Hopp til innhold

Enighet om krisepakken

Partiene på Stortinget er enige om en krisepakke for å dempe de økonomiske virkningene av koronaviruset. Se hva det betyr for deg:

Pressekonferanse på Stortinget i forbindelse med regjeringens krisepakke

PRESENTERTE PAKKE: Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hadia Tajik (Ap) under pressekonferanse på Stortinget i forbindelse med regjeringens krisepakke.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Samtlige partier ble enige om del én av den økonomiske krisepakken.

Enigheten ble presentert på en pressekonferanse i Stortinget klokken 09.15, og her er hovedpunktene:

Disse er nå sikret lønn:

  • Permitterte i 20 dager. Arbeidsgiver har plikt til å betale lønn de første to dagene. Staten overtar ansvaret for å betale arbeidstaker lønn de siste 18 dagene.

  • Selvstendig næringsdrivende og frilansere – fra og med dag 17, kan de få 80 prosent av inntekten sin fra Nav. Dessuten får de rett på sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra dag fire.

  • Lærlinger som mister lærlingplassen.

  • I tillegg kan flere med lav inntekt få dagpenger. Vanligvis må man ha hatt en inntekt over 150.000 kroner de siste tolv månedene, nå senkes grensen midlertidig til 75.000 kroner.

Slik skal Stortinget hjelpe næringslivet ut over tiltakene regjeringen har fremmet:

  • Arbeidsgivere skal bare betale sykepenger og omsorgspenger for de første tre dagene. Omsorgspenger gjelder blant annet foreldre som er hjemme med barn på grunn av stengte skoler og barnehager.

  • Bedrifter slipper å betale MVA. og forskuddsskatt ved fristen i april.

  • Momssatsen for blant annet persontransport og hotellovernattinger reduseres fra 12 til 8 prosent.

  • Gi private flyplasser kompensasjon for tapt inntekt av flyplassavgift.

Ingen vet hvor mye det koster

– Det er ikke noen tvil om at dette vil koster penger, men vi har også sagt at vi er villige til å bruke de pengene som trengs. Vi vil komme tilbake med tallene senere, sier leder i finanskomiteen på Stortinget, Mudassar Kapur fra Høyre.

– Det er svært dyrt det som nå gjøres. Det er veldig dyrt. men alternativet er også at det er veldig dyrt. Det er sjelden eller aldri at det flyttes på så store summer i Stortinget som det er gjort i helgen. Vi prøver å flytte børen fra dem som er hardest rammet over til hele samfunnet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han sier det er snakk om store milliardbeløp på hvert enkelt punkt, men at Norge er i en privilegert situasjon.

– Det har vært viktig for Arbeiderpartiet at vi sender et tydelig signal om at ingen blir stående alene, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Dette må de jobbe videre med

I tillegg vedtar Stortinget følgende:

  • Aktivitetskravene ved dagpenger og andre sosiale ytelser blir satt på vent inntil videre.
  • Folk som mottar tidsavgrensede ytelser fra Nav mister foreløpig ikke retten til disse ytelsene hvis fristen går ut nå.
  • Regjeringen må jobbe videre med kompensasjon for selvstendig næringsdrivende og frilansere, initiativer for å sikre luftfart og annen kritisk infrastruktur, og statlige lånegarantier.

Grunnloven krever at lovendringer behandles to ganger i Stortinget. Derfor må noen av tiltakene opp til ny votering torsdag.

Se omtale av alle tiltakene i denne pressemeldingen

Jan Tore Sanner og Jonas Gahr Støre.

DISKUTERTE KRISEPAKKE: Finansminister Jan Tore Sanner og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes i Politisk kvarter på NRK.

Foto: Svein Olsson / NRK

To tiltakspakker

En rekke store bedrifter har varslet omfattende permitteringer.

Regjeringen fikk ikke flertall for tiltakene de varslet før helgen, og partiene på Stortinget forhandlet helt fram til morgentimene mandag.

Statsminister Erna Solberg sa i forrige uke at regjeringen blant annet vil endre permitteringsregelverket som ett av flere strakstiltak.

Søndag lovte statsminister Erna Solberg minst 100 milliarder kroner til norske virksomheter som frykter massearbeidsløshet som følge av korona-krisen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i Politisk kvarter mandag morgen at mange vil oppleve økonomiske vanskeligheter når jobber blir borte, og at dette hviler tungt over partiene.

– Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV har gått sammen om å kommentere skissen regjeringen kom med, og gjøre den bedre. Gjøre den mer sosial og sørge for at arbeidsfolk ikke får en urettferdig regning. Vi skal også sørge for at de som ikke har noen sikring, frilansere, selvstendig næringsdrivende blir tatt godt vare på, sa Støre.

Sanner: Endres fra dag til dag

– Hvorfor lå ikke dette i utgangspunktet deres, Jan Tore Sanner?

– Vi ser nå at situasjonen enders fra dag til dag. De mest inngripende tiltakene på helsesiden ble lagt fram torsdag. Vi la fram den første proposisjon fredag morgen. Dette var i stor grad avsluttet før de mest inngripende helsetiltakene kom, svarte Sanner.

Som finansminister vil han ikke legge seg opp i diskusjonene som skjer på Stortinget, men sier han er opptatt av at partiene står sammen og håper på så brede løsninger som mulig.

KRISEPAKKE: Se pressekonferansen om krisepakken her.

AKTUELT NÅ