NRK Meny
Normal

Enormt behov for flere fosterforeldre

Nesten 15.000 barn vil være i fosterhjem om ti år, viser en analyse NOVA har gjennomført. Behovet for flere fosterforeldre er enormt, og myndighetene gjør nå et krafttak for å rekruttere flere.

Trenger flere fosterhjem

Maria Sølie ble fosterdatteren til Torunn Hauen Aks da hun var tre år gammel. Om ti år vil antall barn i fosterhjem øke med 40 prosent, og myndighetene søker flere fosterforeldre.

– Vi vokste opp i et miljø som ikke var så veldig bra. Foreldrene våre var i et rusmiljø og begge to var rusmisbrukere, forteller Maria Sølie.

Hun var bare tre år gammel da hun fikk et nytt hjem hos familien til Torunn Hauen Aks. Selv om hun ikke husker mye fra tiden hos sine biologiske foreldre, hadde hun vært gjennom opplevelser som gjorde at hun ikke var helt som andre barn.

I starten fikk hun helt panikk når Torunn koste og klemte på sin nye datter.

– Når du hadde vært på besøk hos bestemor og bestefar, så sier mor til meg at Maria hadde lengta sånn etter meg. Da måtte jeg sette meg i en stol, og så tok Maria meg på skulderen. Det var den nærheten hun kunne gi.

40 prosent flere fosterhjemsbarn

Det er i dag et stort behov for at flere gjør som Torunn, tar til seg et barn med litt ekstra bagasje.

En fersk analyse forskningsinstituttet NOVA har gjennomført (se faktaboks), viser nemlig at nesten 15.000 barn vil ha behov for et fosterhjem om ti år. Det er en økning på 40 prosent.

– Det betyr at fosterhjemtjenestene må gjøre en kraftfull innsats for å rekruttere nok fosterhjem, sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir).

De har nå satt i gang en kampanje for å få flere voksne til å vurdere en fremtid som fosterforeldre.

Trommald forklarer at det store rekrutteringsbehovet blant annet har sammenheng med en ønsket politikk. Målet har vært å få barnevernsbarn ut av institusjon og over i fosterhjem.

– Vi har også sett at mange er opptatt av at barnevernstjenesten skal komme tidlig inn og at barn så tidlig som mulig skal få vokse opp i et fosterhjem.

– Viktig å få frem gode historier

Maria er i dag 21 år og student i Oslo. Hun mener det er mange fordommer mot barnevernsbarn, og disse vil hun til livs.

– Det er viktig å få frem de gode historiene også, og ikke bare de vonde, triste og dumme som ofte kommer opp når det er snakk om barnevernsbarn og fosterbarn. Det har gått veldig bra med meg i alle fall.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger