– Har ingen rett til å overvåke norske borgere

En utenlandsk ambassade og tidligere politifolk ansatt der må følge norsk lov. Det fastslår Ståle Eskeland, professor i strafferett, etter påstander om overvåkning.

Ståle Eskeland

– En utenlandsk ambassade må følge norsk lov. Tidligere politifolk som arbeider for ambassaden må selvfølgelig også gjøre det, og de har jo ingen adgang til å bruke informasjon eller kilder som de har tilgang til, eller har hatt tilgang til som tidligere politifolk, sier jussprofessor Ståle Eskeland

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ifølge TV 2 Nyhetene har tidligere polititopper i lang tid overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA.

LES OGSÅ: – Polititopper overvåket nordmenn for USA

– En utenlandsk ambassade har selvfølgelig ingen rett til å drive overvåking av norske borgere, fastslår Ståle Eskeland, professor i strafferett ved Universitetet i Oslo, til NRK.

USA skal siden våren 2000 ha bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) med mål om å drive systematisk overvåking av nordmenn. Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

LES OGSÅ: – Kan være en fullkommen skandale

– Må følge norsk lov

– En utenlandsk ambassade må følge norsk lov. Tidligere politifolk som arbeider for ambassaden må selvfølgelig også gjøre det, og de har jo ingen adgang til å bruke informasjon eller kilder som de har tilgang til, eller har hatt tilgang til som tidligere politifolk, sier Eskeland til NRK.

LES OGSÅ: – Dette er ekstremt alvorlige påstander

Harald Stabell

– Det er bare norsk politi som har kompetanse og myndighet til å overvåke nordmenn på norsk jord, fastslår advokat Harald Stabell.

Foto: NRK

Advokat Harald Stabell mener heller ikke det er tvil om at virksomheten er ulovlig:

– Åpenbart ikke. Det er bare norsk politi som har kompetanse og myndighet til å overvåke nordmenn på norsk jord, og det er helt klart etter denne reportasjen at disse pensjonerte politifolkene med mer ikke har en slik myndighet, fastslår Stabell.

– Hvem snakker sant?

Det har i høst kommet frem at spiondømte Arne Treholt, som Stabell representerer, ble ulovlig overvåket av daværende Politiets overvåkningstjeneste (POT) på 1980-tallet.

Stabell kaller opplysningene om overvåkning i TV2s innslag «sjokkerende».

– Amerikanske myndigheter sier at norske myndigheter er informert om virksomheten. Norske myndigheter, representert ved UD og justisministeren, sier at de ikke har kjent til den. Hvem snakker sant i denne sammenhengen? spør advokaten.

LES OGSÅ: USAs ambassade unnviker svar om klarering

Han mener justisministeren snarest mulig bør undersøke saken.

– Man må snarest mulig komme til bunns i hvem som snakker sant og hvem som lyver i denne saken. Her kreves opprydning og gode svar, mener advokaten.

LES OGSÅ: – Dette krever en skarp reaksjon fra Norge

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger