Hopp til innhold

Erna Solberg: – Respekten for politikere blir mindre

Statsminister Erna Solberg tror respekten for politikere og folkevalgte blir mindre etter avsløringer om fiktive reiseregninger på Stortinget.

Erna Solberg besøkte Caritas Ressurssenter fredag 12. april

Statsminister Erna Solberg sier at politikere må opprette holde en etisk standard.

Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NTB scanpix

Tidligere denne uken avslørte Aftenposten at stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) har krevd over 60.000 kroner fra Stortinget for en rekke reiser som ikke har funnet sted.

I fjor innrømmet Frp-politiker Mazyar Keshvari at han hadde fått utbetalt reisepenger han ikke hadde krav på.

I forbindelse med Aftenpostens avsløring innrømmet Liadal at hun hadde levert reiseregninger for reiser hun aldri har vært på.

– Jeg har oppdaget feil, og det beklager jeg, sier Liadal.

Torsdag ble Liadal anmeldt av Stortinget på bakgrunn av opplysningene som har kommet frem i saken om fiktive reiseregninger. Fredag opplyste Stortinget at det ikke vil bli gitt innsyn i redegjørelsen fra Liadal.

– Må følge våre egne lover

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at hun dessverre tror at slike hendelser bidrar til at respekten for politikere og folkevalgte blir mindre.

Det er slik at vi som skaper lovene, og lager lovene, må lære oss å følge lovene. Det er klart at vi måles, og skal måles etter en streng standard, sier Erna Solberg i Ukeslutt lørdag.

Hun mener at alle mennesker kan gjøre feil, og så gjøre opp for seg i samfunnet. Men at det blir en utfordring om bildet blir én regel for politikere, og en annen regel for andre.

– Det vil vi ikke ha. Derfor må vi være tydelige på at vi ikke aksepterer at man bryter regelverket. Enten det er Stortingets lovregelverk eller noen annet, sier hun.

Hun legger til at man ikke bare kan si at alt skal dreie seg om kontroll og gjøre alt vanskelig. Det handler om en etisk standard.

– Det er faktisk en etisk standard vi må sette for oss selv, og som alle politikere må opprettholde, sier Erna Solberg.

Fredag sa KrF og partiet Rødt at de forstår at tilliten til politikere på Stortinget svekkes ved slike hendelser.

Anmeldt

Liadal er fra Haugesund og har sittet på Stortinget siden 2013. Fram til 2017 satt hun i familie- og kulturkomiteen. Etter det har hun fungert som Aps energipolitiske talsperson.

Torsdag ble hun anmeldt av Stortinget på bakgrunn av opplysningene som har kommet frem i saken om fiktive reiseregninger. Fredag opplyste Stortinget at det ikke vil bli gitt innsyn i redegjørelsen fra Liadal.

Bekymret

Samfunnsviter Stine-Marie Schmedling tegnet denne uken opp en guide for Stortingspolitikere som har gått viralt. En ny versjon av guiden ble overlevert til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen i P2s Ukeslutt lørdag.

Guiden viser at dersom man ikke har vært på reise, skal man heller ikke skrive en reiseregning. Schmedling mener ikke at stortingsrepresentanter trenger kurs for å skrive reiseregning, men referer til Erna Solberg om at de må lære seg å følge lovene.

– Jeg tenker at vi må utvelge statsråder som allerede klarer å følge disse lovene, sier hun.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen er bekymret for at disse få alvorlige sakene skader omdømme til alle stortingsrepresentantene.

– Det er slik at vi er valgt på tillit og vi må hver eneste dag gjøre oss fortjent til den tilliten. Det gjør meg veldig bekymret, sier hun.

Tone Wilhelmsen Trøen og Stine-Marie Schmedling

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen fikk overlevert en egen guide for når man skal levere reiseregning og ikke, av Stine-Marie Schmedling i Ukeslutt lørdag.

Foto: Aud Darrud / NRK

– Reiseregninger bør attesteres

– Det har vært altfor enkelt å jukse med reiseregninger for stortingsrepresentanter på Stortinget, sier redaktør av tidsskriftene Kapital og Finansavisen Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar gjestet Ukeslutt i NRK 13. april 2019

Redaktør Trygve Hegnar synes det har vært altfor dårlige kontroller av reiseregninger på Stortinget.

Foto: Aud Darrud / NRK

Han mener Stortinget har hatt et system med reiseregningene som kun har blitt kontrollert opp mot riktige satser.

– Reiseregningene bør kontrolleres og attesteres av en tredje person for godkjennelse, sier han.

Trøan forteller at de har et strengt regelverk. Der det må det dokumenteres hvor du har vært, hvem du har møtt og hvorfor.

– Fra 1. januar i år har vi et skjerpet dokumentasjonskrav og nå vil vi se hvordan dette vil virke. Jeg utelukker ikke at vi må ha andre typer kontrolltiltak i fremtiden, sier Trøen.

Stortingspresidenten har foreslått tre endringer når det gjelder stortingsrepresentantenes reiseregninger.

  • Kostnader rundt komité- og delegasjonsreiser vil heretter bli offentliggjort på Stortingets nettsider.
  • Dersom en stortingsrepresentant kombinerer en jobbreise med private gjøremål skal det spesifiseres i reiseregningen.
  • Pendlerdietten strammes inn for dem som har flyttet til Oslo fra andre fylker med sine familier. De vil ikke lenger få pendlerdiett når de oppholder seg i Oslo
Guide til stortingspolitikere laget av Stine-Marie Schmedling

Samfunnsviter Stine-Marke Schmedling laget en egen versjon av reiseregningsguide til stortingspolitkere til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Foto: Aud Darrud / NRK

AKTUELT NÅ