Hopp til innhold

Equinor med nytt oljefunn i Nordsjøen: – Det vi kaller verdensklasse

Olje- og gasselskapet har funnet mellom 21 og 33 millioner fat olje nær Troll- og Fram-området, og mener funnet er i verdensklasse. MDG beskriver det som en mørk dag for klimaet.

Oljeplattform

Equinor har funnet olje i Troll-Fram-området utenfor Bergen.

Foto: Roger Hardy / Samfoto

– Vi har gjort et funn i Troll- og Fram-området, som vi har hatt stor letesuksess med de siste par årene, med fem funn av totalt seks brønner de to siste årene. Slike funn nært eksisterende infrastruktur er kjennetegnet av høy lønnsomhet, kort tilbakebetalingstid og lave CO₂-utslipp, sier Geir Sørtveit, områdedirektør for Utforskning og Produksjon Vest.

Det er riggen West Hercules som har truffet på olje i to brønner i det Equinor har kalt Toppand-prospektet. Brønnene ble boret om lag åtte kilometer vest for Fram-feltet og 140 kilometer nordvest for Bergen.

Sørtveit

Geir Sørtveit, områdedirektør for Utforskning og Produksjon Vest

Foto: Aline Massuca / Equinor ASA

Toppand er det femte funnet i området og totale funn utgjør nå opptil drøye 300 millioner fat olje.

Equinors nyfunn er gjort sammen med det Stavanger-baserte oljeselskapet Wellesley. Eierandelene i Toppand er fordelt likt mellom de to selskapene.

Fredag formiddag var Equinor-aksjen opp rundt 1,8 prosent som følge av nyheten om oljefunnet.

– Verdensklasse

Tom Dreyer, letesjef i Equinor for nordlige Nordsjø, tror funnet har et kjempepotensiale.

– Selv om dette funnet er moderat så er leteområdet Troll-Fram i det vi kaller verdensklasse. Vi har veldig mange funn de siste årene og vi har veldig mye på gang som ytterligere kan forbedre det bildet.

Han mener kompetanse og gode data er nøkkelord som gjør at dette funnet gir selskapet økt optimisme.

Tom Dreyer, letesjef i Equinor for nordlige Nordsjø

Tom Dreyer, letesjef i Equinor for nordlige Nordsjø

Foto: Christian Brandt-Hansen / Equinor

Sørtveit presiserer likevel at det vil ta noe tid før funnet vil bære frukter.

– Dette er et område der vi fortsatt er i en letefase, så det er en stund til dette kommer i produksjon. Så det som er planen er å bore to brønner til i dette området i 2022, og sannsynligvis flere brønner i 2023.

Kritisk til funnet

Men det er ikke alle som jubler over Equinors nyfunn.

Nestleder i MDG, Arild Hermstad mener Equinors nye oppdagelse er dårlig nytt for klimaet.

– Dette er en dårlig dag for klimaet, og jeg ser ingen grunn til å juble. Når oljeselskapene bruker titalls milliarder i året på å lete etter mer livsfarlig fossil energi, så finner de dessverre det de leter etter, sier Hermstad.

Arild Hermstad (MDG) og Raymond Johansen (Ap)

Arild Hermstad (MDG) er kritisk til Equinors nyfunn.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Equinor har en uttalt visjon om å være klimanøytrale innen 2050. Sørtveit forsikrer at det nye funnet er i tråd med visjonen.

–Ja, dette er i tråd med ambisjonene om at Equinor skal være et klimanøytralt selskap i 2050, absolutt. Vår ambisjon er en energiomstilling både som nasjon og som selskap. Det vi gjør er å bygge opp en fornybarportefølje, med lavkarbonløsninger som offshore-wind og hydrogen. Samtidig er det viktig å utvikle olje- og gassressurser som dette med så lave utslipp som mulig. Det kan disse feltene bidra med samtidig som de kan bidra til å finansiere energiomstillingen.

– Verden trenger energi

Hermstad i MDG mener Equinor mener Equinor må redusere oljeproduksjonen, og ønsker økt fornybart fokus.

– Disse milliardene, og våre dyktige ingeniører, burde heller blitt brukt til å utvikle nye fornybare energiløsninger. Når FNs klimapanel, og det internasjonale energibyrået ber oss om å slutte å lete etter mer olje, så må vi faktisk lytte. Dette funnet bør bli liggende på havets bunn dersom vi mener alvor med å ta vare på klimaet for våre etterkommere.

Sørtveit mener likevel Equinors strategi er riktig løsning.

– Vi har full forståelse for at dette diskuteres. Vårt utgangspunkt er at verden trenger energi, og vår jobb er å skape den energien på en mest mulig bærekraftig måte, og da er det å skalere opp fornybar, som vi jobber med, kombinert med å sikre at markedet får olje- og gassprodukter med lavutslipp.

AKTUELT NÅ