NRK Meny
Normal

Etterlyst 19-åring giftet seg og reiste – avviser terrorplaner

Den norske kvinnen som er etterlyst av PST skal ha giftet seg med en eldre mann for kort tid siden, sier flere kilder til NRK.

Etterlyst norsk kvinne og IS-krigere i Syria

Kvinnen på bildet til venstre er nå etterlyst internasjonalt av PST, og hun føyer seg inn i en rekke norske kvinner som har blitt radikalisert.

Foto: Reuters/Privat

Kilder forteller at kvinnen skal være sammen med en mann som er en del eldre enn henne selv. De to skal nylig ha giftet seg. Kvinnen reiste ut av Norge før jul.

Etter det NRK erfarer skal kvinnen nå befinne seg i Syria, noe hun selv avviser. Til TV 2 sier hun at hun er på ferie i Tyrkia med ektemannen og skal studere arabisk – og svarer følgende på direkte spørsmål om hun har planer om å sprenge seg selv:

– Er du gæren? Jeg er muslim. Islam tillater ikke det. Jeg er i Tyrkia med min mann og skal studere arabisk.

– Viste tegn til radikalisering

Mye tyder likevel på at myndighetene har vært alvorlig bekymret for hva hun kunne finne på å gjøre. Torsdag meldte svenske medier at PST har etterlyst kvinnen med så kalt «oransje varsel» via Interpol.

Bakgrunnen for etterlysningen skal være konkrete opplysninger som kan tyde på en spesiell mistanke mot en person eller fare for at aksjoner skal skje. Ifølge svenske medier frykter man en selvmordsaksjon fra den norske kvinnen.

Flere kilder sier til NRK at 19-åringen i det siste har vist flere tegn på å bli radikalisert. Flere venner sier at hun i løpet av de siste årene har blitt mer opptatt av religion, og i den senere tid har hun blitt sett med mer konservative klær. I desember 2014 reiste kvinnen ut av Norge.

Spor etter kvinnens aktivitet på nettet tyder på at hun har vært aktiv i ulike nettjenester i sine yngre år.

Hverken Interpol eller svenske Säkerhetspolisen ønsker å kommentere opplysningene.

Født og oppvokst i Oslo

Mange av meldingene hun har lagt ut er uskyldige. De gir ingen spesielle tegn på at hun allerede da var radikalisert, men det er også meldinger der det kommer tydelig fram at hun er troende muslim.

– Et liv med glede er for meg at familien har det godt og at Allah er tilfreds med meg, skriver hun i et nettforum.

Kvinnen er etter det NRK kjenner til født og oppvokst i Oslo. Foreldrene har bakgrunn fra Marokko, men har bodd i Norge over 20 år.

Helt siden hun ble født har hun bodd i Oslo, og hun har også gått på skole der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger