Brundtland om Kåre Willoch: – En sentral politisk leder er gått bort

På 1980-tallet var de kjent som «Gro og Kåre». Nå minnes Gro Harlem Brundtland sin gamle politiske motstander.

Kåre Willoch

Poltiske meningsfeller og motstandere minnes Kåre Willoch som en sentral politiker.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Willoch døde i sitt hjem, mandag 6. desember. Kåre Willoch ble 93 år gammel. Han var statsminister i fire og et halvt år, fra oktober 1981 til mai 1986.

Reaksjonene etter at dødsfallet ble kjent kommer nå inn fra politiske meningsfeller og motstandere:

– En av de store

Jan Petersen foran Stortinget i 1993.

– Han har hele tiden evnet å tenke nytt, også etter at han forlot aktiv politikk. Det er ingen tvil om at han har bidratt til den offentlige debatten i ettertid, sier Jan Petersen, her avbildet foran Stortinget i 1993.

Foto: Tor Richardsen / NTB

– Det er ingen tvil om at han var en av de store i Høyres historie, sier Jan Petersen. Petersen var selv leder i Høyre fra 1993 til 2004 og arbeidet sammen med Willoch i mange år.

– Han åpnet opp Norge tidlig på 80-tallet, og fikk gjennom reformer ingen har våget å utfordre i ettertid, sier Petersen.

Han viser til at Willoch-regjeringen blant annet åpnet opp boligmarkedet, avskaffet NRKs kringkastingsmonopol og sørget for at butikker kunne holde åpent på kveldstid og i helger.

– Han var en av de aller viktigste når det gjaldt å skape høyrebølgen. Han satte en standard som alle senere høyreledere har ønsket å følge opp, sier Petersen.

Han sier at han hadde et veldig godt forhold til Willoch og at han var en veldig hyggelig mann som det var lærerikt å møte.

– Mange oppfattet ham som en litt formell mann, det var han ikke. Han var til dels veldig emosjonell i viktige spørsmål. Han var en god mann å være sammen med, sier Petersen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og kronprins Haakon utenfor FN-bygningen i New York.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og kronprins Haakon utenfor FN-bygningen mandag.

Foto: Anders Tvegård/NRK

Kronprinsen: – En statsmann

– Det var veldig trist å høre at Kåre Willoch har gått bort. Han var en person som jeg personlig satte stor pris på, sier kronprins Haakon.

Kronprinsen sier at han – som andre som ble født på 1970-tallet – vokste opp med Willoch og Gro Harlem Brundtland i debatt på TV.

– Han var en viktig politiker, men også en statsmann, sier kronprinsen.

Han legger til at det var spennende å følge hans engasjement også etter at han gikk ut av politikken, som en viktig samfunnsstemme. – Vi kommer til å savne ham, sier han.

Kong Harald har kommet med en offisiell kondolanse etter Willochs død.

– Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Kåre Willoch er gått bort. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en ektemann, far og bestefar, skriver han på Kongehuset.no.

Gro harlem Brundtland var statsminister både før og etter Kåre Willoch. TV-debattene mellom de to - som her i 1981 - er blant det som huskes best fra 1980-tallets Norge.

Gro Harlem Brundtland var statsminister både før og etter Kåre Willoch. TV-debattene mellom de to – som her i 1981 – er blant det som huskes best fra 1980-tallets Norge.

Foto: Erik Thorberg / NTB

Gro Harlem Brundtland: – En sentral politisk leder er gått bort

– En sentral politisk leder i vårt land er gått bort. Kåre Willoch satte sterkt preg på sin samtid i mange tiår, som statsråd og partileder, før han vant valget og etterfulgte mine første 9 måneder som statsminister i 1981, sier Brundtland i en uttalelse.

De to var sentrale personer i norsk politikk gjennom 1980-tallet. Brundtland minnes hvordan de var i både samarbeid og strid, men at hennes regjering stilte seg bak Willoch da han var kandidat til å bli Nato-leder på slutten av 1980-tallet.

– Jeg har aldri vært i tvil om de kvaliteter og de sterke lederegenskapene som preget min fremste politiske motstander gjennom deler av 70 og 80-tallet, sier hun.

Brundtland sier hun vil hedre og huske Willoch som hedersmann, og med takk og stor respekt.

– Arne Olav og jeg sender i dag våre tanker til Anne Marie og den nære familie, avslutter den tidligere Ap-lederen.

Bondevik: – Han ble en av mine mentorer

Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik satt i Willochs regjering fra 1983 til 1986.

– Han ble en av mine mentorer, fordi jeg fikk gleden av å sitte i hans regjering fra 1983 til 86, som kirke – og undervisningsminister, som det het. Da lærte jeg veldig mye om det å lede en regjering, sier Bondevik.

Det siste året var Bondevik såkalt visestatsminister i regjeringen.

– Da var jeg veldig tett på ham. Det kom meg til nytte da jeg selv ble statsminister i 97. Det fortalte jeg ham flere ganger, at det hadde vært nyttig. Det likte han å høre, det gledet ham, sier Bondevik.

Erna Solberg og Kåre Willoch

Høyre-leder Erna Solberg sier Kåre Willoch var en av etterkrigstidens største politikere i Norge. Her er de sammen under feiringen av Willochs 90-årsdag i 2018.

Foto: Heiko Junge / NTB

Solberg: – En av etterkrigstidens aller største politikere

– Kåre Willoch er en av etterkrigstidens aller største politikere. Han preget Høyre og han preget Norge helt fra 1960-tallet og til det siste, skriver Solberg.

Solberg skriver at Willoch var en markant statsminister, som var ledende i moderniseringen av det norske samfunnet. Hans samfunnsengasjement var bredt og dypt, og varte livet ut, legger hun til.

– Vi har alle mye å takke Kåre Willoch for. Hans bortgang er et stort tap for det politiske Norge, sier Erna Solberg.

Hun skriver at det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang.

Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste, skriver Solberg.

Solberg sier at hun vil savne Willoch:

– Kåre hadde sylskarpe meninger og analyser, men formen var alltid elskverdig. Sterk innhold, mild i form, var en leveregel han selv alltid fulgte. Jeg kommer til å savne han.

Jonas Gahr Støre og Kåre Willoch

Jonas Gahr Støre sier Kåre Willoch satte sitt preg på det politiske Norge gjennom flere tiår. Her er de sammen under NHOs årsmiddag i 2010.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Støre: – Stor sorg

– Det er med sorg vi i dag har fått høre at Kåre Willoch er død, sier statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han sier at Kåre Willoch satte sitt preg på det politiske Norge gjennom flere tiår, som stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og fylkesmann, og i flere tiår etterpå som aktiv samfunnsdebattant.

– Han var en markant skikkelse i norsk politikk fra 60-tallet og utover. Han var den som målbar det som ble kjent som høyrebølgen, da de vant valg på 80-tallet, sier Støre.

Støre kaller Willoch en hardtarbeidende politiker med et oppriktig engasjement for landet sitt og verden utenfor, med vilje og evne til å engasjere seg i nye saker.

– Med velformulerte argumenter og klare meninger markerte han seg i debatter lenge etter at han ga seg som aktiv politiker. Jeg vil huske ham som en markant og klok politiker. Mine tanker går i dag til Kåre Willochs familie, venner og partifeller i Høyre, sier statsministeren.

Jens Stoltenberg: – Ruvende politiker

– Kåre Willoch var en ruvende politiker som forandret Norge. Han var kunnskapsrik, hardtarbeidende og behersket hele spekteret av det politiske saksområdet, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Dagens generalsekretær sier at han fikk gleden av å samarbeide med Kåre Willoch i forsvarskommisjonen han ledet på begynnelsen av 1990-tallet.

– Det står respekt av hvordan han brukte sitt engasjement til å forme det samfunnet han var en del av, og hvordan han forble en relevant deltaker i den politiske debatten helt til det siste, sier Stoltenberg.

– Forskjell for generasjoner av nordmenn

Venstres Abid Raja takker Willoch på Twitter for «alt du har utgjort av forskjell for generasjoner av nordmenn».

– Du har gitt klokskap til din samtid, og vært med å forme Norge slik vi kjenner det. Du vil bli dypt savnet, skriver Raja.

– I dag vart vi nok litt mindre kloke i dette landet, skriver tidligere statsråd og stortingsrepresentant for Frp, Jon Georg Dale, på Twitter.

– Takk for inspirasjon, refleksjon og evne til å tenke langsiktig, skriver Dale.

Også SV-leder Audun Lysbakken minnes Willoch på Twitter:

– Den første statsministeren jeg husker fra barndommen, en både skarp og mild stemme i samfunnsdebatten i alle tiårene etterpå. Enig om noe, uenig om mer – men viktigere: Aldri lettvint, alltid lett å forstå, alltid uredd. Vi i SV minnes Kåre Willoch med dyp respekt, skriver Lysbakken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ