Enighet om revidert nasjonalbudsjett: – Hovedlinjene er bevart

Det er enighet i forhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF om revidert nasjonalbudsjett.

Partiene holdt pressekonferanse klokken 18.30 etter at det har blitt enighet om revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre har i budsjettforhandlingene blitt enige med KrF og Venstre om revidert budsjett, opplyser Høyre til NRK.

Partene har forhandlet i en uke og hadde gitt seg selv deadline til fredag denne uken å lande budsjettet.

– Vi ble ferdig et døgn før vi egentlig måtte, sa Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim under pressekonferansen som ble arrangert klokken 18.30 torsdag for å annonsere nyheten.

Asheim beskrev samtalene mellom partiene som konstruktive, og mente at hovedlinjene i det opprinnelige budsjettet ble ivaretatt.

– Alle de fire partiene har vært enige om å gjøre det, sa Asheim

Regjeringspartiene skal ha vært villig til å flytte på rundt 250 millioner kroner for å få på plass en budsjettavtale.

KrF: – Bemanningsnorm i barnehagene den store seieren

Tidligere i dag ble det kjent at KrF har fått gjennomslag for kravet om å bruke 100 millioner kroner ekstra på innføring av ny bemanningsnorm i barnehagene.

– Den store seieren i budsjettet her i dag er at vi bevilger 100 millioner kroner mer til barnehagene slik at det kan bli flere voksne i barnehagene, sier finanspolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, under pressekonferansen.

KrF har også lykkes å hindre at det såkalte dødsgebyret ble innført, ved at en skifteattest ved dødsfall skulle koste 1130 kroner.

– Vi er også godt fornøyd med av vi gjør en avgift historie før den er innført. Det såkalte dødsgebyret blir fjernet før det er innført. Det er viktig for det er en avgift som rammer de svakeste og som er usosial, sier Ropstad.

Enighet om revidert nasjonalbudsjett.

De fire finanspolitiske talspersonene var godt fornøyd etter å ha kommet til enighet om nasjonalbudsjettet.

Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix

Color Line-utflagging utsettes

Ropstad sier KrF også er fornøyd med at partiene blant annet har blitt enige om å løfte nødhjelpssatsingen med 50 millioner kroner, sikre karbonfangst- og lagring og å se på muligheten for å endre sukkeravgiften, slik at vann tilsatt smak og brus med lavt sukkernivå får lavere avgift.

Det kom også frem at forskriftsendringen som ville kunne gjøre det mulig for Color Line å flagge ut, utsettes som et resultat av budsjettavtalen mellom KrF og regjeringspartiene.

– Nå utsettes forskriftsendringen som vil kunne gjøre det mulig for Color Line å gå over til internasjonale NIS, med svekkede lønns- og arbeidsvilkår og fare for norske arbeidsplasser. Det er et viktig gjennomslag for KrF at forutsetningene skal gjennomgås, sier Ropstad.

Frp fornøyd

Finanspolitisk talsmann i Frp, Helge André Njåstad, sier at Frp også er godt fornøyd med budsjettet.

– Det ligger masse god Frp-politikk i dette budsjettet. På lik linje som det ligger politikk fra de tre andre partiene, sa han.

– Vi har levert 700 nye plasser i eldreomsorgen, og har gjort mange løft.

Njåstad trakk også frem at de har fått gjennomslag for en reduksjon i alkoholavgiften på 15 millioner kroner for små bryggerier.

– Det gjør det enklere å drive mikrobryggerier i distriktene, sier Njåstad.

Raja: – Venstre var limet i forhandlingene

Dette var Venstres første budsjett etter at de gikk inn i regjering, og finanspolitisk talsmann Abid Raja sier de er godt fornøyd med at oljepengebruken reduseres med 5,6 milliarder og at bare 2,7 prosent av handlingsregelen brukes.

Videre var han fornøyd med at Venstre har fått til en satsing på renere hav.

– Vår første sak inn i valgkampen var rent hav. Den satsingen har vi styrket med 130 millioner kroner, sier han.

Ettersom Venstre er mer vant til å stå på KrF sin side av forhandlingsbordet under budsjettforhandlingene, følte Raja seg som «limet» under årets forhandlinger.

– Det å sitte på den siden KrF har sittet på, er en annen situasjon å være i. At vi for kort tid siden satt på den siden tror jeg gjør at jeg har forsøkt å forstå KrF sine innspill på en annen måte, sier Raja.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger