Hopp til innhold

Nekter å vise frem regnestykkene som feilet

Den viktigste årsaken til USA-fiasko var ledelsens skyhøye forventninger til oljeprisen, og overvurdering av evnene til å tjene penger på oljevirksomhet på land, ifølge granskningen.

Ledelsen har sviktet fundamentalt i forretningsforståelsen av USA-satsingen, ifølge hovedpunktene i rapporten fra PWC.

Rapporten er bestilt av Equinor etter Dagens Næringsliv avslørte at oljeselskapet tapte 200 milliarder kroner på satsingen på oljeaktivitet på land i USA.

– Får nøye dere med rapporten nå

Selskapet hadde urealistiske forventninger til hvor mye penger som var mulig å tjene i USA, ifølge rapporten.

Men konsernsjef Eldar Sætre nekter under fremleggelsen å oppgi tall til NRK over hvor mye selskapet forventet å gå med overskudd i USA.

– Det lå forventninger om oljepris, oppsider og nedsider som ble tatt med i vurderingen. Dette har gitt et positivt regnestykke, men det er klart at vi har strukket det, sier Sætre.

– Er det mulig å få se det regnestykket?

– Jeg tror dere får nøye dere med rapporten nå.

– Så det finnes ikke noen tall vi kan få vite om?

– Nei, jeg tror ikke det.

La skyhøy oljepris til grunn

PWCs utvalgsleder Eli Moe-Helgelsen visste ikke hvor lav oljepris forretningsplanene til Equinor ble testet mot, men viste til at selskapet la til grunn at oljeprisen ville være svært høy fra 2011.

– Man hadde en forventning om at oljeprisen ville være på 125 dollar fatet, sier hun om forretningsplanen mot 2020.

Et scenario med lav oljepris ble ansett som usannsynlig, og da oljeprisen falt mot 20 dollar fatet i 2014 og 2015, ble tapene kolossale.

– Det er åpenbart at satsingene ikke ga de resultatene vi håpet på, sier styreleder Jon Eirik Reinhardtsen i Equinor om granskingen, og får tilslutning av Sætre:

– Dette er tøff og tung lesing.

Vil kreve at Equinor svarer i Stortinget

Energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, vil kreve konkrete svar på hva som førte til tapene i USA.

NH90 høring

Energipolitisk talsperson Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi ser svært alvorlig på denne saken. I behandlingen som kommer i Stortinget vil vi be om at alle fakta som bør komme på bordet, kommer på bordet, sier han til NRK.

SV ser frem til å få en grundig gjennomgang av saken i Stortinget, og lurer på om Equinor har lært av tapene.

– SV vil kreve at flere tidligere statsråder, samt ledelsen i Equinor, kommer for å svare på våre spørsmål, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til NRK.

Høringen i Stortinget var i utgangspunktet planlagt førstkommende tirsdag, men møtet er utsatt fordi flere representanter i energi- og miljøkomiteen ønsker en større høring.

Lars Haltbrekken

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) i energi- og miljøkomiteen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Lite erfaring med landbasert oljeaktivitet

Utvalgsleder Moe-Helgelsen trekker frem at ledelsen burde ha fulgt opp aktivitetene i USA tettere og bedre.

– Equinor overvurderte egne evner. Rask vekst skjedde uten å sikre seg kritiske støtteprosesser, sier hun under pressekonferansen.

Equinor, som tradisjonelt har vært operatør i oljeprosjekter til havs, hadde ikke USA-ledelse med greie på prosjekter på land, ifølge ett av nøkkelfunnene i granskingen:

«Begrenset landaktivitet-erfaring i den øvre ledelsen, og manglende kontinuitet i viktige roller, hadde en negativ påvirkning på prestasjonene».

PWC peker videre på at investeringene på land i USA har en kompleks struktur, og at det tok tid før ledelsen forsto problemene og tok grep.

20.000 papirsjekker i måneden

Moe-Helgelsen forteller at selskapet hadde store problemer med å holde nødvendig kontroll med kostnadene.

– Det ble brukt både papirfakturaer og sjekker. På et tidspunkt ble det sendt ut 20.000 sjekker i måneden, sier Moe-Helgelsen.

Under overskriften «Kostnadskultur i USA», står det at utvalget er blitt oppmerksom på at forretningspraksisen i USA ikke var i tråd med Equinors selskapskrav.

Det gjelder belønningssystemer, utgiftsrefusjoner og deltakelse på diverse eventer.

Her er de overordnede hovedfunnene:

  • PWC beskriver at den tapsbefengte USA-satsingen skyldtes en vekststrategi som ikke vektla verdiskapning og kontroll i stor grad.
  • Equinor bommet med forventningene til oppkjøpene som ble gjort på land i USA mellom 2008 og 2011. Selskapet klarte ikke å se hvor stor risikoen for tap var, i forhold til forventningene om gevinst. Nedskrivningene har vært på over 90 milliarder kroner frem til 2019, ifølge Equinor.
  • Rapporten beskriver også store problemer med støttesystemene knyttet til regnskap, administrasjon og anskaffelser.

Først i 2014 fikk Equinor øye på problemene med sløsing på grunn av svak ledelse og kostnadskontroll, ifølge styreleder og konsernsjef.

– Det er for dårlig funderte forretningsmessige valg. I perioden gjorde vi investeringer som ikke var robuste da markedet snudde, sier Sætre.

Eldar Sætre under presentasjonen av granskningsrapporten fra PWC.

ALVORLIG DAG: Equinor-sjef Eldar Sætre svarte på spørsmål fredag formiddag.

Foto: Line Tomter / NRK

Anbefalinger

Moe-Helgelsen peker på flere klare svakheter og mangler ved selskapets kontroll internt.

– I dag ser vi også kontrollutfordringer, særlig innen innkjøpsprosessen, sier hun under pressekonferansen.

Rapporten komme med tre nøkkelanbefalinger:

  1. Forbedre beslutningstakingen for nye forretningsinvesteringer og styrke læringen.
  2. Styrke forvaltningen av nye forretningsaktiviteter og risikostyring på tvers av selskapets funksjoner.
  3. Videreutvikle lederegenskaper og sikre kontinuitet i nøkkelroller.

Utvalget har gjennomført over 120 intervjuer, og gått gjennom dokumentasjon tilbake til 2005. På grunn av koronapandemien har utvalget ikke kunnet reise til USA.

Utvalget sa at Equinor har forbedret kontrollrutinene etter USA-satsingen, og roste selskapet for å vise åpenhet i møte med granskerne.

AKTUELT NÅ