Hopp til innhold

Enige om produksjonskutt – oljeprisen falt

OPEC-landene har blitt enige om å kutte i oljeproduksjonen i ni måneder til. – Litt overraskende falt oljeprisene, sier oljeanalytiker.

OPEC-president Khalid al-Falih

ENIGE: Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det OPECs medlemsland enige om å forlenge kutt i oljeproduksjonen med ni måneder. Her OPEC-president Khalid al-Falih, som også er Saudi Arabias energiminister.

Foto: Joe Klamar / AFP

Det var stor forventning i forkant av OPEC-møtet i Wien i dag. Det var forventet at kuttene i oljeproduksjonen skulle videreføres.

På pressekonferansen etter møtet i dag opplyser OPEC-landene at de har blitt enige om å videreføre produksjonskuttene i ytterligere ni måneder – til mars 2018.

Oljeprisen faller

Det er i OPECs medlemslands interesse å ha en stabil oljepris. Når det er mye olje på markedet vil prisen falle, og som et virkemiddel for å stabilisere prisen kan OPEC da bestemme seg for å kutte i produksjonen.

Det skjedde blant annet i november 2016 da OPEC-landene inngikk en avtale om kutt i oljeproduksjonen med til sammen 1,2 millioner fat om dagen.

Da påvirket det prisene slik at Nordsjøoljen gikk rett til vers, mens rett etter dagens lekkasjer om produksjonskutt falt prisen. Hvorfor?

– Litt overraskende falt faktisk oljeprisen en del da nyheten kom i dag. Det henger nok sammen med at det som kom i dag var ventet. Vi så at prisene steg allerede for et par uker siden da Saudi-Arabia og Russland møttes i forkant av dette møtet og mer eller mindre avtalte at kuttene skulle forlenges, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Oljeanalytiker Saltvedt

OVERRASKENDE PRISFALL: Oljeanalytiker Thina Saltvedt sier det er overraskende at oljeprisen falt i dag, men sier det kan ha sammenheng med at forlengelsen av produksjonskutt var ventet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det at prisen falt noe er nok mer en reaksjon på at ikke kuttperioden ble forlenget mer enn ni måneder eller at ikke kuttene ble enda større. (prisene gikk opp igjen rett etter at intervjuet var tatt red.anm.)

Største utfordring: Amerikansk skiferolje

Produksjonen av amerikanske skiferolje er en stor utfordring for OPEC forklarer Saltvedt.

– Jeg tror OPEC er forsiktige med å kutte altfor mye i produksjonen så ikke prisene spretter altfor høyt opp. For den største utfordringen de har er at når oljeprisen stiger så girer de amerikanske skiferoljeprodusentene opp kraftig. De har økt sin produksjon mye mer enn markedet forventet allerede i år – og det gjør jobben til OPEC vanskelig.

– Og OPEC vil ikke ha den amerikanske skiferoljeproduksjonen?

– OPEC vil i hvert fall kunne kontrollere markedet bedre. Denne amerikanske skiferoljeproduksjonen som er veldig fleksibel har vært vanskelig å kontrollere og har gitt OPEC store utfordringer de siste 8 årene. De har nok innsett at det er vanskelig å kontrollere den og da prøver de heller å gjøre mer gradvise endringer i oljeprisen for å få mindre konkurranse fra amerikanerne.

Godt nytt for Norge

Norge er ikke medlem i OPEC, men får drahjelp når OPEC gjør avtaler som får oljeprisen opp.

– For Norges del er det klart at med en høyere oljepris får vi mer igjen for de produktene vi selger til utlandet. Det betyr at det kommer mer penger inn i det norske oljefondet og også mer penger å rutte med for staten, og ikke minst for våre pensjonsforpliktelser framover, sier Saltvedt.

Saltvedt tror oljeprisen framover kommer til å ligge på rundt 53–57 dollar fatet.

AKTUELT NÅ