Hopp til innhold

Erna: - Sikkerhetspolitikken har flyttet tilbake til Europa

Erna Solberg sier Russlands nye retorikk og situasjonen i Ukraina kommer til å skjerpe sikkerhetspolitikken.

Erna Solberg

Erna Solberg oppsummerte siste halvår som statsminister.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det har vært ting som har endret seg mye det siste halve året.

Erna Solberg står i hagen på statsministerboligen. Solen slikker plenen og Solberg bedyrer at hun ikke skal ta ferie riktig enda. Hun skal bare oppsummere siste halvår i regjering.

Og noe av det hun oppsummerer er endringen av måten man tenker sikkerhets- og utenrikspolitikk.

– Vi har sett at Russlands retorikk har forandret seg, og vi ser på hva som har skjedd i Ukraina. Det betyr at sikkerhetspolitikken har flyttet tilbake til Europa, sier Solberg.

Det betyr at Norge og norske myndigheter også må legge om måten man tenker sikkerhetspolitikk og hvordan man øver på å beskytte seg. Blant annet når det gjelder informasjonskrigføring og cyberkrigføring.

– Basert på erfaringene med hva som har skjedd i Ukraina er dette noe vi må øve mer på. I en så usikker verden så nær oss står våre allierte i NATO fast, sier Solberg.

– Fornying og forbedring

Men statsministeren snakker ikke bare om faren i Europa og en annen sikkerhetspolitisk situasjon. Hun snakker også om det hun og Høyre snakket om før valget. Om å fornye, forenkle og forbedre.

– En av de tingene vi virkelig har funnet løsningen på innen skolen, er etter og videreutdanning.

Og passer på å fortelle om fornying, forenkling, om konkurransekraft og forskning.

– Vi jobber også med de store prosjektene innen samferdsel.

Solberg forteller at regjeringen er i ferd med å gå gjennom NAV, å se på hvordan man kan reformere velferdsstaten og om satsing på rusomsorg.

Hun snakker også om tiggeforbudet Stortinget har fattet vedtak om. Vedtaket går ut på at man lokalt kan innføre tiggeforbud allerede nå, mens et generelt tiggerforbud skal gjelde i hele landet fra neste år.

Solberg var selv mot et slikt tiggeforbud da Høyres landsmøte stemte om det. Den kampen tapte hun.

– Dette er et forbud som innføres fordi det er koblet til å forhindre organisert kriminalitet. Det er ikke fordi vi ikke tåler å se folk som har det vanskelig, sier Solberg.

Tolker, abort og Dalai Lama

Høyre har fått noen seiere siden de tok over regjeringskontorene sammen med Frp. Likevel har også de vanskelige sakene stått i kø.

Blant sakene som har fått mest oppmerksomhet er blant annet legers muligheter for å reservere seg mot å henvise til abort.

Saken kom som en del av en særavtale om å innføre dette mellom KrF, som var initiativtaker, og regjeringspartiene fra Høyre og Frp.

Det endte med rabalder og tap for regjeringen som til slutt falt ned på en løsning der fastleger ikke får noen rolle når det gjelder å henvise til abort.

Det ble også bråk da regjeringen takket nei til å møte Dalai Lama under hans Norgesbesøk.

Dette fordi man var redd for ytterligere å forvanske forholdet til Kina.

Bråket rundt Dalai Lama hadde knapt lagt seg før neste sak dukket opp.

Utlendingsmyndighetene brukte det de mente var faglig skjønn, regelverk og politiske signaler og kastet tolken Faizullah Muradi ut av Norge. Han hadde først kommet til Italia da han flyktet fra Afghanistan, og norske myndigheter lente seg på Dublin-regelverket som tilsier at asylsøknader skal behandles i det EU- eller EØS-landet asylsøkere først kommer til.

Muradi hadde imidlertid vært tolk for norske styrker i Afghanistan, han hadde brukt norsk uniform og kjempet med norske styrker med norsk flagg på armen.

Både Afghanistan-veteraner og vanlige folk reagerte med vantro, og til slutt måtte Erna Solberg og regjeringen gripe inn med et unntak fra regelverket.

AKTUELT NÅ