Hopp til innhold

Kalbakken-drapet: Erkjenner drap på ekskona

Mannen som er siktet for å ha drept ekskona på åpen gate på Kalbakken i Oslo, erkjenner drapet – og drapsforsøk på sønnen (7).

Krisesentrene mener voldsmenn må bli pålagt å gå med alarm som varsler når de kommer for nær personer de har truet. Tirsdag ble en kvinne drept, etter at hennes fraseparerte ektemann brøt besøksforbudet.

En kvinne i 40-årene ble drept av sin fraseparerte ektemann på Kalbakken i Oslo tirsdag. Krisesentrene etterlyser voldsalarmer på potensielle voldsmenn. Reportasje fra Dagsrevyen. Reporter: Ida Dahlback. Foto: Henrik Myhr Nielsen.

Den drapssiktede mannen satt onsdag kveld i et innledende politiavhør, før han blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag.

– Min klient har i avhøret erkjent de faktiske forhold: Drap på ekskona, og drapsforsøk på sin mindreårige sønn, opplyser advokat Tor Kjærvik til NRK.no.

Den syv år gamle sønnen ble også stukket med kniv, men skal kun ha fått lettere fysiske skader. Det er foreløpig ikke kjent hva som er motivet for drapet og drapsforsøket. Den drepte kvinnen i 40-årene og siktede var tidligere gift, men var nå separert. Mannen var ilagt besøksforbud.

Etter det NRK.no erfarer, ble besøksforbudet forlenget flere ganger etter gjentatte trusler.

Vil ha voldsalarm

Verken kvinnen som ble drept på Kalbakken i Oslo tirsdag eller den siktede hadde voldsalarm. Etter det NRK erfarer skal mannen ha akseptert besøksforbudet, og saken var dermed ikke oppe i Oslo tingrett.

Tove Smaadahl

Tove Smaadahl, daglig leder for Krisesentersekretariatet, etterlyser voldsalarmer for potensielle voldsmenn.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Nå mener krisesentrene det er på tide at det blir et krav med voldsalarm for den mulige overgriperen i saker der det finnes en historikk med vold.

– Hvert eneste drap er et for mye, og dette kunne kanskje ha vært unngått, sier Tove Smaadahl, daglig leder for Krisesentersekretariatet til NRK.

Nabo Kalbakken-drapet

Nabo Torbjørn Hagen så den skadde 7-åringen ligge på bakken etter å ha blitt knivstukket.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Så gutten ved søppelkassene

Torbjørn Hagen bor i området der drapet skjedde, og så den skadde gutten ligge på bakken.

– Jeg så gutten som lå ved søppelkassene der, sier Hagen til NRK, som møter ham på stedet.

Hagen hevder at den siktede skal ha vært i området flere ganger, til tross for besøksforbudet. Hagen har ikke selv sett mannen i området, men sier at flere av de andre naboene har sett ham.

– Hvis det medfører riktighet, så er dette en katastrofe, sier Smaadahl i Krisesentersekretariatet til NRK.

Forslag fra 2008

Regjeringen, ved Justis – og beredskapsdepartementet, fremmet forslaget om en såkalt «omvendt voldsalarm» i 2008. Alarmen skal overføre belastningen det er å gå med alarm over på den potensielle voldsmannen.

«Elektronisk kontroll vil være særlig aktuelt der noen er dømt for familievold eller der den dømte tidligere har brutt besøks- eller kontaktforbud», heter det i forslaget.

Justisdepartementet har allerede bedt Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) om å utvikle en slik alarm, men arbeidet har tatt lengre tid enn planlagt. PDMT har sagt til ABC Nyheter at det kan være aktuelt å sette i gang et prøveprosjekt desember 2012.

Krisesentersekretariatet vet om mange tilfeller der besøksforbud blir brutt, uten at noe blir gjort.

– Dette er en henrettelse, rett og slett, av en kvinne. Vi vet at veldig, veldig mange kvinner og barn ute i vårt samfunn er drapstruet, har vært drapstruet. Vi vet om den frykten de opplever, og de lurer på om de blir den neste, sier Smaadahl.

Avhør onsdag

Til VG Nett sier en venninne av den drepte at det skal ha vært flere episoder med vold og trusler fra ektemannen. Paret hadde et annet barn sammen, i tillegg til syvåringen.

Politiet kunne onsdag ikke si noe mer om bakgrunnen for drapet eller besøksforbudet den siktede var ilagt. 45-åringen er siktet for forsettlig drap.

– Vi har måttet prioritere avhør onsdag, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt, ifølge NTB.

AKTUELT NÅ