NRK Meny
Normal

Hastekurs skal kutte fosterhjemskøen

Stor pågang av enslige mindreårige asylsøkere tvinger norske myndigheter til å korte ned tiden på kurs til nye fosterhjemforeldre. I dag må barn vente opptil 1,5 år på fosterhjem. Bare de siste to månedene har Bufetat mottatt 1.616 nye henvendelser.

Fosterhjem - illustrasjon

TRENGER ET STED Å BO: UDI forventer en kraftig økning i antall enslige, mindreårige asylsøkere. Disse barna skal ikke settes opp mot barn som allerede venter på fosterhjemsplass. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet jobber for å finne nye fosterhjem.

Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

UDI forventer en kraftig økning i antall enslige, mindreårige asylsøkere både inneværende år og neste år (se faktaboks). Samtidig venter norske barn på å bli tildelt fosterhjem.

– Vi antar at det vil komme en større forespørsel om mindreårige asylsøkere, derfor forbereder vi oss nå på det. Vi har utfordringer med å rekruttere til fosterhjem, sier leder for fosterhjemstjenesten i Barne- og familieetaten i Oslo kommune, Stein Grødal.

Vi har utfordringer med å rekruttere til fosterhjem

Leder for fosterhjemstjenesten i Barne- og familieetaten i Oslo kommune, Stein Grødal

Vil stille like strenge krav

Ventetid på fosterhjem er i dag fra seks måneder til 1,5 år. Ventetiden forventes å øke.

– Med den store økningen vi nå har i ankomster, er vi bekymret for at disse barna blir værende på omsorgssentrene lenge, sier Trommald.

Mari Trommald

Direktør Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Mari Trommald

Bufdir sier de vil stille like strenge krav til foreldre som vil åpne sine hjem for flyktningbarn.

– Legges det opp til raskere saksbehandling og hastevedtak for å finne nye fosterhjem?

– Det arbeides med å lage et opplæringsopplegg som tar utgangspunkt i et allerede kvalitetssikret kurs, men som vil være av kortere varighet, svarer Bufdir-direktøren.

Les også: – Fosterforeldre kan gjøre en forskjell

Har rekruttert 1013 fosterhjem

Statsminister Erna Solberg (H) har flere ganger tatt til ordet for at nordmenn må åpne sine hjem og bli fosterforeldre for barn som flykter alene til Norge.

Bufetat har rekruttert totalt 1013 fosterhjem pr. september i år. Nå går fosterhjemstjenestene gjennom alle anbefalte fosterhjem som ikke er i bruk.

Med den store økningen vi nå har i ankomster, er vi bekymret for at disse barna blir værende på omsorgssentrene lenge

Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Mari Trommald

I løpet av september og så langt i oktober har Bufetat mottatt totalt 1.616 nye henvendelser fra personer som ønsker å vite mer om fosterhjem.

Går ikke foran i køen

Inntil barna får et egnet fosterhjem er beredskapshjem, korttidsfosterhjem og barnevernsinstitusjon aktuelt.

– Vil flyktningbarn komme foran i fosterhjemkøen?

– Det jobbes hele tiden med å finne fosterhjem til de som trenger det. Disse gruppene settes ikke opp mot hverandre, svarer Bufdir-direktør Mari Trommald.

Leder for fosterhjemstjenesten i Oslo, Stein Grødal, bekrefter denne praksisen.

– Alle barn sidestilles. Ventetiden kommer an på barnets behov. Det handler om å finne den gode matchen mellom barn og fosterhjem, sier Grødal.

Vi er engstelige for at det nå vil hope seg opp med barn og unge som ikke får begynt på livene sine

Fungerende enhetsleder i Bufetats region øst, Heidi Øiom

– Blir sittende i måneder og år

Fungerende enhetsleder i Bufetats region øst, Heidi Øiom, er også avdelingsleder ved Bærums omsorgssenter for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år.

– Vi er engstelige for at det nå vil hope seg opp med barn og unge som ikke får begynt på livene sine. Da risikerer vi at barna blir sittende i måneder og år i statlige og private omsorgssentre, advarer Heidi Øiom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger