EOS-utvalget vil undersøke om USA har overvåket nordmenn

Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS) skal granske om nordmenn er urettmessig overvåket av det amerikanske overvåkingsprogrammet «Prism».

Eldbjørg Løwer

Leder av Stortingets EOS-utvalg Eldbjørg Løwer sier de rett over sommeren vil granske mulig overvåking av nordmenn.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Edward Snowden

Edward Snowden har lekket informasjon om det amerikanske Prism-programmet til verden.

Foto: The Guardian / Reuters
 Marie Benedicte Bjørnland

PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I juni stod den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden fram i mediene og fortalte om at amerikansk etterretning i mange år samlet inn massive mengder rådata om amerikanske og utenlandske borgeres e-post- og internettrafikk.

Ifølge det tyske magasinet Der Spiegel snappet overvåkingsprogrammet «Prism» opp 60 millioner samtaler i Tyskland i løpet av én dag i år. Og flere EU-land har undersøkt sine amerikanske kontorer på jakt etter avlyttingsutstyr.

Frykter urettmessig overvåking av nordmenn

Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS) skal i august ta saken opp til diskusjon for å få klarhet i om også norske borgere har blitt urettmessig overvåket.

– Vi kan ikke gå inn og se på amerikansk overvåking, men vi kan gå inn i de norske hemmelige tjenestenes arkiver og finne ut hva slags opplysninger de har fått fra sine utenlandske samarbeidspartnere, sier EOS-leder Eldbjørg Løwer til NRK.

– Hva er dere redde for?

– At norske borgere som ikke har noe i disse arkivene å gjøre kommer dit urettmessig. Det er det som er overtrampet mot den enkelte, sier Løwer.

– Har ikke fått henvendelse

I Norge er det Forsvarets etterretningstjeneste som er kontaktpunkt for samarbeidet med utenlandsk militær etterretning.

De vil ikke stille til intervju men skriver i en e-post til NRK i dag at de foreløpig ikke har mottatt noen henvendelse fra EOS-tjenesten.

– Dersom en slik henvendelse kommer vil vi som vanlig legge til rette for at EOS-utvalget kan gjennomføre sin oppgave, skriver assisterende direktør i E-tjenesten Tom Rykken i e-posten til NRK og legger til.

– Internasjonalt etterretningssamarbeid har bidratt til å redde norske liv en rekke ganger.

– Forebygger alvorlige hendelser

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Benedicte Bjørnland sier til NRK at hun ønsker granskingen velkommen.

– Vi deltar i et internasjonalt samarbeid. Det er en forutsetning for et lite land som Norge. Opplysninger vi mottar fra andre land kan være med på å forebygge alvorlige hendelser her hjemme, sier Bjørnland.

– Selv om det skulle skje på en måte som strider med loven?

– Jeg vil ikke kommentere på hvilke måter andre land innhenter sin informasjon, sier PST-sjefen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger