Hopp til innhold

Etiopia vil inngå tvangsreturavtale

Etiopia er nå villig til å inngå en avtale som gjør at etiopiere som er ulovlig i Norge kan sendes tilbake.

Etiopere utenfor Oslo domkirke

Etiopia signaliserer at de er villige til å ta i mot etiopiere i Norge som ikke har lovlig opphold. Arkivbilde fra demonstrasjon utenfor Oslo Domkirke 27. april 2011.

Foto: Junge, Heiko

I over 20 år har norske myndigheter prøvd å få en avtale med Etiopia som gjør det mulig å sende hjem etiopiere som er i Norge uten lovlig opphold.

– Etiopia er nå villig til å inngå en avtale som gjør at etiopiere som er ulovlig i Norge kan sendes tilbake til hjemlandet.

Det sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

– Lukrativt med etiopiere i utlandet

– Etiopiere i utlandet sender så mye penger hjem at myndighetene ikke vil ha dem tilbake, mener Etiopia-kjenner Kjetil Tronvoll.

Tronvoll tror det er én av grunnene til at Etiopia i mange år har strittet i mot en returavtale.

– Summen av kapital som afrikanere i vestlige land sender hjem, er større enn den totale bistanden Vesten gir til Afrika, hevder Tronvoll.

Ifølge Verdensbanken sender etiopiere i USA og Europa hjem over 15 milliarder kroner i året.

– Det er en sosial forpliktelse. Hvis du får deg jobb i utlandet, er det forventet at du sender penger hjem til familie og lokalsamfunnet, sier Tronvoll.

– Risikerer tortur i hjemlandet

Thewodros Getechew sier til NRK at det er vanlig å sende penger hjem til familien i Etiopia.

– Vi hjelper hverandre, sier Getechew som er en av etiopierne som har satt opp telt for å demonstrere utenfor Oslo domkirke.

Han fikk endelig avslag på asylsøknaden for tre år siden, men sier han risikerer å bli torturert og kanskje drept dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet.

– Vil sende dem ut så fort som mulig

Selv om de fleste etiopiere kom til Norge av økonomiske grunner, har situasjonen i landet blitt verre etter valget i 2005, mener Etiopia-kjenner Kjetil Tronvoll.

– Opposisjonelle blir fengslet. Vi vet at det er utstrakt bruk av tortur og mishandling i fengslene, sier Tronvoll.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet mener etiopierne ikke trenger beskyttelse i Norge og vil sende etiopierne hjem så fort som mulig.

– Det kan fortsatt ligge hindringer i veien, men vi har aldri fått et slikt signal før. Derfor er jeg mye mer optimistisk nå enn det jeg har vært tidligere, sier Løseth.

AKTUELT NÅ