Erna Solberg snakket om mammarollen på amerikansk TV

Søndag er det morsdag i USA. Den amerikanske TV-stasjonen NBC hadde statsminister og tobarnsmor Erna Solberg som gjest for å snakke om morsrollen og foreldrepermisjon i Norge.

Erna Solberg blir intervjuet av den amerikanske tv-kanalen NBC.

SOLBERG PÅ TV I USA: Erna Solberg var gjest i det populære programmet 'Meet The Press' på den amerikanske morsdagen. Amerikanere er nysgjerrige på hvorfor Norge er kåret til å være verdens beste land å være mamma i.

Den amerikanske tv-stasjonen var nysgjerrig på hvorfor Norge bruker mer enn andre land på velferdsordninger for mødre, eller «motherhood», som det kalles.

– De lange fødselspermisjonene vi har i Norge, handler ikke bare om gunstige velferdsordninger. Det handler om at vi i Norge mener det er god økonomi at kvinner får brukt sitt potensiale i arbeidslivet, sier Erna Solberg til den amerikanske TV-stasjonen NBC.

Amerikanerne har fått med seg at Redd Barna nylig kåret Norge til verdens beste land å være mamma i. USA på sin side havnet langt ned på listen, på en 33. plass.

Norges statsminister var gjest i programmet «Meet The Press», som har rundt tre millioner seere, for å fortelle hvorfor norske kvinner i større grad enn kvinner i andre vestlige land lykkes med å kombinere familieliv med en karriere i arbeidslivet.

Se hele intervjuet her.

Erna Solberg og Sindre Finnes

SOLBERGS MANN: Erna Solbergs mann Sindre Finnes er sjefen hjemme, mens hun styrer landet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Barn og jobb mulig

– Kvinner i Norge tør få barn samtidig som de planlegger en karriere. Det valget som kvinner i mange europeiske land står ovenfor, enten barn eller en yrkeskarriere. Det er et valg jeg ikke tror føles som så vanskelig i Norge, sier Erna Solberg.

Kvinner i Norge har generelt høy inntekt,og vi har en av de mest sjenerøse foreldrepermisjonsordningene i hele verden, fastslo Redd Barna i sin kåring. Dette har ført at norske kvinner har en svært høy yrkesdeltakelse.

– Vi tror på et samfunn der det er naturlig for kvinner å få barn samtidig som man gjør karriere, sier Solberg.

I USA får kvinner tre måneders svangerskapspermisjon. Den korte permisjonstiden fører til at mange kvinner blir hjemme med barn.

– Det er god økonomi i at talentfulle kvinner ikke forlater arbedislivet når de får barn. Og det fine med de lange permisjonsordningene er at norske mødre ikke føler at må overlate omsorgen for barna sine til andre for tidlig, sier Erna.Solberg.

Slippe tak i detaljer

For Solberg er delegering og å slippe litt tak i alle detaljene på hjemmebane og med barna stikkord for å lykkes i yrkeslivet.

Sindre Finnes som pappa

ERNAS MANN: Sindre Finnes (i midten av bildet) har i mange år tatt mye av ansvaret hjemme og med barna.

Foto: Hval, Morten / NTB scanpix

Solberg forteller at da hun ble kommunalminister for 15 år siden avtalte hun med mannen sin at han skulle ha hovedansvaret hjemme og for de to barna. Dermed frigjorde hun både tid og tanker for å kunne yte mer på jobb.

Ikke bruk pekefinger

For at denne modellen skulle fungere hjemme hos Solberg var det viktig at den som gjør mest - altså ektefellen hennes- også tok ansvaret og planleggingen for familiens aktiviteter.

Det er viktig at vi kvinner ikke bruker pekefingeren. Vi kvinner bør senke skuldrene litt. Mange kvinner skaper kanskje litt ekstra gnisninger ved at de ikke slipper ansvaret fra seg, sier Solberg til NRK etter intervjuet.

Om seg selv som mor, sier Solberg følgende:

– Jeg er nok litt snill. Og så er jeg jo mye borte, så det er mannen min som har tatt seg av mye i vår familie.

LES OGSÅ: Erna skal sove lenge

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger