Hopp til innhold

Enighet om ny asyl-avtale

STORTINGET (NRK): Regjeringen og Kristelig Folkeparti og Venstre kom til enighet om en ny asylavtale fredag kveld.

Klipp fra pressekonferansen.

VIDEO: Her forteller de om enigheten

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har siden lunsjtider sittet i møter med KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande på Stortinget. Like etter kl. 20.30 i kveld kom de ut til ventende pressefolk med beskjed om at de var blitt enige.

De tre er enige om at den nye forskriften vil være en liberalisering i forhold til dagens regelverk. Barnets fortid og tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag ved avveiing mot innvandringsregulerende hensyn, heter det.

Mulighet for flere barn

Dette har til hensikt å gjøre det mulig med opphold for flere barn som har vært i Norge lenge. Det er også enighet om at det nye regelverket skal evalueres etter ett år.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi nå har funnet en løsning som er i samsvar med enigheten partiene oppnådde i Nydalen og som nå gir en varig løsning for asylbarn som har vært her lenge, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Han legger imidlertid til at avtalen ikke vil stimulerer til misbruk av asylinstituttet.

– Viktig med varig løsning

Knut Arild Hareide (KrF) sier at det har vært viktig for partiet å få på plass en varig løsning for asylbarna som har vært her lenge, både de som befinner seg i landet i dag og i framtida.

– Å anslå nøyaktig hvor mange flere barn som får opphold, er ikke mulig. Men vi er trygge på at denne avtalen ivaretar hensynet til de lengeværende barnas beste, sier KrF-lederen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier det viktigste for henne og partiet har vært å få på plass en avtale hvor det skal legges større vekt på hensynet til barns beste.

– Denne forskriftsmessige endringen innebærer akkurat det. Vi er fornøyd med at vi nå er enige og at vi får en mer human behandling av barn som har vært her lenge, sier hun til NRK.

Sentrum-seier

Til stede på møtene var også statssekretærene Lars Øy (H) fra Statsministerens kontor, Jøran Kallmyr (Frp) fra Justisdepartementet og ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad fra Justisdepartementets innvandringsavdeling.

Saken var én av sentrumspartienes viktigste seire i samarbeidsavtalen.

KrF og Venstre har lenge beskyldt regjeringen for at det har tatt for lang tid å få på plass regelendringen. Som NRK skrev i går, sendte Hareide og Skei Grande et brev til regjeringen torsdag, der de ba om fortgang i forhandlingene.

Spørsmålet har lenge vært et betent stridspunkt mellom støttepartiene og regjeringen. Denne uken toppet det seg da Bergens Tidende avslørte at regjeringens ordre om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt ved utsendelser, aldri nådde fram til Politiets utlendingsenhet.

I spørretimen onsdag krevde KrFs Hans Olav Syversen at partene måtte bli enige innen 14 dager.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ