NRK Meny
Normal

Er du lett å stjele?

Veldig bra! Du er på riktig side av skalaen og er ikke i faresonen for identitetstyveri. Dette var heldigvis svaret da nrk.no tok selvtesten på en ny nettside.

Nettside mot id-tyveri
Foto: NRK

Men vi var bare 78 prosent sikret, og har derfor en del å jobbe med. Forholdet til søppelkassen må bli mer bevisst.

Ta testen selv

Justisminister Knut Storberget lanserer i dag den nye nettsiden som skal hjelpe deg til å unngå at noen stjeler identiteten din og misbruker den.

- Omfanget av identitetstyveri vokser raskt og er i ferd med å passere narkotikasalg målt i omsetning, sier prosjektleder Christian Meyer.

- Vær din egen makulator

Nettsiden er resultat av flere års samarbeid mellom ID-tyveriprosjektet og Datatilsynet. Utgangspunktet var at omfanget av problemet var ukjent i Norge.

LES OGSÅ: Mangler oversikt over identitetstyverier

- Det er mye billigere å forebygge, sier prosjektleder Christian Meyer. Han oppfordrer folk til å være sin egen makulator.

- Klipp, brenn og makulér alt som kan avsløre identiteten din for uvedkommende, er rådet.

4 - 5 prosent blir stjålet

På verdensbasis opplever 4-5 prosent av befolkningen at identiteten deres blir stjålet. Christian Meyer tror dette også gjelder for nordmenn. - Ferske tall fra Telenor og DnB NOR viser en markant økning av denne type kriminalitet, sier han.

Tyveriet skjer på flere måter. Å stjele kredittkort eller bankkort er det åpenbare. Men identitetstyver stjeler også fra postkasser og søppelbøtter. De tapper mobiltelefonen eller PC-en din.

Mange bruksområder

Identiteten din bruker tyvene til å utnytte nye eller eksisterende kundeforhold. De bestiller kredittkort, bankkort eller pass. De oppretter bankkonti og tar opp lån.

Omdømmet ditt kan bli svertet, og tyvene kan også utnytte din yrkestittel. - Det er veldig mange gode grunner til å ha et bevisst forhold til dette, sier Christian Meyer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger