Hopp til innhold

Erdogan hevder Sverige har lovet å utlevere 73 «terrorister»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier Sverige og Finland må oppfylle sine løfter hvis det tyrkiske parlamentet skal godta at de blir medlemmer i Nato.

Spain NATO Summit

TOPPMØTE: Nato-toppmøte er i Spanias hovedstad Madrid fra 28. juni til 30. juni. Fra Norge deltar statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Foto: Manu Fernandez / AP

Erdogan overrasket da han torsdag hevdet at Sverige har lovet å utlevere 73 «terrorister» til Tyrkia.

– Vi får se om de holder løftene, tilføyde Erdogan, som møtte pressen etter Natos toppmøte i Madrid.

Erdogan under pressekonferanse på Nato-toppmøtet

SJOKKERER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sjokkerte flere med sine uttalelser under pressekonferansen på den siste dagen av Nato-toppmøtet i Madrid.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

En Nato-kilde bekrefter i kveld overfor NRK at Erdogan har blitt lovet at et slikt antall mennesker skal utleveres. Etter det NRK erfarer er dette uavhengige beslutninger som er tatt i henhold til svensk rettspraksis, ikke politiske avgjørelser underveis i forhandlingene.

Gjør det som skal til

Erdogan ble spurt om Tyrkia igjen kan stanse svensk og finsk Nato-medlemskap når søknadene deres skal godkjennes av medlemslandene.

– Først må Finland og Sverige holde seg til løftene som de forpliktet seg til i avtalen. De må gjøre det som trengs, sier han.

Uttalelsene til den tyrkiske presidenten kommer på den siste dagen av Nato-toppmøtet i Spanias hovedstad Madrid.

Avtalen som Erdogan refererer til, er den Tyrkia inngikk med Sverige og Finland om spørsmål knyttet til våpeneksport og kampen mot terrorismen.

Sverige og Finland har forplikta seg til å jobbe med Tyrkia i spørsmål som handler om terrorgrupper og terror.

– «Vi vil gjøre det som skal til», ble vi lovet av Finland og Sverige. Så vi forventer at de gjør det som skal til, sier den tyrkiske presidenten.

Les også: Her er Erdogans kravliste til Sveriges Nato-medlemskap

President i Tyrkia, Recep Erdogan, held opp ein finger, samtidig som han taler til det tyrkiske parlamentet.
President i Tyrkia, Recep Erdogan, held opp ein finger, samtidig som han taler til det tyrkiske parlamentet.

– Står tydelig i avtalen

Tidligere har Tyrkia har krevd utlevering av 33 personer fra Sverige. Svenskene har på sin side understreket at alle utleveringer må skje i tråd med svensk lov og folkeretten.

Uttalelsene til Erdogan har ført til store diskusjoner i Sverige.

– I Sverige gjelder svensk lov av uavhengige domstoler. Svenske statsborgere utleveres ikke, skriver justis- og innenriksminister Morgan Johansson til SVT.

– Ikke-svenske statsborgere kan utleveres på forespørsel fra andre land, men bare hvis det er forenlig med svensk lov og den europeiske konvensjonen.

Erdagon på vei ut av Nato toppmøtet

KREVER RESULTATER: Den tyrkiske presidenten dro fra toppmøte etter å ha kommet med overraskende uttalelser på pressekonferansen.

Foto: Simen Ekern / NRK

Johansson sier videre at det er Høyesterett som foretar undersøkelsene rundt dette og har vetorett.

– Det står tydelig i avtalen at vi følger den europeiske utleveringskonvensjonen, som både Sverige, Finland og Tyrkia har signert, avslutter Johansson.

Krever resultater

– Hvis de oppfyller løftene, vil avtalen sendes til vårt parlament for ratifisering. Hvis de ikke oppfyller løftene, kan ikke avtalen sendes til parlamentet, sier Erdogan.

Han viser til at det tok 20 år før Makedonia ble medlem av Nato.

Spain NATO Summit

MØTER: Nato-sjef Jens Stoltenberg fortalte at landene satt å diskuterte i mange timer for å komme til en enighet.

Foto: Bernat Armangue / AP

– Det er ikke en prosess som fort kan avsluttes. Jeg vil ha det, så da får jeg det. Nei! Det er ikke tilfellet. Sverige vet det og Finland vet det også, sa Erdogan.

Kvelden før Nato-toppmøtet ble åpnet i Madrid klarte Nato-sjef Jens Stoltenberg å mekle frem en avtale mellom de tre landene.

Stoltenberg fortalte da om at det hadde vært lange møter med Tyrkia, Sverige og Finland for å løse konflikten dem imellom.

– Det var hardt arbeid over lang tid som gjorde det mulig å få til en løsning, sa Jens Stoltenberg.

Les også: Tyrkia opnar for at Sverige og Finland kan bli med i Nato

Sveriges statsminister Magdalena Andersson tar den tyrkiske utanriksministeren i handa. Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, står imidten.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson tar den tyrkiske utanriksministeren i handa. Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, står imidten.

– Terrororganisasjonene må utslettes

I avtalen Sverige og Finland har inngått med Tyrkia, lover de to nordiske landene blant annet at de ikke skal gi støtte til det kurdiske partiet PYD og partiets væpnede fløy YPG, som var en viktig alliert for USA og Vesten i kampen mot IS i Syria.

Finland og Sverige lover samtidig at de ikke skal gi støtte til det som i Tyrkia kalles FETÖ. Dette er navnet tyrkiske myndigheter har gitt den såkalte gülenbevegelsen.

– PKK, YPG, FETÖ – alle disse terrororganisasjonene må utslettes. De må gjøre lovendringer for å få til det, sa Erdogan.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks with Finland's President Sauli Niinisto and Swedish PM Magdalena Andersson

SAMLET: Under Nato-toppmøtet var de tre landene samlet. På bilde er blant annet Jens Stoltenberg, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinisto og Sveriges statsminister Magdalena Andersson

Foto: MURAT CETIN MUHURDAR / AFP

Erdogan ble enda tydeligere overfor en finsk journalist.

– Hvis løftene ikke oppfylles, så vil vi handle deretter. Dere lover utlevering av disse terroristene. Dere lover lovendringer. Hvis dere ikke leverer, så unnskyld meg. Dere må holde løftene deres, sa Erdogan.

– Hvis dere fører en verdig utenrikspolitikk, så må dere holde løftene. Da vil også Tyrkia holde løftene sine, fortsetter han.

Han presiserer at det samme gjelder Sverige, og viser til at det nå skal opprettes et felles utvalg for å følge opp gjennomføringen av avtalen.

AKTUELT NÅ