Etterlyser fire farlige hunder: – Trent til å angripe mennesker

Hundene skulle avlives, men noen brøt seg inn på kennelen og stjal dem. Nå blir de etterlyst av Økokrim.

Etterlyst hund

STJÅLET: Politiet vil ha tips om hvor denne hunden kan være. Det er en amerikansk bulldogg.

Foto: Politiet

I desember i fjor ble 18 hunder beslaglagt fra to kjærestepar, i Buskerud og i Østfold. Økokrim mener hundene er avlet og trent opp til å bli brutale jaktvåpen.

Flere av hundene ble omplassert eller avlivet, med eiernes samtykke.

Mens tre av hundene sto på kennel, brøt noen seg inn og stjal dem.

– De hadde brutt opp døra og matet alle hundene på kennelen. Så tok de med seg de tre verste av dem og gikk, sier Roger Aasland i Thorsheim kennel.

I tillegg er en fjerde hund borte, som var i eierens varetekt. Alle fire er av rasen amerikansk bulldog. Eieren sier han ikke har kjennskap til hvor hundene er.

Økokrim går nå ut og etterlyser dem. De ber publikum ringe på telefon 23 29 13 13 eller sende e-post til tipshund@politiet.no.

Samlet

TRE SAVNEDE: Hundene er regnet som farlige for mennesker av politiet.

Foto: Politiet

Ber om tips

– Dette er hunder som skulle avlives, fordi vi mener de er farlige, sier statsadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim.

Inge Svae-Grotli

STATSADVOKATEN: Inge Svae-Grotli i Økokrim var aktor da en mannn fra Trysil ble dømt for å bruke hunder til å avlive under revejakt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han har fått opplysninger om at hundene kan være nær svenskegrensa. Økokrim oppretter et tipsnummer og ber publikum ringe dersom de vet noe eller ser no.

Det er viktig å ikke oppsøke kontakt med hundene, ifølge statsadvokaten.

– Hundene er trent opp til å angripe og drepe dyr. De er også trent til å angripe og forsvare mennesker under gitte omstendigheter. Den kombinasjonen ser vi på med bekymring, sier Svae-Grotli.

Økokrim har trolig avdekket et miljø på Østlandet som systematisk har avlet og trent opp hunder ulovlig til å angripe andre dyr - som kaniner og villsvin.

ETTERLYST: Økokrim ønsker tips fra publikum, dersom de vet hvor disse fire hundene kan være.

Eierne: – Ikke farlige

Eierne til de fire hundene er paret fra Buskerud. De er siktet for brudd på hundeloven, viltloven og dyrevelferdsloven.

Advokaten deres sier eierne ikke er enige i at hundene utgjør noen trussel, hverken for dyr eller mennesker.

– Hundene er undersøkt av svært kompetente sakkyndige, som oppfatter hundene som harmoniske, veltrente og godt dresserte, skriver advokat Morten Furuholmen til NRK.

Advokaten sier hundehold, jakt og trening ikke er i strid med norsk lov.

Et ektepar fra Østfold er også siktet i saken. De har vært eiere av fire hunder selv, og skal ha deltatt i jakt og trening med paret fra Buskerud.

– Dersom Økokrim virkelig mener at disse savnede hundene er farlige for mennesker, er jeg forundret over at de etterlyser dem først et halvt år senere, sier deres advokat, Hilde Ims.

– Det er ikke naturlig å kommentere siktelsen mot dem, fordi saken er under etterforskning, sier Ims.

Kennelen: – Hundene bet oss

Veggen i buret en hund var plassert i

ØDELAGT VEGG: Ifølge Roger Aasland har en av hundene tygget opp treplankene i veggen.

Foto: Martin Fjørtoft

Thorsheim Kennel tok imot 10 av hundene etter ransakingen. Roger Aasland sier de aldri har opplevd lignende hunder.

– Det skulle ingenting til, en liten lyd, så gikk hundene til angrep. Det nyttet ikke å snakke til dem, det gikk helt i svart, sier Aasland.

Han er klar på at han mener hundene er farlig, og tegner et helt annet bilde av hundene enn de fagkyndige advokaten viser til. Aasland sier hundene ikke var dresserte, og det var derfor vanskelig å kontrollere dem.

kennelen

KENNELEN: Roger Aasland og Thorsheim kennel hadde ansvar for 10 av hundene. Tre av dem er nå savnet etter et innbrudd.

Foto: Martin Fjørtoft

– Jeg og kona ble begge bitt. Vanligvis vil en hund si ifra, ved å knurre, vise tenner og ørene legger seg bakover. Med disse var det ingen forvarsel, de bare gikk på deg, sier Aasland.

Han sier kennelen ofte tar imot hunder fra belastede miljøer, og at han selv har efaring med å trene opp tjenestehunder. Likevel opplevde han nestenulykker daglig med disse hundene.

– Det er ofte rasen som får skylda, men en amerikansk bulldog kan oppføre seg helt fint og dresseres. Jeg mener det er treninga som har ødelagt disse individene, sier Aasland.

NRK har vært i kontakt med de to siktede parene. De ønsker ikke å svare på spørsmål eller kommentere påstandene politiet og kennelen har kommet med.

SISTE NYTT

Siste meldinger