Hopp til innhold

Er i dialog om en ny paraplyorganisasjon

Lederne i moskeene som i forrige måned brøt ut fra Islamsk Råd Norge (IRN) er i dialog om et alternativ til paraplyorganisasjonen etter at regjeringen i dag trakk trosstøtten.

Senaid Kobilica

Sjefsimam i Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina, Senaid Kobilica, sier det er dialog mellom moskeene og organisasjonene som trakk seg ut av IRN. De vil informere om deres planer for fremtiden på et senere tidspunkt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Nå må dialogarbeidet mellom de moskeene som har brutt ut av IRN fortsette, og det vil vi gjøre sammen. Man trenger en slags plattform, og det er noe vi kommer tilbake med, sier sjefsimam i Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina, Senaid Kobilica, til NRK.

Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina er med sine rundt 9400 medlemmer Norges største moské og var én av fem store moskeer som opprinnelig meldte seg ut av Islamsk Råd forrige måned.

– Vi har forsøkt å få til en retningsendring for bevare det IRN vi var med på å etablere i en form vi kan helhjertet støtte. Dette har ikke ført fram og vi ser dessverre heller ingen utsikter til snarlig forbedring, het det i pressemeldingen fra moskeene.

Mandag ble det klart at ytterligere fem organisasjoner og trossamfunn melder seg ut av Islamsk Råd Norge.

– Må være et fellesprosjekt

Kobilica sier at utviklingen i IRN er trist, og at det er «helt utrolig at folk ikke klarer å lese bekymringsmeldinger som kommer fra alle kanter».

At regjeringen nå har bestemt seg for å trekke statsstøtten til organisasjonen kom derfor ikke som en overraskelse.

– Dette er ikke et uventet utfall etter alt som har skjedd. Dessverre hadde vi ikke forventet noe annet, sier han.

– Kommer det en ny organisasjon i nær fremtid som kan ta over den rollen som IRN har hatt?

– Vi kommer med mer informasjon om dette. Dialogarbeidet for vår del må fortsette og dette må være et fellesprosjekt. Det betyr at man må ha en plattform, sier Kobilica.

– Varslet krise

I et blogginnlegg tidligere denne måneden skrev stortingspolitiker Akhtar Chaudhry at «gravsteinen til Islamsk Råd er bestilt», og han er derfor heller ikke overrasket over nyheten om at regjeringen trekker statsstøtten.

– Det er sjelden man blir så skuffet og trist over å ha fått rett, sier han til NRK.

– Vi varslet at denne type krise ville komme dersom det ikke ble tatt ordentlig grep, og det ble det ikke. Nå ser vi at IRN har mistet tillit hos regjeringen og samarbeidspartnerne. Det er en trist dag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Akhtar Chaudhry

Akhtar Chaudhry mener muslimene i Norge nå trenger et nytt organ til å representere dem.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– IRN blir ikke som før

Han tror ikke at Islamsk Råd kan gjenfinne den posisjonen som organisasjonen har hatt tidligere, og sier det er på tide at et nytt organ etableres og tar over plassen til IRN.

– Muslimer i det norske samfunnet er en stabil størrelse. Vi er her, og vi er nødt til å ha dialog med våre samarbeidspartnere, med andre trossamfunn, med myndighetene og med storsamfunnet generelt. Det betyr at det bør komme et eller annet organ som er i stand til å representere norske muslimer på en langt bedre måte enn det IRN har klart å gjøre de siste fem årene, sier han.

– Er et slikt organ under arbeid nå?

– Det vet jeg ikke, men blir ikke overrasket om det kommer. Et slikt organ bør komme, sier Chaudhry.

– Insentiv til å starte noe nytt

Forsker Sindre Bangstad ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) tror det er sannsynlig at de som har brutt ut fra IRN på sikt kommer til å etablere en rivaliserende paraplyorganisasjon.

– Nå har både avtalen som IRN hadde med Nortura sagt opp og statsstøtten er innstilt. Det er økonomisk og organisatorisk krise i organisasjonen. Det vil kunne fungere som insentiv for dem som allerede har brutt ut, og i tillegg finnes det andre som vurderer å melde seg ut. Dette vil styrke deres vilje til å gjøre det, sier han til NRK.

Det har lengre tid vært klart at det har vært konfliktfylt forhold mellom norske myndigheter og den sittende ledelsen i IRN. Bangstad mener det er vanskelig å lese Kulturdepartementet på annen måte enn at de nå vil se til andre aktører.

– Men nå er dette feltet ganske flytende og det vil ta tid for en rivaliserende paraplyorganisasjon å etablere seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sindre Bangstad

KIFO-forsker Sindre Bangstad mener utbryterorganisasjonene nå har insentiv til å danne en ny paraplyorganisasjon.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Spørsmål rundt forebyggingsarbeidet

Han legger til at mye av fokuset i samarbeidet mellom den norske regjeringen og IRN har vært knyttet til såkalt kontraradikalisering, og at det nå er uklart hvordan dette arbeidet skal videreføres.

– Man får et visst inntrykt at man har samarbeidet greit nok rundt dette, og det er et spørsmål nå om hva som skjer på dette feltet når man får flere aktører å forholde seg til.

Vil at pengene skal gå til andre

Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier at de nå skal finne andre aktører som skal få pengene som ble trukket fra IRN.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til NRK at de nå ønsker at pengene gikk til IRN, i fremtiden skal gå til aktører som jobber med brobygging mellom trossamfunnene i det norske samfunnet.

– Hva slags aktører er det?

– Det kan være mange i Norge som jobber aktiv for jobber for dialog mellom religionene, spre informasjon, skaper forståelse for de store utfordringene som det norske samfunnet står overfor nå, og ønsker å skape gode løsninger. Regjeringen ønsker at pengene skal gå til aktører som kan bidra til det, sier hun.

I en pressemelding IRN har publisert på sine nettsider mandag skriver styret at de er skuffet over departementets avgjørelse. De mener at de ved flere anledninger har fremlagt nødvendig dokumentasjon og konkrete mål.

– Vi skal ha et møte om det nå, så drøfter vi det derfra, sa generalsekretær Mehtab Afsar da NRK møtte ham mandag ettermiddag.

NRK har også vært i kontakt med flere av lederne for de andre moskeene som har trukket seg ut av IRN. De ville ikke kommentere saken.

AKTUELT NÅ