NRK Meny
Normal

Etterforsket «norsk» æresdrap i Pakistan

I all hemmelighet har politiet i Oslo vært i Pakistan for å etterforske trippeldrapssaken. En av teoriene er at foreldrene til en norsk kvinne skal ha bestilt drapet på hennes ektemann.

Politiadvokat Leif Morten Eide

HEMMELIG OPPDRAG: Politiadvokat Leif Morten Eide bekrefter overfor NRK at de sendte et team på tre personer til Pakistan for å foreta ytterligere etterforskning i trippeldrapssaken. Han var ikke med på turen selv. To av de tre drapene skal ha blitt begått i dette huset. Politiet har vært i huset for å danne seg et bilde av hva som kan ha skjedd.

I mai ble tre norskpakistanere pågrepet i Oslo og fengslet siktet for medvirkning for et trippeldrap begått i Pakistan i mai.

De pågrepne er et ektepar og deres sønn. I juli ble i tillegg en fjerde norskpakistaner pågrepet og er siktet for selve drapene eller medvirkning til dette. I august kunne NRK.no avsløre at sønnen er løslatt av politiet, men fortsatt siktet i saken.

Etter det NRK.no kjenner til skal datteren til det siktede ekteparet ha giftet seg med en mann foreldrene ikke «aksepterte». En av politiets teorier er at ekteparet skal ha bestilt drapet på datterens ektemann. I tillegg ble hans ene bror og far drept i Pakistan.

Politiet har også bekreftet til NRK.no æresdrap er ett av motivene de etterforsker.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Les også: Politiet etterforsker mulig æresdrap

Les også: Politiet løslater trippeldrapssiktet

Les også: Pågrepet og siktet for trippeldrap

Sikkerhetstiltak

Trippeldrap i Pakistan - gravplass i Gujrat

GRAVLAGT: De tre drepte i Pakistan skal ligge på denne gravplassen i Gujrat i Pakistan.

Foto: IRAM ANSARI / NRK

NRK.no vet at saken er svært betent i deler av det pakistanske miljøet i Norge. Politiet har avhørt flere personer i kretsen rundt den involverte familien. NRK.no vet også et politiet har iverksatt relevante sikkerhetstiltak for noen av personene.

– Det som går på sikkerhetstiltak ønsker jeg ikke å kommentere og det er heller ikke mitt kompetanse- eller ansvarsområde, sier politiadvokat Leif Morten Eide til NRK.no.

Et faremoment er også at ytterligere én drapsmann fortsatt er på frifot i Pakistan. NRK.no kjenner til at denne personen har fremsatt trusler mot norskpakistanere i Norge.

Hemmelig Pakistan-tur

Anmeldelse trippeldrap i Pakistan

ANMELDELSE: NRK har fått tilgang til anmeldelsen som ble levert til pakistansk politi i mai.

Nylig var norsk politi i Pakistan for å foreta nye etterforskningsskritt. Etter det NRK.no vet reiste politiet til Pakistan i all hemmelighet med et team bestående av tre personer. To av dem er etterforskere og den siste er representant for påtalemyndigheten.

– Vi ønsket ikke at det skulle komme ut at vi var der borte, spesielt ikke mens vi var i Pakistan. Dette har med sikkerhetshensyn å gjøre, forteller Eide, som ikke selv var med på turen.

Representantene fra norsk politi ble ivaretatt sikkerhetsmessig og skal ikke ha vært i fare under oppholdet.

– De ble ivaretatt med nødvendig sikkerhet til enhver tid, slår Eide fast.

Les også: Trippeldrapssiktet til NRK: – Jeg er uskyldig

Les også: Etterlyst norskpakistaner til NRK: – Jeg er i Norge

Les også: Pakistansk politi: – Trippeldrapet var et bestillingsdrap

Det var også viktig for norsk politi å få sett nærmere på de to åstedene hvor drapene angivelig skal ha blitt begått.

– Dette var viktig for oss for at vi skulle kunne danne oss et inntrykk av hva som kan ha skjedd. I tillegg er avstanden mellom de to åstedene noe vi så på. Vi har med en del bilder og annet materiale vi skal se nærmere på, sier Eide.

Etterforsker æresdrap

– Ett av motivene politiet etterforsker er æresdrap, kom dere nærmere dette etter å ha vært i Pakistan?

– Vi er ikke kommet nærmere en konklusjon i saken og det var heller ikke hovedformålet med turen. Vi ønsket å knytte nærmere kontakt med pakistansk politi og gjøre samarbeidet med dem lettere. Vi har en del materiale vi skal analysere som ikke er gjennomgått ennå, opplyser Eide.

Da politiet var i Pakistan besøkte de også et kriminalteknisk laboratorium.

– Det var relevant for oss for å sikre at arbeidet som ble gjort der er i henhold til våre standarder. Rapportene fra Pakistan var at de hadde nytt og moderne utstyr og at de som jobbet der var godt opplært, forteller Eide.

Under Pakistan-besøket snakket politiet både med lokalt politi og vitner. Disse kan bli relevante i en eventuell rettssak som trolig kommer opp etter nyttår, dersom det blir tatt ut tiltale.

Kan bli Pakistan-retur

Åsted nummer to trippeldrapssak i Pakistan

ÅSTED 2: I dette huset skal ett av de tre drapene ha blitt begått i Pakistan. Norsk politi har også vært i dette huset i sin tur til Pakistan.

– Fikk dere inntrykk av at pakistansk politi prioriterer denne saken?

– Jeg vet ikke om denne saken prioriteres høyere enn andre tilsvarende saker av lokalt politi, men vi fikk helt klart inntrykk av at de tar saken på alvor, forteller Eide.

NRK.no kjenner til at norsk politi i lengre tid har ønsket å reise til Pakistan for å foreta nødvendig etterforskning. De har også fått bistand fra Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Pakistan.

Selv om drapene skjedde 17. eller 18. mai ble ikke turen foretatt før fire måneder etter ugjerningen.

– Det skyldes blant annet at det var valg der borte og flere sentrale personer ble skiftet ut. Dermed måtte vi etablere kontakt med nye folk. I tillegg har det vært avvikling av sommerferie hos oss, avslutter Eide.

Han utelukker ikke at norsk politi reiser tilbake til Pakistan for å foreta ytterligere etterforskningsskritt eller bevisopptak til bruk i en eventuell rettssak.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger