Normal

– Biologisk terror kan være sjokkerende enkel

Bioteknologinemnda er bekymret for Norges beredskap for å kunne takle biologisk terror.

Sissel Rogne

ADVARER: Etter terrorangrepene 22. juli 2011 har Bioteknologinemnda sendt et brev til norske myndigheter der de advarer mot faren for framtidige biologisk terror.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

– Denne terrorismen er sjokkerende enkel. Dette er ikke science fiction, men tvert imot, så er dette en veldig stor utfordring fordi den er så enkel, og kan skape stort kaos, sier Sissel Rogne, direktør i Bioteknologinemnda til NRK.

Biologisk terror kan ramme store menneskemasser ved at gift, bakterier eller virus spres i luft, vann eller gjennom matindustri.

Rogne viser til eksempler i Norge hvor brev med mystisk pulver har skremt både myndighetene og den norske befolkningen.

– Det kan være alt fra smitting av koldtbord på konferanser, smitting av salatbarer eller spredning av smitte på fly eller via ventilasjonsanlegg, legger hun til.

Krever verken stor kunnskap eller installasjoner

Onsdag arrangerer Bioteknologinemnda et åpent møte på Grand Hotel i Oslo sammen med Forsvarets forskningsinstitutt for å diskutere Norges beredskap mot bioterror.

– Det er veldig vanskelig å takle bioterror generelt sett fordi det er så stor bredde i hva som kan være bioterror og fordi det krever verken stor kunnskap eller omfattende installasjoner, forteller hun.

For to måneder siden sendte de et bekymringsbrev til både politikere og sikkerhetsmyndigheter der de etterlyser et tettere faglig samarbeid mellom fagpersoner med ulik kompetanse på området. De har foreløpig ikke fått noe svar.

– Etter et sånt terroranslag som vi i Norge nå har opplevd, er vi redde for at man ensidig skal fokusere på det som har vært, og ikke så mye på det som kan komme.

– Viktig å opplyse befolkningen

– Vi tror det er atskillig vanskeligere å være godt forberedt mot bioterror, og derfor så må man faktisk være veldig nøye med å lage gode grupper som jobber sammen tverrfaglig for å kunne takle dette på en skikkelig måte, sier Rogne.

Rogne sier det er viktig at partene kommer sammen for å diskturer den store bredden i mulige terrorangrep mot samfunnet vårt.

– Her er informasjon og debatt med befolkningen særdeles viktig både for å takle et angrep, men også for å kunne forhindre det, sier Rogne.

– Dere er ikke redde for at det blir økt frykt i befolkninga når dere øker fokuset på denne typen terrorisme?

– Det kan nok være tilfellet for noen, men samtidig så tror vi at dette kan være en unik mulighet for myndighetene å informere om alt det de faktisk allerede har tenkt i denne sammenhengen, og at det er med på å skape tillit, svarer Rogne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger