Erna Solberg: – Kaci var en rollemodell for kvinner

Statsministeren mener Kaci Kullmann Five endret Høyres syn på kvinner. Norske politikere er samlet i hyllesten av Fives arbeid for likestilling.

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i frokostmøte

BESKRIVER KACI SOM ROLLEMODELL: Statsminister Erna Solberg sier Kaci Kullmann Fives ble et symbol for kvinner.

Kaci Kullmann Five er død etter kreftsykdommen som rammet henne igjen i fjor høst, meddelte Nobelkomiteen mandag morgen.

Statsminister Erna Solberg var medlem i Unge Høyre da Kaci ble leder der. Hun beskriver Kaci Kullmann Five som en viktig del av Høyres historie, og en leder for en ny generasjon politikere i Høyre.

– Hun har vært en rollemodell for alle oss unge kvinner. Hun banet vei for det å være personlig, og det å kombinere familie og politikk, sier Solberg.

KACI KULLMANN FIVE MED NYFØDT SØNN

MED NYFØDT SØNN: Stortingsrepresentant Kaci Kullmann Five med sin nyfødte sønn, Christian, på Rikshospitalet 9. juni 1983. Kaci Kullmann Five var den første gravide stortingsrepresentanten.

Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix

Likestilling

Hun trekker fram Kullmann Fives engasjement for miljø, likestilling og sosiale spørsmål.

– Sammen med kvinnene i hennes generasjon, laget de en tydelig feministplattform internt i Høyre, og det var viktig for generasjonen av unge kvinner som kom inn, sier Solberg, som spiste middag sammen med Kullmann Five i statsministerboligen i høst.

– Vi som kjente henne så et utrolig varmt menneske som også kunne slå ut håret, selv om hun hadde spenne, sier Solberg og sikter til Kacis karakteristiske hårspenne.

Da den triste nyheten ble kjent mandag morgen, uttrykte Solberg i likhet med mange andre politikere sin sorg på sosiale medier.

I går kveld fikk jeg den triste meldingen om at Kaci Kullmann Five har gått bort. Med henne har vi mistet et sterkt og...

Publisert av Erna Solberg Mandag 20. februar 2017

Willoch: Hun hadde stor innsikt

Video - Urimelig kritikk fra Anfindsen

SAMARBEIDET MED KACI: Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch sier han hadde et langt og godt samarbeid med Kaci Kullmann Five.

Foto: Nyhetsspiller

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch synes det er trist at hun fikk så kort tid som leder av Nobelkomiteen.

– Det var en trist, men ikke overraskende nyhet. Vi visste jo at hun var blitt syk. Jeg må si at hun var høyt verdsatt og vil bli dypt savnet både som medmenneske og politiker. Det tror jeg gjelder på tvers av alle partilinjer. Spesielt trist var det at hun fikk så kort tid som leder av Nobelkomiteen, et oppdrag som jeg tror hun passet spesielt godt til på grunn av hennes globale innsikt i tillegg til en stor nasjonal innsikt, sier Willoch til NRK.

– Hun var et menneske med spesielle evner til å skape god kontakt og fortrolighet. Hun passet veldig godt i oppdragene hun hadde både personlig og politisk.

– Hvordan vil du huske Kaci?

– Vi hadde et veldig langt samarbeid politisk, de er fulle av gode minner så det er vanskelig å trekke fram et.

Gro: Hun representerte det nye

Gro Harlem Brundtland

KOLLEGA OG MOTSTANDER: Tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland sto sammen med Kaci Kullmann Five i europadebatten.

Foto: ANDY WONG / AP

Da Kaci Kullmann Five ble Høyres første kvinnelige partileder i 1991, hadde Gro Harlem Brundtland vært Arbeiderpartiets leder i ti år.

– Det er med respekt og takknemlighet jeg vil minnes Kaci Kullmann Five, og hennes betydelige politiske innsats gjennom flere tiår. Hun representerte det nye i partiet Høyre, da likestilling og miljø ble kampsaker blant de unge også på borgerlig side, uttaler Gro Harlem Brundtland via sin rådgiver Jon Mørland til NRK.

Gro påpeker at de begge måtte tåle tøffe tak.

– Vi stod sammen i viktige deler av europadebatten, samtidig som vi også der opplevde harde tak og strid både om saker og strategi, sier Gro Harlem Brundtland.

Kaci Kullmann Five er død, 65 år gammel. Hun ble nærmest stjerne over natta som leder i Unge Høyre og ble den første kvinnelige partilederen i Høyre.

ØYEBLIKKENE KACI HUSKES FOR: Kaci Kullmann Five ble nærmest stjerne over natta som leder i Unge Høyre og ble den første kvinnelige partilederen i Høyre.

Stoltenberg: Krevende motstander

MINNEMARKERING PÅ FEMÅRSDAGEN FOR BOMBEEKSPLOSJONEN I REGJERINGSKVARTALET

HYLLER KACI: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg sier at Kullmann Five var en foregangskvinne for en hel generasjon politikere.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kaci Kullmann Five banet vei for kvinner og yngre i politikken, og hun har betydd mye for mange også utenfor hennes eget parti, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Kaci Kullmann Five var en foregangskvinne for min generasjon politikere, uttaler Jens Stoltenberg etter at det er kjent at Nobelkomiteens leder og tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five er død.

Stoltenberg betegner henne som en grundig og kunnskapsrik politiker som vil bli husket for innsatsen for likestilling og for Norges forhold til Europa.

– Hun var en krevende motstander, men alltid vennlig og imøtekommende privat, sier Stoltenberg til NTB.

Tok over etter Kaci

Jan Petersen

TOK OVER: Jan Petersen overtok som Høyre-leder etter Kaci Kullmann Five i 1994.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

Jan Petersen overtok som partileder etter Kaci Kullmann Five i 1994. Han sier de visste at hun var syk, men at dette er noe det aldri er mulig å forberede seg på.

– Hun døde ganske ung. Dette gjør sterkt inntrykk, sier Petersen til NRK.

Han husker henne som veldig kunnskapsrik og skikkelig i måten hun drev politikk på.

Han sier de hadde et nært samarbeidsforhold, og at det var synd at hun forlot politikken så tidlig som hun gjorde.

– Hun har betydd veldig mye for det moderne Høyre. Hun var partiets første kvinnelige leder og brakte nye holdninger inn. Så hun har både som leder, men også i andre egenskaper betydd veldig mye. Og det var veldig godt å se henne tilbake igjen i Nobelkomiteen, og nå særlig som leder. Jeg synes det var veldig flott at hun var villig til å ta en offentlig profil nå.

Petersen mener hun var et godt eksempel for andre politikere.

– Hun evnet å holde gode personlige forhold til alle kolleger. Så jeg tror hun betydde veldig mye for at norsk politikk skulle være trivelig, men også ordentlig, sier Petersen.

Jagland: – Dette kom altfor tidlig

Jagland

TRIST: Kaci Kullmann Five overtok som leder av Nobelkomiteen etter Thorbjørn Jagland.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Thorbjørn Jagland mener Kaci Kullmann Five bidro til å holde politikkens anseelse oppe.

– Det var en veldig trist beskjed. Den kom altfor tidlig, sier Jagland, som er generalsekretær i Europarådet og tidligere leder i Nobelkomiteen.

– Vi fulgte hverandre gjennom 40 år i politikken. Hun var leder av Unge Høyre og jeg AUF-leder. Vi var partiledere på samme tid. Hun behandlet alltid sine motstandere med stor respekt og viste alltid en veldig sterk kollegialitet innenfor politikken. Det tror jeg var veldig viktig for å opprettholde politikkens anseelse. Hun var alltid veldig saklig og nøyaktig i det hun foretok seg, sier han til NTB.

Han sier det også står stor respekt av hennes innsats i Nobelkomiteen i en periode der hun var alvorlig syk.

Five overtok som leder av Nobelkomiteen etter Jagland. Han er fortsatt medlem av komiteen.

– Satte seg i respekt

Marit Nybakk

GOD KOLLEGA PÅ STORTINGET: Nybakk beskriver Kaci Kullmann Five som grundig, skikkelig og vennlig.

Foto: Kimmo Mäntylä / Ap

Arbeiderpartiets Marit Nybakk var en del av samme generasjon kvinnelige politikere på Stortinget. Hun trekker fram Kacis grundighet.

– Ingen kunne ta henne på noe faglig. Hun satte seg veldig i respekt, for hun fikk også sitt som kvinnelig leder, sier Nybakk, som sier Kullmann Fives har betydd mye for forholdet til Europa.

– Hun har betydd veldig mye for EØS-avtalen. Hun var den første forhandleren, sier Nybakk.

Huskes for miljø og likestilling

KrF-leder Knut Arild Hareide minnes Kullmann Five som en stor leder.

Laster Twitter-innhold

Utenriksminister Børge Brende beskriver henne som en venn og inspirator.

Laster Twitter-innhold

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen husker Kullmann Five som et varmt menneske.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger