Hopp til innhold

– Denne type usikkerhet er vi ikke tjent med å ha

Lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget frykter pasientene vil miste tilliten til helsevesenet når samme legemiddel vurderes helt ulikt.

Bent Høie (H)

BEKYMRET: – Denne type usikkerhet er vi ikke tjent med å ha, for da kan pasientene miste tilliten til helsevesenet, sier Høie.

Foto: NRK

I går viste NRK at Oslo universitetssykehus velger å bruke et legemiddel som inneholder et omstridt tilsetningsstoff, på tross av sterke faglige advarsler.

Årsaken er at de sparer penger. Sykehuset på sin side mener at legemiddelet er like bra som det dyre, og at det ikke utsetter pasientene for noen økt risiko.

– På tide med ny legemiddelmelding

– Det bekymrer meg at det er så veldig motstridende vurderinger av ett og samme legemiddel som brukes i helsetjenesten i dag, sier leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), til NRK.

– Denne type usikkerhet er vi ikke tjent med å ha, for da kan pasientene miste tilliten til helsevesenet, sier Høie.

Han mener at dette viser at det er på tide med en ny legemiddelmelding og politisk diskusjon legemidler i det norske helsevesenet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arterenol

BILLIGERE MEDISIN: Adrenalinmedisinen Arterneol (25 ml) inneholder et omstridt konserveringsmiddel som kalles klorbutanol.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Skaper utrygghet for pasienter

Per i dag er det enhver lege som har sisteansvaret for hvilken medisin pasienten skal få. Hvert sykehus har sin egen legemiddelkomitee bestående av fagpersoner som vurderer de ulike legemidlene som er tilgjengelig på markedet.

Mange norske sykehus bruker i dag legemidler som ikke er godkjent i Norge. Mange av disse er helt vanlige legemidler, som det ikke er knyttet noen fare ved, men som sykehuset bruker på eget ansvar.

Legemiddelverket understreker at de ikke har noe ansvar for å vurdere disse medisinene.

Helse- og sosialombud Anne-Lise Kristensen i Oslo etterlyste i går en diskusjon rundt innkjøpsordningene ved sykehusene.

– Når det stiller så skarpe innvendinger mot de vurderingene som er gjort på Oslo universitetssykehus, så skaper det sikkert mye usikkerhet blant pasientene, sier Kristensen til NRK.

Frykter penger går før helse

Ifølge Høie er det et problem er at det er veldig ulike beslutningsprosesser.

– Og det er klart at jeg forstår at man kan stille spørsmålet om de enkelte avdelingene og sykehusene i for stor grad kan vektlegge økonomi i forhold til helserelaterte vurderinger når de skal velge legemiddel, forklarer Høie.

Han innrømmer at det er fagfolk som bør ha sisteordet, og ikke politikerne i forhold til vurderingen av selve legemiddelet.

– Men det må være et system som er gjennomsiktig og som gir tillit overfor pasientene. Det er det vesentlige, sier Høie.

– Er det for nære forbindelser mellom de som skal ta de faglige vurderingene og som også sitter på pengesekken?

– Det er i alle fall en problemstilling som jeg mener er viktig å ta opp til vurdering fordi dette kommer til å bli en mer og mer utfordrende problemstilling i årene som kommer. Det vil komme flere, nye innovative og dyre medisiner som sykehusene må ta stilling til, sier Høie.

Også FrPs helsepolitiske talsmann, Per Arne Olsen, reagerer sterkt på saken. I en e-post skriver partiet at de mener «dette har en direkte sammenheng mellom en dyr omstillingsprosess og manglende ressurstilgang for helsetakene.» De ønsker å ta saken opp med helseministeren,

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger