Hopp til innhold

Eneste kvinnen i forsvarsledelsen: – Må endre Forsvaret for å få flere kvinner frem

I 2008 fikk Louise Dedichen jobben som den første kvinnen i forsvarssjefens ledergruppe. I dag er hun fortsatt den eneste kvinnelige lederen i Forsvaret.

Louise Dedichen under en pressekonferanse

ENDRING: Louise Dedichen mener Forsvaret må endre seg hvis de skal få flere kvinner i toppledelsen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er for få kvinner i ledelsen i Forsvaret i dag. Hvis vi skal få til en endring må det skje noen endringer. Vi vet jo at det vi gjør i dag ikke får flere kvinner opp og fram, sier Louise Dedichen til NRK.

Da hun ble første kvinne i forsvarssjefens ledergruppe var det ikke uten problemer.

En av de andre søkerne til skolesenterjobben følte seg forbigått og mente Forsvaret ga Dedichen ulovlig fortrinnsbehandling fordi hun er kvinne.

– Jeg søkte på jobben og fikk den, noe jeg var utrolig glad for. Men jeg hadde ingen anelse eller informasjon om at en mannlig søker ikke var fornøyd med det, forteller Dedichen.

Den mannlige søkeren mente Dedichen fikk jobben fordi hun var kvinne og ble kvotert inn. Saken endte til slutt opp i Høyesterett som slo fast at hun hadde fått jobben som den best kvalifiserte.

– Det var utrolig viktig for meg at Høyesterett slo fast at jeg fikk jobben ikke fordi jeg var kvinne, men rett og slett fordi jeg var den best kvalifiserte, sier Dedichen.

Louise Dedichen sammen med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og tidligere forsvarsminister

ANSATT I 2008: Dedichen ble ansatt som sjef for Forsvarets skolesenter i 2008. Her avbildet sammen med daværende forsvarssjef Sverre Diesen og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Foto: Solum, Stian Lysberg, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Var en viktig sak

Forsvaret sier grunnen til at det er så få kvinner i ledelsen er fordi det tar 20 til 30 år for å få den ledererfaringen som trengs. Dedichen mener man må utfordre den påstanden.

– Jeg tenker at vi gjør en viktig jobb som er å forsvare landet vårt. Den oppgaven er for stor og viktig til at den skal begrenses til bare ett kjønn, sier Dedichen.

– Er det som skjedde med deg et enkelttilfelle eller er det en del av en kultur?

– Jeg håper for guds skyld at det var et enkelttilfelle, samtidig tenker jeg at det var en viktig sak. Spesielt for de jentene som har kommet inn senere, sier hun.

Louise Kathrine Dedichen er eneste kvinne i forsvarsledelsen. De andre 26 er menn

EN KVINNE: Blant Forsvarets ledelse er det 26 menn og en kvinne.

Foto: Forsvarets mediesenter

Tror på flere kvinner

I 2014 vedtok Stortinget en lovendring som sikret verneplikt for kvinner. Fra 2015 ble alle kvinner vernepliktige. Alle kvinner født i 1997 eller senere vil derfor kunne gjennomføre førstegangstjeneste i Forsvaret.

Sjef for Forsvarets høgskole, Louise Dedichen.

OPTIMISTISK: Til tross for den lave kvinneandelen er Dedichen optimistisk til utviklingen i Forsvaret.

– Det er så flott at politikerne kom fram til at det ikke skal være noen diskriminering mellom kjønn når det kommer til verneplikt. Så jeg er optimist og tror det kommer flere kvinner inn etter hvert, sier sjefen for Forsvarets høgskole.

– Vil forsvaret selv øke kvinneandelen på toppnivå?

– Det er det gode spørsmålet, der må vi utfordre for å få til en bedre kjønnsfordeling. Da må det motiveres og selekteres, og jeg tenker at det må til en viss grad særbehandles, sier hun.

AKTUELT NÅ