NRK Meny
Normal

Erna måtte svare om trippeldrap

Ambulansen var ved drapsbussen i Årdal én time før politiet. I dag måtte Erna Solberg svare Stortinget på om hun vil innføre responstid for politiet.

Statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål fra Knut Arild Hareide (KrF) om politiets responstid i Stortingets spørretime.

SE VIDEO: Erna Solberg svarte på spørsmål fra KrF-leder Knut Arild Hareide om politiets responstid.

I dag møtte Erna Solberg opp til sin første spørretime på Stortinget som statsminister.

Etter første spørsmål inntok KrF-leder Knut Arild Hareide talerstolen. Han sa man skulle være varsom med å trekke konklusjoner av trippeldrapet i Årdal så tidlig etter hendelsen, men listet likevel opp tre forhold som etter hans mening viser en systemsvikt i politiet:

  • Politidirektør Odd Reidar Humlegård innrømmer at politiet brukte for lang tid til gjerningsstedet.
  • Tillitsvalgt for Politiets fellesforbund i Sogn og Fjordane sier det er hovedregelen heller enn unntaket at ambulanse og brannbil ankommer åsted før politiet.
  • Gjørv-kommisjonen etter 22. juli konkluderte med at responstiden til politiet var for lang.

– Jeg vil ikke kritisere etater eller enkeltpersoner, men ønsker å stille spørsmålet om det er på tide å stille krav til responstid for politiet på lik linje med den vi har for nødetatene innenfor brann og ambulanse, sa Hareide.

Frustrerte brannmenn pågrep trippeldrapsmannen

Bakgrunnen for spørsmålet er opplysninger om at ambulanse og brannvesen kom til bussen der trippeldrapet hadde funnet sted opp mot én time før politipatruljen.

De fikk beskjed om å forholde seg passive og vente på politiet.

Til slutt ble ventetiden så lang at de frustrerte brannemennene tok saken i egne hender.

Bevæpnet med hammer og pulverapperat overmannet de gjerningsmannen og la ham i bakken. Der ble han holdt til politiet ankom stedet.

Handlingen var i direkte strid med instruksen fra politiet.

Samtidig omtalte Aftenposten en dataanalyse om responstid i politiet i oktober i år.

Analysen viste hvor lenge man måtte vente på politiet i de alvorligste nødmeldingene som «skyting pågår» og andre hendelser der enkeltpersoners liv og helse var i fare.

Konklusjonen viste at responstiden var på rundt 23 minutter.

For alle politiutrykninger var responstiden den gjennomsnittlige responstiden 29,1 minutter.

– Det eneste vi kan gjøre er å lære

Solberg svarte med at hendelsen er tragisk og at den ikke burde skjedd, men at det viktigste Norge nå kan gjøre er å ta lærdom av det som har skjedd.

– Vi må lære både i forhold til hvordan og hvor vi plasserer asylsøkere, hvilke psykiske hjelpetilbud vi har, hvordan vi sørger for sikkerhet rundt personer som kan være psykisk ustabile, men også politiets reaksjonsevne, sa Solberg.

Hun mente at Hareides spørsmål var en naturlig del av den politianalysen som er varslet.

– Det gjelder både om og hvilke krav vi skal stille. For det har en ganske stor betydning. Det betyr også at vi må sørge for at det er nok ressurser i politiet i årene som kommer, sa Solberg.

Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) ville vite om en eventuell responstid skulle være geografisk differensiert, det vil si at kravet til responstid vil være forskjellig alt etter hvor i landet man bor.

– Hvis vi vedtar responstid vil geografisk differensiering være helt nødvendig. Jeg tror ikke vi kan opperere med den samme responstiden over alt. Men nøkkelen til responstid er ressurser. De mannskapene som skal sitte i bilen og det utstyret de har. Noe av det nøkterne vi må begynne med er å se hva slags responstid vi har ressurser til i dag, sa Solberg.

Statsministeren lovet også at det skulle være tilstedeværende nærpoliti med kunnskap om områdene i den reformen som kommer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger