Erna grillet om regjeringens frivillighets-politikk

Regjeringspartiene snakket høyt og varmt om frivillig sektor under valgkampen. Nå, etter at valgseieren er et faktum, kommer kuttene i samme sektor. – Smålig, sier Støre.

Erna Solberg taler

Statsminister Erna Solberg (H) må svare på en rekke spørsmål om kutt i frivillig sektor i sin første spørretime på Stortinget etter valget.

Foto: NRK

Peter Eide (SV)

Peter Eide (SV) er hoderystende til regjeringens kutt til de frivillige.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– I festtalene hegner alle norske politikere om frivillig sektor. Når de nå faktisk kutter gjør regjeringen det motsatte av det de har sagt, sa Peter Eide, stortingsrepresentant for SV og tidligere styreleder for Frivillighet Norge, minutter før spørretimen på Stortinget onsdag.

Han er nådeløs i sin kritikk av kuttene statsminister Solberg og hennes regjering har gjort.

– Dette er ikke bare et kutt i tjenestetilbudet fra de frivillige organisasjonene som rammes, men det er også en underminering av den rollen de spiller i det norske samfunnet.

Eide er ikke den eneste som er opprørt. Flere av opposisjonspartiene grillet Solberg om kuttene i dagens spørretime på Stortinget.

Støre: –En rekke smålige kutt

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap) mener regjeringens kutt hos de frivillige organisasjonene.

Foto: Stortinget

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk til frontalangrep da han som første taler fikk ordet under spørretimen.

– Bak en polert fasade har lesningen av statsbudsjettet fått frem en profil; en lang liste med smålige kutt, ofte av relativt små midler i den store sammenhengen, men store for de det gjelder. Kuttene rammer de svake hardt, men har svært lite å si for budsjettbalansen, sa Støre fra Stortingets talerstol.

Han sa at mønsteret i forslaget til statsbudsjett er at de rammer organisasjoner som stiller opp for utsatte grupper.

– Det er slik at det ligger mer enn 11 milliarder kroner i dette statsbudsjettet til organisasjoner av ulike typer. Det er en økning på rundt 120 millioner kroner iforhold til i fjor, men det er også reduksjoner på ulike områder, sa Solberg.

Hun la vekt på at det er ulike begrunnelser for de ulike kuttene.

Sp: – Statsministeren bagateliserer spørsmålet

Solberg sa også at hun tolket det dit hen at de store linjene i regjeringens forslag til statsbudsjett måtte være veldig bra når Arbeiderpartiet brukte tiden sitt spørsmål i spørretimen på frivillighet.

Det fikk parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp) til å reagere:

– Jeg synes statsministeren bagatelliserer spørsmålet. Det er små summer i et stort statsbudsjett, men det har svært store konsekvenser for de organisasjonene som blir rammet. Frivillig sektor kan ikke avløses av statlige tiltak, den spiller en uvurderlig rolle, sa Arnstad.

Hun sier forslagene til reduksjon er helt uforståelig og systematiske.

– Det kan hende kuttene er lagt inn fordi regjeringen vet at blant annet KrF kommer til å ville reversere dem. Det er i tilfelle en både ufin og svært respektløs måte å behandle både organisasjonene og partiene på Stortinget, sa Arnstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger