Solberg vil gjøre Norge til verdensmester i grønne investeringer

OSLO SPEKTRUM (NRK): Erna Solberg (H) vil gjøre Norge til verdens beste land for investeringer i grønne løsninger, men advarer næringslivet om at veien dit vil bli tøff.

NHO Erna klima

SE VIDEO: Statsminister Erna Solberg (H) sier Parisavtalen vil endre Norge, og varsler strengere klimapolitikk i tiden som kommer.

– Dette kommer til å bli tøft. Det kommer til å kreve store endringer, for mange av de billige løsningene har vi allerede innført, sier Erna Solberg til næringslivstoppene på NHOs årskonferanse.

Statsministeren sier Parisavtalen vil endre Norge, og at norsk næringsliv må forberede seg på strengere klimapolitikk i tiden som kommer.

– Norge som nasjon kan ikke framover lene oss like mye på oljeaktiviteten som vi har gjort i årene vi har bak oss. Da må vi alle sammen lene oss litt mer framover, sier Solberg.

Verdensmester

NHOs årskonferanse 2017, "Made in Norway".

Statsminister Erna Solberg (H) taler til NHOs årskonferanse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi er mest kjent for olje og gass, fjord og fjell. Men jeg håper vi kan bli vel så kjent for grønn teknologi, sier Solberg.

Inspirert av det danske initiativet «State of Green», som ble lansert i 2009, ber hun Innovasjon Norge om å få til et lignende offentlig-privat samarbeid i Norge.

Til NRK sier hun at regjeringen vil bruke 15-20 millioner kroner på å få intiativet i gang, men at tiden vil vise hvor omfattende det vil bli og hvordan det skal finansieres.

– Jeg vil invitere næringslivet til å bli med på utformingen av ordningen sammen med Innovasjon Norge, og på sikt til å bli med på å finansiere den, sier Solberg.

Følg NHO-konferansen direkte her.

«Made in Norway»

NHO har samlet næringslivstopper til Oslo Spektrum for å diskutere det grønne skiftet under fanen «Made in Norway».

Ifølge statsministeren må norsk næringsliv framover være grønt, smart og nyskapende for å klare seg etter oljen.

– Grønt fordi vi må ha konkurransekraft. Smart fordi kunnskapsbaserte arbeidsplasser med høy lønnsomhet er nødvendig hvis vi skal bære vårt velferdssamfunnet. Nyskapende fordi vi står overfor en omstilling, sier statsministeren.

– «Made in Norway» skal bli et merke for grønn konkurransekraft og gode løsninger, sa NHO-president Tore Ulstein da han åpnet konferansen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger