NRK Meny
Normal

– En krevende innspurt i busjettforhandlingene

– Vi har et godt grunnlag fra mars, men det er alltid krevende i sluttspurten å forene alle gode ønsker, sier statsminister Erna Solberg i forkant av dagens budsjettkonferanse.

Siv Jensen og Erna Solberg

Siv Jensen og Erna Solberg møtte pressen før siste budsjettkonferanse.

I dag kjemper statsrådene i siste runde om kronene i neste års budsjett, når regjeringen møtes til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor.

Først i oktober får vi vite hva de kommer fram til, men i forkant av dagens møte kalte statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen inn til pressekonferanse om forhandlingene.

– Har et godt grunnlag

– Vi har et godt grunnlag fra mars, men det er alltid krevende i sluttspurten å forene alle gode ønsker og behovene Norge har, sier Solberg.

Hun beskriver budsjettforhandlingene som noe av det morsomste og vanskeligste de gjør i regjeringen.

– Det viktigste for oss er å levere på det vi lovte velgerne, kjente saker som det som løfter konkurransekraften, sørger for at færre faller utenfor, skole, infrastruktur, velferd, at vi behandler flere på sykehusene. Dette gikk vi til valg på, og det vil vi prioritere, sier statsministeren.

– Ingen lekkasjer fra meg

Finansministeren understreket at norsk økonomi går bra, og at de skal levere mer velferd de neste årene, og trygge norske arbeidsplasser.

– Budsjettarbeid er krevende og altoppslukende, men jeg er sikker på at vi får til gode prioriteringer som ivaretar begge partienes interesser, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

– Vi må lage et budsjett som er tilpasset norsk økonomi. Hvordan budsjettet blir får dere vite 8. oktober, dere får ingen lekkasjer fra meg, sier Jensen.

Tidligere i dag var budsjettkonferansene tema for Politisk kvarter:

– Opptatt av milliarder, ikke prosent

Et tema som skapte debatt før dagens konferanse var bruken av oljepenger.

Per Sandberg

Per Sandberg er sikker på at det er mange friske milliarder i statsbudsjettet for 2015.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Å bruke 2,8 prosent av oljefondet i neste års statsbudsjett er for lite. Jeg håper det blir langt mer, sa FrPs nestleder Per Sandberg i Politisk kvarter i dag.

Aftenposten og VG har meldt at finansminister Siv Jensen, under dagens budsjettkonferanse, legger frem et forslag om å bruke 2,8 prosent av oljefondet. Stortingspolitikere fra FrP har kommet med krav om at regjeringen må bruke rommet i handlingsregelen, altså øke oljepengebruken til 4 prosent.

– Jeg er ikke så opptatt av prosent, jeg er opptatt av hvor mange milliarder vi kan bruke. Det kommer til å komme flere titalls milliarder mer inn i budsjettet i 2015, sa Per Sandberg (FrP) på Politisk kvarter.

Tilpasses økonomien

Svein Flåtten

Svein Flåtten er opptatt av at budsjettet blir ansvarlig.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Tidligere Frp-formann Carl I Hagen sier til Dagens Næringsliv at det blir oppvask på neste landsmøte, hvis regjeringen ikke øker oljepengebruken.

Finanspolitisk talsperson i Høyre, Svein Flåtten, blir ikke direkte nervøs av Frps krav, men sier det er viktig å ikke skape press i økonomien.

– Jeg forholder meg til regjeringserklæringen, som sier at oljepengebruken skal tilpasses økonomien innenfor handlingsregelen, sa Flåtten.

Finansminister Siv Jensen ville ikke kommentere lekkasjene og sier regjeringens budsjettforslag blir lagt fram den 8. oktober.

– Jeg ser at det er mye debatt om et budsjett ingen kjenner, sier hun, og ber om at debatten tas etter at busjettet er lagt fram.

Les også:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger