Hopp til innhold

Etterlyser vaktbikkje for soldater

- Vi trenger ei vaktbikkje for å overvåke hva de norske spesialsoldatene gjør på oppdrag i utlandet. Det sier forfatter og dokumantarfilmskaper Erling Borgen.

Video nsps_upload_2009_11_10_7_57_39_84.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Forfatter Erling Borgen etterlyser ei vaktbikkje for norske soldaters oppdrag i utlandet. Trykk på bildet for å se innslag fra Morgennytt.

I dag kommer boken "Fredsnasjonens hemmeligheter", hvor Borgen beskriver operasjoner de norske spesialstyrkene skal ha vært med på.

Hva var de med på?

Forsvarsdepartementet i USA har kalt Operasjon Anaconda en av de mest dødbringende operasjonene i krigen i Afghanistan.

De ble gjennomført i mars 2002, mens de norske spesialsoldatene var med i de amerikansk-ledede koalisjonsstyrkene.

Erling Borgen mener vi må få vite hva de norske spesialsoldatane var med på.

- At de har kjempet side om side med amerikanske soldater som jo beviselig har brutt menneskerettighetene i Afghanistan er helt klart, sier han.

78 norske spesialsoldater fikk seinere en høy amerikansk utmerkelse for innsatsen.

- De har ligget i fjellsiden og peilet bombefly mot målene, men vi vet ikke helt hva slags mål, vi vet ikke hva slags bomber som har vært brukt, var det for eksempel uranbomber? Noen må jo ha innsyn i dette, mener Borgen.

Vaktbikkje

De norske spesialsoldatane har vært tilbake i Afghanistan flere ganger, og Borgen mener ber Stortinget sørge for bedre kontroll med hva de gjør der.

- På samme måte som de hemmelige tjenestene har et offentlig oppnevnt kontrollorgan som fungerer som ei vaktbikkje, så mener jeg at de norske elitestyrkene, som i dag er hemmelige og som det nesten ikke snakkes offentlig om, trenger et organ som kikke dem i kortene, sier Erling Borgen.

Forsvarsminister Grete Faremo avviser overfor NRK at vi trenger et slikt organ, fordi all militær virksomhet er hennes ansvar, og fordi hun rapporterer til Stortinget.

AKTUELT NÅ