Equinor om koronaviruset: – Forventes å påvirke Equinor i lang tid

Oljeprisen har falt kraftig i kjølvannet av koronaviruset. Selskapet sier at de er godt rustet til å møte utfordringene, i årsrapporten for 2019.

FILE PHOTO: A general view of the Equinor's Johan Sverdrup oilfield platforms in the North Sea

REKORD: Åpningen av Johan Sverdrup-feltet bidro til at Equinor hadde produksjonsrekord i fjor. Det er ventet at feltet skal komme i full produksjon i år. Samtidig har oljeprisen falt kraft.

Foto: Ints Kalnins / Reuters

– Utbruddet av koronaviruset og det kraftige fallet i oljeprisen påvirker industrier og selskaper verden rundt, og forventes å påvirke Equinor i lang tid, uttaler konsernsjef Eldar Sætre i Equinor i årsrapporten for 2019.

I presentasjonen som ble lagt frem fredag morgen, skriver Equinor at de er et robust selskap med en sterk balanse.

– Vi drar nå virkelig nytte av forbedringsarbeidet som er gjort i senere år. Gjennom denne innsatsen er vi nå bedre rustet til å håndtere volatile markeder og uventede hendelser, skriver Sætre videre.

Krevende å forutsi

For å møte konsekvensene av koronaviruset har Equinor tidligere annonsert at de oppretter et eget team.

«Pandemien fortsetter å tilta og utvikle seg, og på dette avgjørende tidspunktet er det krevende å forutsi det fulle omfanget og varigheten av den driftsmessige og økonomiske innvirkningen på Equinor», skriver de i årsrapporten.

For fjerde kvartal 2019 foreslår Equinor et utbytte på 0,27 dollar per aksje, en økning på 4 prosent. Det er opp til selskapets generalforsamlingen å godkjenne utbyttet.

Oljeprisfall

I fjor hadde Equinor et justert driftsresultat på 13,5 milliarder dollar, ned fra 18 milliarder dollar i 2018.

Equinor hadde rekordhøy produksjon i 2019, men lavere oljepris bidro til at overskuddet ble mindre enn året før. Og nå har oljeprisen enda mer. Fra å koste 66 dollar fatet ved årsskiftet, koster et fat nordsjøolje i skrivende stund rett over 29 dollar.

Det kraftige prisfallet skyldes hovedsakelig to ting:

  • Behovet for olje i verden er redusert på grunn av tiltakene mot koronaviruset.
  • Det priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland, som gjør at det produseres mer olje.

Den siste måneden har Equinor falt 32 prosent på Oslo Børs. Markedsverdien har med det falt med nesten 171 milliarder kroner siden 19. februar.

Norge eier 67 prosent av aksjene i selskapet.

SISTE NYTT

Siste meldinger