Normal

Enighet i meklingen for byggenæring

Det blir ikke streik for 17400 byggfagarbeidere. Arbeidsgivere og ansatte ble enige om ny lønnsavtale hos Riksmekleren i natt, fire timer etter meklingsfristen.

Meklingsmann Carl Petter Martinsen hos Riksmeklingsmannen

Riksmekler Carl Petter Martinsen ledet meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening.

Foto: Johan B. Sættem

Begge partene fant fram til en forhandlingsløsning, og forslaget fra riksmekler Carl Petter Martinsen blir anbefalt fra begge parter.

Det ble enighet om en løsning klokken 02.15 natt til mandag.

– Vi er meget godt fornøyd med resultatet, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Halvor Langseth.

– Ved siden av bestemmelsene fra frontfagsoppgjøret om at innleide fra vikarbyråer sikres samme vilkår og omfattes av Fellesforbundets overenskomster, betalt pappapermisjon og allmenngjøring, har vi fått en god forhøyelse av den garanterte minstefortjeneste for fagarbeider i overenskomsten, den er hevet til 169 kroner per time, forteller Langseth.

Lønnssystemet i overenskomsten er endret som følge av tidligere protokoll og akkordtariffene er justert med 3,6 prosent, opplyser Langseth.

I likhet med i frontfagene får alle dessuten et generelt tillegg på kr 1,25 per time.

Enigheten kan koste dyrt

Men enigheten koster dyrt for byggbedriftene, sier forhandlingssjef Siri Bergh i Byggenæringens Landsforening.

– Vi er bekymret for lønnsutviklingen, men vi er glad for at vi har kommet fram til en enighet, sier Bergh til NRK.

Fire timer etter fristen for den tvungne meklingen i byggfagene for blant andre tømrere, snekkere murere og rørleggere, fikk Forhandlingsleder Halvor Langseth i fellesforbundet de samme løftene som i frontfaget.

– Veldig fornøyd, men så er det selvsagt noen ting som skulle vært løst bedre, sier Langseth.

Innleide ansatte skal ha like villkår som fellesforbundets medlemmer i bedriftene, alle får betalt pappapermisjon og alle får 1 kroner og 25 øre mer i timen, pluss økte minstelønninger og økt akkordtillegg.

Meklingen for byggindustrien starter fredag

Oppgjøret mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening omfattet i denne omgang bare byggfagene, mens meklingen for byggeindustrien starter på fredag.

Innenfor byggfagene gjelder overenskomsten for anleggsgartnere, stein, jord og sementarbeidere, tømrere og innredningssnekkere, murere og rørleggere pluss en del andre håndverksfag. I alt omfatter denne overenskomsten rundt 18.000 av Fellesforbundets medlemmer.

Forslaget skal nå behandles videre i de respektive organisasjonene og svarfrist til riksmeklingsmannen er satt til 10. mai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger