Et forsvarsbudsjett til småbarna

Barnefamiliene får i år over 30 milliarder kroner i støtte av staten. Men nå mener flere at det er på tide å se hvem som trenger pengene mest.

Barnebidrag

Summen av foreldrepermisjon, barnetrygd og kontantstøtte nærmer seg forsvarsbudsjettet.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

I år bruker regjeringen over 30 milliarder kroner på småbarnsfamiliene, uten at det skilles mellom fattig og rik.

Årets statsbudsjett er varslet å bli stramt, og da er det kanskje på tide å tenke annerledes mener flere NRK har snakket med.

Lederen av Akademikerne, Knut Aarbakke, mener kontantstøtten bør vrakes til fordel for forsking, mens to ungdomspartier vil behovsprøve barnetrygden.

Video Et forsvarsbudsjett til barn

VIDEO: Se reportasjen fra Dagsrevyen.

Nærmer seg forsvarsbudsjettet

I morges varslet barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) at regjeringen utvider fedrekvoten av fødselspermisjonen med ytterligere to uker, og dermed økes igjen tilbudet til småbarnsforeldrene.

Allerede brukes over 30 milliarder kroner til permisjon, barnetrygd og kontantstøtte, og det nærmer seg hele forsvarsbudsjettet som i år er på litt over 34 milliarder.

I tillegg kommer skattefradrag for barn, og for utgifter til barnepass/barnehage.

– Må gjøre noen valg

Lederen av fagforeningen Akademikerne, Knut Aarbakke er selv nybakt småbarnsfar, men er også opptatt av at vi går inn i strammere budsjettider.

– Vi må ikke kutte i bevilgningene til forskning, men heller se om det er andre steder vi kan kutte. Da mener jeg at for eksempel kontantstøtten er nå som vurderes. Det er mye penger hvert år, men som ikke nødvendigvis treffer helt rett. Mange barn ville hatt bedre av å være i barnehagen.

På spørsmål om han også ville vurdere en behovsprøving av barnetrygden som i år utgjør neste 15 milliarder på statsbudsjettet, er han derimot mer tilbakeholden.

– Dette er en såkalt universell ordning som gjelder alle. I første omgang er nok heller kontantstøtten noe som må vurderes.

Ikke alle trenger barnetrygd

Behovsprøving av barnetrygd er diskutert, og forkastet, mange ganger. Ingen av partiene på Stortinget vil foreslå en det igjen.

Men, representanter fra flere partier, deriblant noen av regjeringspartiene har stilt spørsmål ved om alle trenger pengene.

Tidligere i år kunne NRK fortelle at fire av ti småbarnsforeldre setter barnetrygden rett inn på konto.

Les mer: Flere og flere setter barnetrygden til side

Video nsps_upload_2010_3_9_22_30_4_348.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Mange setter barnetrygden på sparekonto

– Frivillig å få barn

Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom mener begge tiden er inne for behovsprøving.

– Det er et fritt valg å få barn, vi mener det er riktig at de som trenger det får pengene, sier nestleder i Unge Høyre, Rolf Erik Tveten.

Han får støtte av 1. nestleder i Fremskrittspartiets Ungdom, Himanshu Gulati:

– Når utgiftene til småbarnsfamiliene neste utgjør et forsvarsbudsjett, blir det mye penger. Da må vi bruke midler på dem som trenger det.

– Hvor skal skillet gå?

På en kafé ved Bislett i Oslo sitter tre småbarnsmødre og diskuterer dagens nyhet om fedrekvoten. Marianne Offenberg Haugen sier hun ikke ville fått noen lavere levestandard dersom hun ikke hadde fått barnetrygd, men stiller spørsmålet ved hvor skillet skal gå.

Ved et nabobord får hun støtte av Runa Egge Fjelnseth.

– Det må være andre steder de kan spare inn de pengene.

– Investering for fremtiden

Finansminister Sigbjørn Johnsen fikk spørsmålet om de store summene til barnefamiliene for kort tid siden, men han mener det er en viktig og riktig investering.

– Det er både bra og riktig å invester i de unge, det handler om å investere i fremtidens arbeidskraft. Dessuten er det viktig å ikke sette grupper opp mot hverandre, selv om budsjettene blir strammere.

Tirsdag 5. oktober kommer fasiten på om regjeringen vil stramme inn på noen av ordningene for neste år, eller om småbarnsfamiliene har mer i vente.

SISTE NYTT

Siste meldinger