Hopp til innhold

Erna Solberg: – Aldri aktuelt med tvungen lønnsnemnd

BJØRNSLETTA SKOLE (NRK): Statsminister Erna Solberg sier det er viktig at lærerstreiken nå er over, men at det aldri var aktuelt å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Erna Solberg på Bjørnsletta Ungdomskole i Oslo

– ALDRI AKTUELT MED TVUNGEN LØNNSNEMND: Statsminister Erna Solberg kommenterer den nye læreravtalen.

Som NRK meldte tidligere mandag morgen, er den langvarige lærerstreiken nå over.

– Det er veldig bra at streiken er over. Det hadde vært veldig vanskelig for en del ungdommer å ikke begynne å skolen snart, sier Solberg til NRK.

Statsministeren er på Bjørnsletta skole i Oslo i forbindelse med åpningen av årets kampanjeuke i regi av "Manifest mot mobbing".

– Nå skal avtalen på uravstemning. Så håper vi den går bra, for dette skoleåret er amputert nok som det er, sier Solberg.

Frist for uravstemming er 10. september kl. 16.00

Kommunesektoren organisasjon, KS, gir uttrykk for lettelse over at streiken er over, men innrømmer samtidig at de er skuffet over resultatet.

Ikke aktuelt med tvungen lønnsnemnd

Statsminister Erna Solberg sier det aldri var aktuelt med tvungen lønnsnemnd i lærerkonflikten.

– Dette er en lovlig streik, og det trengte kanskje å komme inn i skoleåret før man klare på bevege seg mot en løsning, sier Solberg.

– Var regjeringen i kontakt med partene i helgen?

– Jeg har ikke tenkt til å kommentere hvilke kontakter som har vært. Det er klart at en regjeringen følger med på det som skjer, men det er partene som har kommet frem til løsning.

– Måtte dere nevne tvungen lønnsnemnd for at partene skulle komme til en løsning?

– Jeg har nevnt det motsatte jeg, at tvungen lønnsnemnd ikke var aktuelt. Dette var ikke nærme rammene for tvungen lønnsnemnd, svarer Solberg.

Tvungen lønnsnmemnd vil si at Stortinget griper inn. Men dette skjer først dersom en arbeidskonflikt fører til fare for liv og helse eller andre alvorlige skader for samfunnet.

– Kan man ikke risikere at striden bare flyttes ut til kommunene med den nye avtalen?

– Nå er det jo mange kommuner som allerede praktiserer mer tilstedeværelse. Så håper jeg man bygger opp tilliten internt på skolene og finner gode løsninger. Det var jo denne rammen som gjorde at det ikke ble streik i Oslo, påpeker Solberg.

Røe Isaksen: Ikke ett sekund for tidlig

– Min første tanke er at det er bra at barn og unge får komme tilbake til skolen. Det er ikke ett sekund for tidlig. Og det er bra at partene har funnet en løsning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

Situasjonen var lenge fullstendig fastlåst, men på en pressekonferanse mandag morgen opplyste partene at de har kommet til enighet.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Kunnskapsministeren om løsningen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen påpeker at det er viktig med sterkt lokalt engasjement og skoleeiere som har lærerne med på laget, og at en avtale med mer lokalt selvstyre danner et godt grunnlag for dette.

Hovedtrekkene i den nye løsningen er at:

  • Det må være partsenighet på den enkelte skole for at det skal kunne iverksettes lokale arbeidstidsordninger. Ved uenighet bruker man en tvisteløsning med mekling i kommune eller fylkeskommune.
  • Er partene fortsatt uenige, gjelder samme tilstedeværelsesplikt som i den gamle avtalen.
  • Den gamle avtalen blir stående i inneværende skoleår. Den nye avtalen gjelder fra neste år.
  • Partene fortsetter samtalene i et partssammensatt utvalg som skal se på reformer og nye ordninger i løpet av denne tariffperioden.

Her er avtalen i sin helhet

Artikkelen fortsetter under videoen:

Magnus Takvam om løsningen

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam forteller om detaljene i løsningen på lærerkonflikten.

– Bevis på at systemet virker

Lærerstreiken var også tema i Politisk Kvarter på NRK P2 mandag morgen, der Siv Jensen og Ap-politiker Jonas Gahr Støre var gjester. Begge er lettet over at det nå er satt en strek for konflikten.

– Jeg er glad for at streiken er slutt selv om det er et lovlig virkemiddel. Jeg tror også mange barn og foreldre er glade, sier Frp-leder og statsråd Siv Jensen.

– Dette er et bevis på at det norske systemet virker, sier Støre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger