Erdogan overrasket da han torsdag hevdet at Sverige har lovet å utlevere 73 «terrorister» til Tyrkia.
– Vi får se om de holder løftene, tilføyde Erdogan, som møtte pressen etter Natos toppmøte i Madrid.
SJOKKERER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sjokkerte flere med sine uttalelser under pressekonferansen på den siste dagen av Nato-toppmøtet i Madrid.
Foto: GABRIEL BOUYS / AFPEn Nato-kilde bekrefter i kveld overfor NRK at Erdogan har blitt lovet at et slikt antall mennesker skal utleveres. Etter det NRK erfarer er dette uavhengige beslutninger som er tatt i henhold til svensk rettspraksis, ikke politiske avgjørelser underveis i forhandlingene.
Gjør det som skal til
Erdogan ble spurt om Tyrkia igjen kan stanse svensk og finsk Nato-medlemskap når søknadene deres skal godkjennes av medlemslandene.
– Først må Finland og Sverige holde seg til løftene som de forpliktet seg til i avtalen. De må gjøre det som trengs, sier han.
Uttalelsene til den tyrkiske presidenten kommer på den siste dagen av Nato-toppmøtet i Spanias hovedstad Madrid.
Avtalen som Erdogan refererer til, er den Tyrkia inngikk med Sverige og Finland om spørsmål knyttet til våpeneksport og kampen mot terrorismen.
Sverige og Finland har forplikta seg til å jobbe med Tyrkia i spørsmål som handler om terrorgrupper og terror.
– «Vi vil gjøre det som skal til», ble vi lovet av Finland og Sverige. Så vi forventer at de gjør det som skal til, sier den tyrkiske presidenten.
– Står tydelig i avtalen
Tidligere har Tyrkia har krevd utlevering av 33 personer fra Sverige. Svenskene har på sin side understreket at alle utleveringer må skje i tråd med svensk lov og folkeretten.
Uttalelsene til Erdogan har ført til store diskusjoner i Sverige.
– I Sverige gjelder svensk lov av uavhengige domstoler. Svenske statsborgere utleveres ikke, skriver justis- og innenriksminister Morgan Johansson til SVT.
– Ikke-svenske statsborgere kan utleveres på forespørsel fra andre land, men bare hvis det er forenlig med svensk lov og den europeiske konvensjonen.
KREVER RESULTATER: Den tyrkiske presidenten dro fra toppmøte etter å ha kommet med overraskende uttalelser på pressekonferansen.
Foto: Simen Ekern / NRKJohansson sier videre at det er Høyesterett som foretar undersøkelsene rundt dette og har vetorett.
– Det står tydelig i avtalen at vi følger den europeiske utleveringskonvensjonen, som både Sverige, Finland og Tyrkia har signert, avslutter Johansson.
Krever resultater
– Hvis de oppfyller løftene, vil avtalen sendes til vårt parlament for ratifisering. Hvis de ikke oppfyller løftene, kan ikke avtalen sendes til parlamentet, sier Erdogan.
Han viser til at det tok 20 år før Makedonia ble medlem av Nato.
MØTER: Nato-sjef Jens Stoltenberg fortalte at landene satt å diskuterte i mange timer for å komme til en enighet.
Foto: Bernat Armangue / AP– Det er ikke en prosess som fort kan avsluttes. Jeg vil ha det, så da får jeg det. Nei! Det er ikke tilfellet. Sverige vet det og Finland vet det også, sa Erdogan.
Kvelden før Nato-toppmøtet ble åpnet i Madrid klarte Nato-sjef Jens Stoltenberg å mekle frem en avtale mellom de tre landene.
Stoltenberg fortalte da om at det hadde vært lange møter med Tyrkia, Sverige og Finland for å løse konflikten dem imellom.
– Det var hardt arbeid over lang tid som gjorde det mulig å få til en løsning, sa Jens Stoltenberg.
– Terrororganisasjonene må utslettes
I avtalen Sverige og Finland har inngått med Tyrkia, lover de to nordiske landene blant annet at de ikke skal gi støtte til det kurdiske partiet PYD og partiets væpnede fløy YPG, som var en viktig alliert for USA og Vesten i kampen mot IS i Syria.
Finland og Sverige lover samtidig at de ikke skal gi støtte til det som i Tyrkia kalles FETÖ. Dette er navnet tyrkiske myndigheter har gitt den såkalte gülenbevegelsen.
– PKK, YPG, FETÖ – alle disse terrororganisasjonene må utslettes. De må gjøre lovendringer for å få til det, sa Erdogan.
SAMLET: Under Nato-toppmøtet var de tre landene samlet. På bilde er blant annet Jens Stoltenberg, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinisto og Sveriges statsminister Magdalena Andersson
Foto: MURAT CETIN MUHURDAR / AFPErdogan ble enda tydeligere overfor en finsk journalist.
– Hvis løftene ikke oppfylles, så vil vi handle deretter. Dere lover utlevering av disse terroristene. Dere lover lovendringer. Hvis dere ikke leverer, så unnskyld meg. Dere må holde løftene deres, sa Erdogan.
– Hvis dere fører en verdig utenrikspolitikk, så må dere holde løftene. Da vil også Tyrkia holde løftene sine, fortsetter han.
Han presiserer at det samme gjelder Sverige, og viser til at det nå skal opprettes et felles utvalg for å følge opp gjennomføringen av avtalen.