han sier at hver tredje passasjer velger å ta imot munnbind.

Personalet får også munnbeskyttelse, men bruken er valgfri. Et flertall av personalet velger å ikke bruke det, ifølge Johannesson.

– Vi er klar over at Folkhälsomyndigheten ikke anbefaler munnbeskyttelse, men vi ser at det er noe vi frivillig kan gjøre for å øke sikkerheten ytterligere på reiser, sier han.

TT har forsøkt å få kommentar fra Folkhälsomyndigheten, uten hell.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2021
16 958
Smittede siste 7 dager
221
Innlagte
1 050
Døde
4 229 770
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger