Erna nekter for å ha stjålet Ap-sak

I helga gjorde Erna Solberg kampen mot ulikhet til en hovedsak for Høyre i valgkampen. Hun avviser at hun stjeler Arbeiderpartiets retorikk.

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes til debatt om at Høyre nå fokuserer på ulikheter i samfunnet

I Politisk kvarter i dag møtte Erna Solberg Jonas Gahr Støre til statsministerduell.

Kamp mot ulikhet er etter Høyres valgkampstart i helga nå hovedsak for både Høyre og Arbeiderpartiet i valgkampen.

Høyre starter valgkampen. 

MOT ULIKHET: Sist lørdag presenterte Høyre partiets hovedtemaer for valgkampen: Forebygging av utenforskap, fattigdom og ulikheter. Her benytter Høyremedlemmer valgkampsamlingen til å få selfie med statsministeren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ap stjal Høyres klær

Tidligere statsminister Jan P. Syse sa en gang at Arbeiderpartiet stjal Høyres klær, mens de sjøl var ute og badet.
Lenge etterpå - i 2015 - sa Kåre Willoch noe av det samme:

– De vinner valg fordi de har gått bort fra mange av sine sosialistiske ideer, og tatt høyresidens nye liberalistiske politikk og satt sitt navn på den, sa Willoch.

I Politisk kvarter i dag møtte Erna Solberg Jonas Gahr Støre til statsministerduell, og Solberg måtte svare på om hun har brukt samme strategi:

– I helga gjorde du kampen mot ulikhet til en hovedsak for Høyre i valgkampen. Er du ute og stjeler Arbeiderpartiets klær?

– Nei, dette er grunnleggende for et verdikonservativt parti som Høyre. Det viktige målet er å skape et samfunn med muligheter for alle, sier Solberg.

Statsministeren trekker fram en rekke tiltak hennes regjering har gjort for å hindre at folk faller utenfor og blir uføre blant annet.

Urolig for økende forskjeller

Jonas Gahr Støre, har du vært for lenge ute på badetur siden andre stikker av med klærne dine?

– Nei, når jeg reiser rundt i Norge møter jeg mange som er urolige for økende forskjeller. Vi har stemt imot mange av forslagene denne regjeringa har kommet med, sier Støre og trekker fram det han hevder øker forskjeller:

  • Kutt i mange av velferdsordningene som går til de som har minst
  • Bruken av de store pengene på skattekutt med en skjevfordeling som gjør at de som har mest får mest.

– Jeg tror Erna Solberg får med seg noe av det samme som jeg hører. Hun kan lese det ut av målinger. Og jeg hilser denne debatten velkommen, sier Støre.

Erna Solberg, hva mener du når du sier at Arbeiderpartiet er et parti som ikke skjønner årsakene til fattigdom og utenforskap?

– Istedenfor å si at det er mange grunner til at folk faller utenfor som rus, psykisk helsevern, at man ikke følger tett nok opp barn som begynner å falle utenfor, så beskylder Støre meg for å individualisere problemer i Norge. Men det er ikke et system som skaper sosiale problemer. Det er et folk som opplever å ikke kunne mestre, sier Solberg.

– Høyres politikk er å forebygge dette sånn at flere kan mestre sine egne liv, sier statsministeren

Det var altså sist lørdag Høyre presenterte partiets hovedtemaer for valgkampen: Forebygging av utenforskap, fattigdom og ulikheter.

For mange uvante toner fra Høyre som også SV-leder Audun Lysbakken reagerte på.

– Det er direkte frekt overfor dem som har minst, når regjeringen sier de vil vektlegge ulikhet, den samme uken som de har lagt fram et revidert nasjonalbudsjett som igjen gir penger til den økonomiske eliten, sa han til NTB.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger