Hopp til innhold

Lørdag kan de første bedriftene søke om koronakompensasjon

Portalen for kontantstøtte til bedrifter i koronakrise lanseres 18. april. De første bedriftene skal kunne ha pengene på konto allerede mandag, lover Skattedirektøren.

Jan Tore Sanner

TO SØKNADSRUNDER: Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier det er bedriftene som har fått pålegg av staten om å stenge på grunn av smittevernhensyn, kan søke om tilskudd først.

Foto: Terje Pedersen

I en pressemelding fredag kveld skriver Finansdepartementet at nettsiden kompensasjonsordning.no er i drift fra lørdag.

– Jeg er glad for at vi raskt har fått på plass en omfattende, men likevel enkel ordning. Den kommer til å hjelpe mange av de bedriftene som nå sliter med å få endene til å møtes, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Han sier nettstedet har blitt til etter innspill fra partene i arbeidslivet, og et godt og effektivt samarbeid mellom Skatteetaten, Finans Norge, Bits, DNB og Digitaliseringsdirektoratet.

Nettstedet lanseres tre uker etter regjeringen annonserte planen for kompensasjonsordning, og to uker etter at et lovforslag ble lagt frem for Stortinget.

I første runde utbetales kontantstøtte for inntektssvikt i mars, april og mai.

Bedrifter som er pålagt å stenge får søke først

Sanner sier ordningen skal være effektiv, og at de fleste søknadene behandles automatisk.

Bedriftene som har fått pålegg av staten om å stenge på grunn av smittevernhensyn, kan søke om tilskudd først.

– Øvrige foretak med betydelig inntektstap kan søke fra og med mandag 20. april, sier skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten.

Skatteetaten er forberedt på en strøm av søknader fra bedrifter over hele landet. Selv om det blir puljevis søking, vil det kunne oppstå kø i perioder.

– Vi har i løpet av kort tid bygd opp en digital portal som er rustet til å tåle et høyt volum, men hvis titusenvis av bedrifter logger seg på søknadssidene samtidig, vil det kunne bli kø.

Det er derfor lurt å smøre seg med litt tålmodighet. Hvis du ikke kommer inn i løsningen med en gang, råder vi deg til å prøve igjen litt senere, sier Holte.

Ble ESA-godkjent fredag

Først fredag formiddag fikk ESA tilsendt den endelige ordningen, som ble godkjent ved 18-tiden i ettermiddag.

– Etter tett dialog med norske myndigheter har ESA fredag godkjent en tilskuddsordning for næringslivet, inkludert sivilsamfunnsorganisasjoner som driver skattbar økonomisk virksomhet, sier president for EØS-tilsynet ESA, Bente Angell-Hansen, i en pressemelding.

Leder av Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, reagerte sterkt tidligere i dag på at lanseringen av portalen ble utsatt én dag, fordi godkjenningen fra ESA ikke var på plass.

ESA ønsket ikke å kommentere kritikken fra Vedum. Da NRK tidlig fredag snakket med direktør for konkurranse og statsstøtte i ESA, Gjermund Mathisen, sa han at grunnen til at ESA ikke har kunnet ta stilling til ordningen var fordi de ikke hadde fått den enda.

Venter på lansering

– Jeg kommer til å søke om pengestøtte i den nye portalen, sier Anni Byskov, daglig leder for Annis pølsemakeri.

Hun lemper poser med pølser, lammekjøtt og delikatesser ut fra varebilen. Koronakrisen har ført til at salget fra forretningen i fjellandsbyen Ringebu stupte.

Anni Byskov, sjef for Annis pølsemakeri

STÅR PÅ: Anni Byskov kjører Østlandet rundt for å oppsøke kundene, særlig hyttekundene, som forsvant fra Annis Pølsemakeri med koronaen. Byskov er spent på den nye portalen for kontantstøtte som regjeringen og Skatteetaten etter planen skal lanseres fredag.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Bedriftslederen kjører nå til områder hvor kundene bor. NRK treffer henne på en parkeringsplass i Bærum hvor hun har levert varer til hyttekunder som vanligvis oppsøker forretningen i Ringebu.

Byskov er spent på den nye portalen for kontantstøtte.

Gjennom portalen kan bedriftsledere som har tapt minst 30 prosent av omsetningen søke om å få dekket inntil 80 prosent av faste kostnader som husleie, vann og strøm.

Virksomheter som ble tvangsstengt av myndighetene kan få inntil 90 prosent av kostnadene.

Maksgrensen for utbetaling er på 30 millioner kroner i kompensasjon i måneden. Beløp over dette reduseres med 50 prosent.

Regjeringen har satt av 20 milliarder kroner i månedlig kontantstøtte til et næringsliv i krise. Det er disse milliardene bedriftene kan søke støtte om gjennom portalen.

Les også: Skal dele ut 20 milliarder kroner

Ragnar Torvik er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU i Trondheim.

KRITISK: Professor Ragnar Torvik i samfunnsøkonomi på NTNU mener at kontantstøtteordningen ikke stimulerer bedrifter til nyskapning i krisetider, men heller at de stenger ned virksomheten

Foto: Therese Lee Støver

Kritiske til ordningen

– Utformingen av kontantstøtten er en tabbe. Den straffer bedriftene som evner å omstille seg og finne på nye ting for å holde omsetningen oppe ved at de blir fratatt støtten, sier professor Ragnar Torvik i samfunnsøkonomi på NTNU.

Torvik viser til at bedrifter som stenger ned virksomheten kan få støtte, mens virksomheter hvor ledelsen er kreativ og finner nye løsninger å tjene penger på, og som gjør at de taper mindre enn 30 prosent av omsetningen, ikke vil få noe støtte.

– Det kan være noen bedrifter som tjener mer på å kutte tilbake aktiviteten og sette folk på porten istedenfor å prøve å holde aktiviteten oppe og holde folk i arbeid. Det blir dyrt å gjøre noe bra, det er et dårlig insentiv, sier Torvik.

Han har sammen med professor Halvir Mehlum fremmet denne kritikken i innlegg hos Nidaros og Agenda Magasin.

Flere, blant annet LO og Olav Thon har tidligere kritisert næringslivs-tiltakene. Thon mener som NTNU-professorene at pakken ikke premierer godt nok de bedriftene som prøver å holde hjulene i gang under koronakrisen.

Treffer ikke sesongbedrifter

Finansminister Jan Tore Sanner (H) tilbakeviser kritikken.

– Vi har ikke tid til høringsrunder og millimeterrettferdighet. Kompensasjonsordningen har blitt utviklet i ekspressfart. Det er mulig vi ikke treffer perfekt på første forsøk, men den kommer fort nok til å hjelpe veldig mange av dem som nå sliter med å få endene til å møtes, skriver Jan Tore Sanner i en e-post til NRK.

Sanner forteller at regjeringen vil vurdere behovet for justeringer etter hvert, blant annet endringer som kan bidra til å forsterke insentivene for å få aktiviteten opp, dersom den økonomiske situasjonen og smitteverntiltakene gir grunnlag for det.

Sanner innrømmer imidlertid at ordningen ikke treffer sesongarbeid like godt:

– Alpinsentre og fornøyelsesparker tjener penger i en kort periode. Dette er penger som de skal bruke på kostnader resten av året. Omsetningssvikt i høysesongen gjør dem veldig sårbare.

Ifølge finansministeren skal de se på nettopp hvordan de kan hjelpe sesongarbeidsbedriftene bedre i neste runde.

Sanner advarte også de som kunne tenke seg å utnytte den sjenerøse ordningen:

– Dette er ikke tiden for store lederutbytter eller styrehonorarer, sier Sanner.

Les også: IMF: Verste resesjon siden 1930-årene

Olaf Thommessen, adm. dir i SMB Norge

KRISELØSNING: Olaf Thommessen, adm. dir i SMB Norge mener portalen vil være en effektiv løsning for bedrifter i koronakrise, men han ønsker seg flere og mer målrettede tiltak fremover, blant annet støtte for kostnader til å beholde nøkkelpersonell.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Forbedringspotensiale

Administrerende direktør Olaf Thommessen næringslivsorganisasjonen SMB Norge er uenig i kritikken fra NTNU-professoren, han tror ikke bedriftene vil spekulere i å stenge ned virksomheten for å få mer pengestøtte.

– 40 prosent av medlemsbedriftene våre sier at de sliter og frykter at det kan gå konkurs. At det skal bli så enkelt og søke om støtte og få penger raskt på konto, vil hjelpe mange virksomheter. Ordningen er god, og vi skal jobbe for at den skal bli enda mer tilpasset virkeligheten, sier Olaf Thommessen.

Thommessen mener at kontantstøtten burde utvides til å gjelde støtte til lønnskostnader for nøkkelpersonell, og at et slikt tiltak ville hindre permittering.

NHO Service og Handel, som representerer noen av bransjene som er hardest rammet av koronakrisen, kaller lanseringen for «en historisk dag for norsk næringsliv».

– Ordningen vil redde tusenvis av arbeidsplasser og begrense antall konkurser i næringslivet, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener likevel at ordningen må bli mer treffsikker. Ifølge Almlid taper både for små og for store bedrifter på dagens ordning, og han sier han forvente rat myndighetene justerer ordningen.

Begge butikkene som familien til Anni Byskov driver er åpne, men restauranten og kafeen i Ringebu er stengt, og hun har måtte permittere noen ansatte.

– Vi har nok tapt en til halvannen million kroner bare i påsken, men vi greier oss og skal komme oss gjennom dette. Det blir spennende å se hvordan den portalen kommer til å fungere, og hva vi kan få i støtte, sier Anni Byskov.

Les også: Olav Thon; Sliterne burde få mer støtte

.

AKTUELT NÅ