NRK Meny
Normal

Etiopia vil inngå tvangsreturavtale

Etiopia er nå villig til å inngå en avtale som gjør at etiopiere som er ulovlig i Norge kan sendes tilbake.

Etiopere utenfor Oslo domkirke

Etiopia signaliserer at de er villige til å ta i mot etiopiere i Norge som ikke har lovlig opphold. Arkivbilde fra demonstrasjon utenfor Oslo Domkirke 27. april 2011.

Foto: Junge, Heiko

I over 20 år har norske myndigheter prøvd å få en avtale med Etiopia som gjør det mulig å sende hjem etiopiere som er i Norge uten lovlig opphold.

– Etiopia er nå villig til å inngå en avtale som gjør at etiopiere som er ulovlig i Norge kan sendes tilbake til hjemlandet.

Det sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

– Lukrativt med etiopiere i utlandet

– Etiopiere i utlandet sender så mye penger hjem at myndighetene ikke vil ha dem tilbake, mener Etiopia-kjenner Kjetil Tronvoll.

Tronvoll tror det er én av grunnene til at Etiopia i mange år har strittet i mot en returavtale.

– Summen av kapital som afrikanere i vestlige land sender hjem, er større enn den totale bistanden Vesten gir til Afrika, hevder Tronvoll.

Ifølge Verdensbanken sender etiopiere i USA og Europa hjem over 15 milliarder kroner i året.

– Det er en sosial forpliktelse. Hvis du får deg jobb i utlandet, er det forventet at du sender penger hjem til familie og lokalsamfunnet, sier Tronvoll.

– Risikerer tortur i hjemlandet

Thewodros Getechew sier til NRK at det er vanlig å sende penger hjem til familien i Etiopia.

– Vi hjelper hverandre, sier Getechew som er en av etiopierne som har satt opp telt for å demonstrere utenfor Oslo domkirke.

Han fikk endelig avslag på asylsøknaden for tre år siden, men sier han risikerer å bli torturert og kanskje drept dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet.

– Vil sende dem ut så fort som mulig

Selv om de fleste etiopiere kom til Norge av økonomiske grunner, har situasjonen i landet blitt verre etter valget i 2005, mener Etiopia-kjenner Kjetil Tronvoll.

– Opposisjonelle blir fengslet. Vi vet at det er utstrakt bruk av tortur og mishandling i fengslene, sier Tronvoll.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet mener etiopierne ikke trenger beskyttelse i Norge og vil sende etiopierne hjem så fort som mulig.

– Det kan fortsatt ligge hindringer i veien, men vi har aldri fått et slikt signal før. Derfor er jeg mye mer optimistisk nå enn det jeg har vært tidligere, sier Løseth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger