Hopp til innhold

Enighet mellom NHO og LO – storstreik er avverget

Etter nesten 14 timer på overtid ble partene i mellomoppgjøret enige.

Partene kom til enighet ved 13.30-tiden mandag ettermiddag.

Meklingen mellom LO, YS og NHO begynte lørdag klokka 12. Partene har forhandlet på overtid siden fristen løp ut ved midnatt natt til mandag.

Begge partene beskriver forhandlingene som tøffe.

– Partene er enige om en lønnsvekst på 3,2 prosent for arbeidstakere i år, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Forventet prisstigning er 2,4 prosent. Det gir en reallønnsvekst på 0,8 prosent for inneværende år.

Alle får 2,50 kroner mer per time, noe som utgjør om lag 5.000 kroner i året. Lavtlønte får ytterlige to kroner timen, om lag 4.000 kroner ekstra på årsbasis.

Alle tilleggene gis med virkning fra 1. april 2019.

– Vi er godt fornøyd med resultatet, og glad for at vi kom til enighet, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Nær 23.000 LO-medlemmer og 1600 YS-medlemmer kan dermed fortsette arbeidet. Ansatte ved rundt 750 bedrifter kunne bli tatt ut i streik og partene hadde på forhånd sagt at de var forberedt på at dette kunne ta lang tid.

– Vi har fått et oppgjør vi opplever som veldig godt. Vi har styrka konkurransekraften for norske bedrifter, og vi har sikret reallønnsvekst for folk flest, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Risikerte storstreik

Om partene ikke hadde blitt enige, sto LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring klare til å streike.

Sist et mellomoppgjør kom til mekling var i 2013. I et slikt oppgjør er det bare lønn det forhandles om, ikke saker som pensjon, for eksempel.

I utgangspunktet skulle LO og NHO også bli enige om en omlegging av dagens AFP-ordning i forbindelse med årets mellomoppgjør. Ettersom utredningen om dette ikke er klar før høsten 2019, er dette utsatt til oppgjøret i 2020.

Søndag kveld beskrev riksmekler Mats Wilhelm Ruland avstanden som betydelig og sa at meklingen var vanskelig. I innspurten var det ledelsen i LO og NHO som satt i direkte forhandlinger.

Lønnsoppgjøret i privat sektor danner rammen for de kommende oppgjørene utover våren og vil påvirke lønnsveksten for de fleste nordmenn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger