Hopp til innhold

KS: – Skulle gjerne hatt et annet resultat

Partene i lærerkonflikten bekrefter at en løsning er funnet og at streiken er over. KS-lederen sier de gjerne skulle hatt et annet resultat.

Pressekonferanse om løsning på streiken

VIDEO: Se hele pressekonferansen om løsningen på lærerstreiken.

Som NRK meldte tidligere mandag morgen, er den langvarige lærerstreiken nå over.

Situasjonen var lenge fullstendig fastlåst, men på en pressekonferanse mandag morgen opplyser partene at de har kommet til enighet.

De streikende lærerne går tilbake til arbeidet i løpet av dagen, men det blir ikke undervisning før i morgen, opplyser Utdanningsforbundet.

Kommunesektorens organisasjon, KS, gir uttrykk for lettelse over at streiken er over, men innrømmer samtidig at de er skuffet over resultatet av forhandlingene.

– KS skulle gjerne hatt noe mer i denne avtalen. Vi skulle gjerne hatt et annet type resultat. Vi mener fortsatt at lærernes tilstedeværelse på skolen er et viktig punkt for å skape et godt læringsmiljø. Men slik situasjonen ble, er dette det beste vi kunne oppnå, sier styrelederen i KS Gunn Marit Helgesen.

Les hele forslaget til ny tariffavtale på KS sine hjemmesider.

Stor seier til lærerne

Utdanningsforbundet og KS

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet og Gunn Marit Helgesen i KS har omsider klart å finne frem til en ny arbeidsavtale for lærerne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hovedtrekkene i den nye løsningen er at:

  • Det må være partsenighet på den enkelte skole for at det skal kunne iverksettes lokale arbeidstidsordninger. Ved uenighet bruker man en tvisteløsning med mekling i kommune eller fylkeskommune.
  • Er partene fortsatt uenige, gjelder samme tilstedeværelsesplikt som i den gamle avtalen.
  • Den gamle avtalen blir stående i inneværende skoleår. Den nye avtalen gjelder fra 01.august neste år.
  • Partene fortsetter samtalene i et partssammensatt utvalg som skal se på reformer og nye ordninger i løpet av denne tariffperioden.

(Se flere detaljer om avtalen i faktaboksen til høyre for eller i bunn av artikkelen (mobil) )

Dette betyr at KS ikke har vunnet frem med sitt krav om å pålegge lærerne mer tilstedeværelse på skolen. Løsningen gir tvert imot lærerne en stor seier i form av vetorett når det gjelder stridsspørsmålet om mer bunden arbeidstid.

Lærerne kan ikke ufrivillig pålegges å tilbringe mer tid på skolen enn det de er bundet til i dag: 33 timer per uke på barnetrinnet, 31 timer på ungdomstrinnet og 29 timer ukentlig på videregående.

– En tøff men nødvendig streik har ført fram. Jeg vil takke de streikende for den jobben de har gjort. Vårt sentralstyre kan anbefale denne løsningen. Det skal være lokale prosesser, men lærerne kan ikke pålegges mer bunden tid enn i dag. De kan ha mer bunden tid dersom de selv ønsker det, sier leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied.

Magnus Takvam om streiken

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam forteller om detaljene i løsningen på lærerkonflikten.

Kunnskapsministeren: – Bra for elevene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i lærertoget

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det er bra at elevene endeleg kan gå tilbake til skolebenken.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Musikernes Fellesorganisasjon er ikke hundre prosent fornøyd med den nye avtalen, men heller ikke så altfor misfornøyd, sa forbundsleder Hans Ole Rian under mandagens pressekonferanse.

– Det har vært en lang og tung konflikt. Konflikten har fokusert på Skole-Norge, lærere, yrkesutøvelse og profesjon. Det er viktig for oss at lærerne blir satt i sentrum av skolehverdagen, forteller Rian.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gleder seg på elevene sine vegne over at streiken er ved veis ende.

– Min første tanke er at det er bra at barn og unge får komme tilbake til skolen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

Isaksen har vært under press den siste tiden, men har stått fast ved at streiken var lovlig og at regjeringen ikke kan gripe inn med mindre liv og helse står på spill.

KS beskriver det som en seier for forhandlingssystemet at partene har klart å komme fram til en løsning på egen hånd.

Medlemmene har siste ordet

Det er de streikende fagforbundene som i forhandlinger med arbeidsgiver KS har sagt ja til avtalen og vil anbefale den videre til sine medlemmer.

Løsningen skal sendes ut på uravstemning før den eventuelt blir gjeldende. Frist for uravstemming er 10. september kl. 16.00.

– Nå skal vi ha en rask uravstemning. Hvis medlemmene våre godtar avtalen, er streiken endelig avsluttet. I motsatt fall tas streiken opp igjen, sier Lied i Utdanningsforbundet.

Lederen for Skolenes landsforbund Anne Finborud understreker at avtalen ikke gir noe svar på mistillitskrisen som har oppstått mellom lærerne og arbeidsgiverorganisasjonen KS.

Rundt 8000 lærere var i streik frem til mandagens gjennombrudd. Over 100.ooo elever ved mer enn 200 skoler har vært rammet.

Ragnhild Lied om forhandlingsløsning

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet om streikeløsningen på en pressekonferanse mandag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger