Hopp til innhold

EØS-råd spriker i alle retninger

Norges EØS-avtale har vært britenes skrekkeksempel og håp. Norske politikere er uenige om Norge skal utnytte brexit, og hvordan.

Partileder-sprik

Bjørnar Moxnes (Rødt), Audun Lysbakken (SV), statsminister Erna Solberg (H), Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Trygve Slagsvold Vedum (SP).

– Britene vil ha en bedre løsning enn det vi i Norge har fått. Nå har vi fått en gylden mulighet nå til å erstatte EØS-avtalen, sier Audun Lysbakken (SV) til NRK.

Også under EU-parlamentets krisemøte på tirsdag pekte Angela Merkel mot Norge og sa:

– Norge er ikke med i EU, men har tilgang til EUs frie marked fordi landet blant annet godtar prinsippet om fri bevegelse av mennesker.

– Ring London

Britenes mange valgalternativer etter brexit skaper stor usikkerhet, og ikke minst: mange muligheter. Lysbakken er en av dem som vil erstatte EØS-avtalen, og han vil gjøre det med Storbritannia på laget.

– Nå må regjeringen ta opp telefonen og ringe London. Regjeringen kan ikke sitte stille og håpe dette går over. Vi må aktivt gripe mulighetene brexit kan gi Norge, sier Lysbakken.

Vi bør ikke stresse opp med flere konflikter nå

Erna Solberg, statsminister

Statsministeren vil gi dem tid

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at Storbritannia selv må bestemme hva slags tilknytning de vil ha til EU, og at Norge ikke bør blande seg inn nå.

– Vi er i samtaler, jeg snakket med EU senest i går. Storbritannia bør få tid til å finne ut hva de selv ønsker, og få et forhandlingsløp som skaper ro i verdensøkonomien. Vi bør ikke stresse opp med flere konflikter nå, sier hun og legger til:

– EØS-avtalen er den tilknytningen som er best når vi ikke har et EU-medlemskap.

Erna Solberg og Jean Claude Juncker.

Statsminister Erna Solberg mener EØS-avtalen er best alternativ når vi ikke er medlem i EU. Her med Jean Claude Juncker, leder for EU-kommisjonen.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Kritisk ute, forsvarer hjemme

Lysbakken stiller seg kritisk til Solbergs uttalelser, og sier hun taler med to tunger.

Den amerikanske avisen Politico skriver at den norske statsministeren bare har dårlig nytt til de som håpet at Storbritannia kunne kopiere Norges tilknytning til EU.

«They won’t like it,» siterer Politico Solberg på.

Solberg forstår lite av kritikken fra SV-lederen.

– Jeg registrerer at SV er imot EØS-avtalen. At jeg har påpekt at det er et demokratisk underskudd, og at mange vedtak fattes uten at vi er med, burde jo SV være enig med meg i, sier hun til NRK.

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken (SV) ber regjeringen ringe London nå.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sprikende råd

I dag er det ikke flertall på Stortinget for å si opp Norges EØS-avtale.

I Dagsnytt 18, den 27. juni foreslo Rødt-leder Bjørnar Moxnes en folkeavstemning om EØS-avtalen i Norge. Ola Borten Moe (Sp) kalte det prematurt og sa vi bør ha is i magen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har i stedet tatt til ordet for å bruke brexit til forhandle seg frem til en bedre avtale med EU, det sier han til Aftenposten.

KrF-leder Knut Arild Hareide har en tredje løsning. Han vil at Norge og regjeringen skal tilrettelegge for at britene går inn i EØS.

Partilederne deltar i partilederdebatt i Arendal 2015

Partilederne gir sprikende råd til britene og EU. Her sammen på scenen under partilederdebatt i 2015.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

I Dagens Næringsliv advarer Jonas Gahr Støre (Ap) mot britisk EØS-løsning. Interesseforskjellene mellom landene er for stor, og han ser derfor ikke hvordan det kan være i norske interesser.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier følgende om debatten.

– Det er naivt å tro at Norge kommer til å være fokus nå. Ingenting i valgkampen tilsa at britene kom til å foretrekke en EØS-løsning. Legger vi mye i potten nå, har vi ikke lenger kontroll på prosessen.

Fremskrittspartiet har foreløpig ikke kastet seg inn i debatten. I går tok Siv Jensen (Frp) EØS-avtalen varmt i forsvar, men avstod fra å gi britene brexit-råd:

– Jeg registrerer at mange peker på den norske modellen med en EØS-avtale som en mulighet. Hvorvidt det går den veien, er for tidlig å si. Det har ingen hensikt å spekulere, sier Jensen til NTB.

tilhengere fra "stronger in"-kampanjen ser resultatet av EU-avstemmingen tikke inn

Usikkerhet har rådet etter at britene stemte seg ut av EU 23. juni 2016.

Foto: ROB STOTHARD / Afp

AKTUELT NÅ