Kommentar

Erna mot Jonas – nå skjerpes frontene

Statsministerduellen mellom Erna og Jonas har ikke preget valgkampen slik mange spådde i forkant. Skal Ap unngå et svakt valgresultat, må Jonas Gahr Støre få opp konfliktnivået med Erna Solberg. Erna Solbergs store utfordring er en allianse der de politiske konfliktene internt mellom sentrum og Frp dominerer.

Erna Solberg og Jonas Støre

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Bakgrunn

 • Statsministerduell i en fase der Jonas Gahr Støre presses av partiets fallende oppslutning. En fragmentert valgkamp har gjort meningsmålingene og analysene av Aps situasjon dominererende. Det er kritisk for Ap om ikke dette snus.

Erna: På plussiden

 • Snart fire års erfaring i statsministerjobben er et fortrinn i jobbsøknaden. Bra hovedinntrykk med brukbar håndtering av store ytre sjokk som oljeprisfall og flyktningekrise.
 • Solid og ujålete politisk håndverker. Detaljorientert med bred oversikt og stor arbeidskapasitet.
 • Har tildels klart å framstå som moderat sentrumsorientert, og har nøytralisert Aps kritikk innen feltene arbeidsliv og sysselsetting.

Erna: På minussiden

 • Store interne konflikter innen samarbeidsalliansen. På kanten til krise ved flere budsjettoppgjør. Frps egenmarkeringer i valgkampen kan demobilisere liberale sentrumsvelgere,eller skyve dem over til andre partier. Kan virke som om Solberg lar egenmarkeringene gå for langt.
 • Har presset oljepengebruken i budsjettene maksimalt for å dempe konfliktene internt. «Reddes» fra for hard kritikk om pengebruk av behov for motkonjunkturpolitikk i nedgangstider.

Jonas: På plussiden

 • Kompetent og kunnskapsrik med bredere samfunnsorientering enn tidligere Ap-ledere.
 • Mangel på tradisjonell forankring i arbeiderbevegelsen kan snus til en fordel i mer moderate velgergrupper, såkalte «lilla» velgere.
 • Etterhvert solid politisk erfaring som politiker på ulike nivåer fra Stoltenberg I-regjeringen, og i den rød-grønne perioden, selv om han ikke har vært statsminister.

Jonas: På minussiden

 • Mangel på statsministererfaring. Har ikke klart å utforme en god nok valgkampstrategi om samarbeid og politisk innhold.
 • Gikk i starten etter oljeprisfallet alt for hardt ut mot regjeringen i en situasjon der årsaken til ledighet var ytre faktorer. Vanskelig å justere dette inn igjen, og dette svekker tyngden i det som kan være relevant kritikk mot regjeringens jobbpolitikk.
 • Kontroversielt innad i Ap å legge seg nær Senterpartiet i diskusjonen om sentralisering. Han må bruke mye tid på påstander om privat økonomi.

Vurdering

 • Utfordringen for de to duellantene er at de er for like politisk. Dette gjenspeiler et kjent mønster i norsk politikk der mange av konfliktlinjene går tvers gjennom blokkene: klima/olje, innvandring, sentralisering og pengebruk.
 • For Arbeiderpartiet er det nye ved dette valget at partier som representerer ytterfløyene i miljøpolitikk (MDG) og i fordelingspolitikk (Rødt), kan bli en del av Arbeiderpartiets styringsgrunnlag.
 • For Høyre er det på samme måte en utfordring at de er avhengig av et fløyparti til høyre for seg og to sentrumspartier der konfliktene går både mellom Frp og sentrum, og internt mellom sentrumspartiene. Fordelen for Erna Solberg er at hun tross mye støy har vist at hun har klart å styre denne sprikende alliansen gjennom perioden.
 • Arbeiderpartiet forsøker å dreie valgkampen stadig mer inn mot fordelingspolitikk langs høyre/venstre-aksen: Skatt-velferd, arbeidsliv og sykelønn. Et viktig mål er å mobilisere Ap-sympatisører i fagbevegelsen. LO har så langt i valgkampen markert seg lite, og Ap er avhengig av at de mobiliserer. Dette er temaer som opplagt kommer i kveldens duell.
 • Erna Solberg har måttet korrigere Frp etter kontroversielle utspill om imamer og asylsøkere/menneskrettigheter. Fremskrittspartiet har åpenbart trappet opp sin valgkamp med å synliggjøre primærpolitikk innen innvandring og justispolitikk. Jonas Gahr Støre som i utgangspunktet vil holde innvandringspolitikk ute av valgkampen, har nå valgt å gå til motangrep. Støre konfronterer ikke Sylvi Listhaug, men retter kritikken mot Erna Solberg for mangel på lederskap fordi hun lar Frp få for fritt spillerom. Kan slå begge veier for Støre, og vil være et spenningsmoment i kveldens duell.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL VELGE? Ta NRKs valgomat!

Konklusjon

 • I et valg som uansett blir en thriller, kan kveldens duell sette tonen for resten av valgkampen og bli mer avgjørende enn denne typen debatter pleier å være. Det viktigste for begge statsministerkandidater er å unngå å komme ut som den desiderte taper.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger